Συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Συνεχίζεται η η υποχρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και το μήνα Απρίλιο, με τα δάνεια που χορηγήθηκαν από τα τραπεζικά ιδρύματα να σημειώνουν νέα μείωση.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα, τα συνολικά δάνεια που δόθηκαν τον Απρίλιο παρουσίασαν καθαρή μείωση κατά €86,7 εκ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €613,1 εκ. το Μάρτιο.

Αν και η μείωση είναι μικρότερη, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, το

σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκουν κλειστή την πόρτα που τους δίνει πρόσβαση σε νέες χρηματοδοτήσεις.

Έτσι, από τη μία η κατανάλωση συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, με τους καταναλωτές να κρατούν συντηρητική στάση στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και από την άλλη, η αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη είναι αναμένόμενη, με τις επιχειρήσεις να στερούνται τη δυνατότητα «ανοιγμάτων» για νέα ρίσκα και επενδύσεις που θα ωφελήσουν το σύνολο της Οικονομίας, θέτοντάς τη ξανά σε πλήρη λειτουργία.

Σημειώνεται δε, ότι ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής στη χορήγηση δανείων έφθασε στο -7,3%, σε σύγκριση με -7,5% το Μάρτιο, με το υπόλοιπο των δανείων για τον Απρίλιο έφθασε στα €57,4 δισ.

Περισσότερο υποχώρησαν τα δάνεια των τρίτων χωρών με €121,9 εκ., την ώρα που τα δάνεια των μόνιμων κατοίκων Κύπρου μειώθηκαν κατά €37,5 εκατ. Στον αντίποδα, τα δάνεια των κατοίκων λοιπόν κρατών της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά €72,7 εκ., γεγονός που μεγαλώνει το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την κυπριακή οικονομία.

Βελτιώθηκαν οι καταθέσεις

Από την άλλη πλευρά, οι καταθέσεις σημείωσαν αύξηση κατά το μήνα Μάρτιο, συγκριτικά με τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, οι συνολικές καταθέσεις παρουσίασαν καθαρή αύξηση €144,9 εκ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €95,6 εκ. που είχαν σημειώσει το Μάρτιο του 2016, ενώ το υπόλοιπο των καταθέσεων για τον ίδιο μήνα, έφθασε στα €45,9 δισεκατομμύρια.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των καταθέσεων ανήλθε στο 2,4%, σε σύγκριση με 2,0% το Μάρτιο 2016.

Όσον αφορά στις καταθέσεις των μονίμων κατοίκων Κύπρου, αυτές εμφανίζουν αύξηση κατά €144,8 εκ., ενώ αύξηση € 54,4 εκ. παρουσίασαν και οι καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα