Μήνυμα Aναστασιάδη: Χωρίς Κύπρο δεν πάει ΦΑ σε ΕΕ ή Τουρκία

Τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω και των ανακαλύψεων φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο εξήρε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στέλνοντας μηνύματα προς την Άγκυρα, αλλά και την ΕΕ.

«Χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να διοχετευθεί προς την Ευρώπη αέριο, αλλά ούτε και προς την Τουρκία», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης από το Προεδρικό, τονίζοντας ότι αν η

Τουρκία επιδιώξει για τις δικές της ανάγκες, ή για τους όποιους λόγους δικής της πολιτικής να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, θα πρέπει να λύσει το κυπριακό.

«Διαφορετικά ο όποιος αγωγός, είτε το θέλουν είτε όχι, θα πρέπει να διέρχεται είτε δια της Κύπρου είτε εντός της ΑΟΖ της. Οπότε αυτό αναβαθμίζει το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ανάγκης επίλυσης του Κυπριακού, αν θέλουν να έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε τα πιο πάνω σχολιάζοντας το νέο υπερ-κοίτασμα που ανακάλυψε η εταιρεία ΕΝΙ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και το οποίο γειτνιάζει με τα οικόπεδα 10,11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Αν υπολογίσετε ότι τα δικά μας τεμάχια, 10, 11, 12 γειτνιάζουν και απέχουν μόλις έξι χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι περιοχές μέσα στις οποίες μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα δεν εκτείνονται και στα γειτνιάζοντα. Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράμετροι: είναι η αναβάθμιση του ρόλου που η Κύπρος γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά αποκτά. Τα μεγάλα αποθέματα στη Μεσόγειο αποτελούν και θα αποτελέσουν μέγιστο ενδιαφέρον για την ΕΕ ως υπαλλακτική πηγή ενέργειας. Χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να διοχετευθεί προς την Ευρώπη αέριο, αλλά ούτε και προς την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Tόνισε ότι οι εξελίξεις αναβαθμίζουν το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ανάγκης επίλυσης του κυπριακού, αν θέλουν να έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Σε ερώτηση αν η εξέλιξη αυτή ανατρέπει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 προς τη γείτονα χώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το αντίθετο».

Keywords
Τυχαία Θέματα