Εκδηλώσεις για τον εθνικό ποιητή Κωστή Παλαμά στην Πάφο

Οι καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις για τον Εθνικό ποιητή Κωστή Παλαμά πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πνευματικού και Φυσιολατρικού Ομίλου Πάφου στις φετινές Παλαμικές Εορτές συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές το Ερευνητικό Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών – Σπουδαστήριο Πετρώνδα, του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Πάφου,

ο Διευθυντής του Κέντρου Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών – Πετρώνδας του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής Παντελής Βουτουρής, ο καθηγητής και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις, Διομήδης Μαρκουλλής, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Γιώργος Γιωργής, καθηγητές του Νεάπολις , φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Νεάπολις, μαθητές των Λυκείων, εκπαιδευτικοί και πλήθος προσκεκλημένων.

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε μεταξύ άλλων Μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία ΟΡΦΕΑΣ Πάφου, υπό τη διεύθυνση του μουσικού Πόλυ Χαραλάμπους και χαιρετισμό από τον Πρόεδρο Φυσιολατρικού Πνευματικού Ομίλου Αντρέα Σωτηριάδη. Επίσης χαιρετισμό από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Διομήδη Μαρκουλλή.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Ελλαδίτης Λογοτέχνης ποιητής Κώστας Κουτσουρέλης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα : Ο Παλαμάς κέντρο και αποκορύφωση του νεοελληνικού κανόνα.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, Aleksandra Milanovic και Francesco Villari παρουσίασαν μια «Μεταφραστική σπουδή πάνω σε ένα σονέτο του Κωστή Παλαμά».

Καινοτομία του φετινού προγράμματος ήταν το εμβόλιμο αφιέρωμα στον Κύπριο ποιητή Παντελή Μηχανικό που ετοίμασαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Παντελής Βουτουρής με τη συμμετοχή της μεταπτυχιακής φοιτήτριας Ελένης Ιωάννου.

Η καθηγήτρια Gaia Zaccagni παρουσίασε ποιήματα του Παντελή Μηχανικού στα ιταλικά και ο γιος του Παντελή Μηχανικού απάγγειλε ποιήματα του πατέρα του.

Τέλος ο Λογοτέχνης εκπαιδευτικός Αντώνης Πιλλάς απάγγειλε ποιήματα του Κωστή Παλαμά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε Μήνυμα του Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ηλία Φωτόπουλου.

Σημειώνεται πως μέσα στα πλαίσια των Παλαμικής Γιορτής ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα και έγινε η απονομή των Βραβείων του Παλαμικού Διαγωνίσματος.

1ο Βραβείο εξασφάλισε η Θέα Καλλασίδου , μαθήτρια του Λυκείου Α΄, Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ και το 2ο Βραβείο η Βάνια Χριστοφή, Χαρά Ροδά και Φωτιάνα Στυλιανού μαθήτριες του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου και 3ο Βραβείο η Μόνικα Τσαρτσάλη, μαθήτρια του Λυκείου Α’ , Εθνάρχη Μακαρίου Γ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα