ΕΥΚ: Οι συζητήσεις με την Αίγυπτο συνεχίζουν κανονικά

Οι συζητήσεις μεταξύ Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) και κρατικής εταιρείας Φυσικού Αερίου της Αιγύπτου (EGAS), συνεχίζουν κανονικά δήλωσε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι η επικεφαλής Τούλα Ονουφρίου, διευκρινίζοντας ότι με την ολοκλήρωση της τεχνοοικονομικής μελέτης, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο ζήτημα των υποδομών.

Διαβεβαιώσεις από πλευράς Αιγύπτου

Η Τούλα Ονουφρίου, ανέφερε ότι η μεγάλη ανακάλυψη στο τεμάχιο Zohr της ΑΟΖ

της Αιγύπτου, ήταν εις γνώσει των ιθυνόντων της EGAS κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχαν οι δύο πλευρές, όμως οι συζητήσεις δεν έχουν επηρεαστεί. Χθες ανέφερε, ο Πρόεδρος της EGAS, σε επικοινωνία που είχε με την ίδια, τη διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν οι προσπάθειες για εξεύρεση του καλύτερου δυνατού τρόπου για αξιοποίηση της Αφροδίτης προς την Αίγυπτο.

Συζητήσεις για υποδομές και εμπορικές συμφωνίες

Ερωτηθείσα από το SigmaLive, η Τούλα Ουνουφρίου ανέφερε ότι το αντικείμενο των επαφών μετά την ολοκλήρωση της τεχνοοικονομικής μελέτης για το θέμα των αγωγών, αφορά κυρίως την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών της Αιγύπτου για επεξεργασία του κυπριακού ΦΑ. Παράλληλα γίνονται είπε συζητήσεις με 10 προμηθεύτριες εταιρείες ΦΑ για την πώληση του.

Όπως ανέφερε, στόχος είναι η κατάληξη σε τελικές συμφωνίες εντός του 2016. Επιπλέον πρόσθεσε, το θέμα έχει μια ευρύτερη πολιτική διάσταση η οποία τυγχάνει χειρισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Ενέργειας.

Ερωτηθείσα κατά πόσο υπάρχει εναλλακτική επιλογή σε περίπτωση που ο διάλογος με την Αίγυπτο ναυαγήσει λαμβάνοντας υπόψη και το ρευστό περιβάλλον της ενέργειας, η Τούλα Ονουφρίου ανέφερε ότι τα δεδομένα επαναξιολογούνται συνεχώς και πως η συζήτηση επεκτείνεται και με το Ισραήλ. Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, στο επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι μια συμφωνία για εξαγωγή ΦΑ προς την Αίγυπτο.

Θετική εξέλιξη η μεγάλη ανακάλυψη στην Αίγυπτο

Σχολιάζοντας την μεγάλη ανακάλυψη στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, η Πρόεδρος της ΕΥΚ, ανέφερε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη καθώς το συγκεκριμένο κοίτασμα γειτνιάζει με τα τεμάχια 10, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Συνέστησε υπομονή και εξέφρασε την ελπίδα ότι τόσο η ΕΝΙ όσο και η Τοtal θα βρουν μελλοντικά στόχους εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε ερώτηση κατά πόσο το κυπριακό αποτελεί εμπόδιο σε αυτές τις προσπάθειες, η Τούλα Ονουφρίου απάντησε ότι κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αν δεν υπήρχε αυτό το θέμα, θα ήταν πιο ξεκάθαρο το πεδίο και δεν θα υπήρχαν οι όποιοι ενδοιασμοί από εταιρείες που πιθανόν να ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο. Ωστόσο, τόνισε, οι εταιρείες που ήδη το έπραξαν, είναι πολύ σοβαρές και παρά την πτώση στην τιμή του πετρελαίου, εξακολουθούν να παραμένουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα