Ευχή Ομήρου-Στυλιανίδη για συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα

«Ανέκκλητη ιστορική πραγματικότητα» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, ευχόμενος να υπάρξει συμφωνία.

Ο κ. Ομήρου συναντήθηκε λίγο πριν το μεσημέρι στο γραφείο του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, που επίσης ευχήθηκε

να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο ελληνικό ζήτημα προς όφελος του ελληνικού λαού.

Ο Κύπριος Επίτροπος της ΕΕ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τις δραστηριότητες του χαρτοφυλακίου του και τις αποστολές του σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές κρίσεις, λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών, από το Νεπάλ και τη Νιγηρία, μέχρι τη Συρία και το Ιράκ.

Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα ο κ. Ομήρου είπε ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, οριστικά, αμετάκλητα και ανέκκλητα».

Χαρακτήρισε πολύ κρίσιμη ημέρα τη σημερινή, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία να κλείνει οριστικά το ζήτημα, με έμπρακτη εκδήλωση της αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ελλάδα.

Είναι αδιανόητο, ως Ευρωπαίοι πολίτες να σκεφτούμε ότι θα ήταν δυνατό η Ελλάδα να μη συνεχίσει να μετέχει στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Εξάλλου, ο κ. Ομήρου εξήρε τη συνεισφορά του κ. Στυλιανίδη στα θέματα ανθρωπιστικών κρίσεων στη διεθνή πολιτική σκηνή, λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντική και αναδεικνύει τον ρόλο της ΕΕ μέσα στο ευρύτερο παγκόσμιο περιβάλλον.

«Αυτή πρέπει να είναι η φιλοδοξία και το όραμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, να έχει ένα ορατό και αποτελεσματικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή» είπε ο κ. Ομήρου.

Τέλος, ανέφερε ότι συζήτησαν με τον κ. Στυλιανίδη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ με την οικονομική κρίση και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για ανάκαμψη, μέσω της αξιοποίησης του πακέτου Γιούνκερ.

Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία που να μην είναι ετεροβαρής για την Ελλάδα, ο Επίτροπος Στυλιανίδης είπε ότι οι προσπάθειες της Επιτροπής για να βοηθήσει, έτσι ώστε να ξεπεραστεί η ελληνική κρίση, είναι γνωστές και δεδομένες.

«Ο Πρόεδρος Γιούνκερ έχει πρωτοστατήσει ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη» συνέχισε ο Κύπριος Επίτροπος, λέγοντας ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και «όλοι ευχόμαστε στις σημερινές πολύ σοβαρές εξελίξεις να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Για τη συνάντηση με τον Γιαννάκη Ομήρου, είπε ότι τον ενημέρωσε για τα θέματα του χαρτοφυλακίου του, ενώ συζήτησαν και τον ρόλο της Ευρώπης που «υπηρετεί το ανθρωπιστικό ιδεώδες ως παγκόσμια αξία».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο νέο πρότυπο δομής της Επιτροπής Γιούνκερ, λέγοντας ότι είναι πιο αποδοτική.

Ο Επίτροπος της ΕΕ ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκε ο ρόλος της Ευρώπης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η οικονομική κρίση και οι μεγάλες προκλήσεις για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής Γιούνκερ, αλλά και ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, περιλαμβανομένου του κυπριακού Κοινοβουλίου, στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε τέλος ότι υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση στον Επίτροπο να απευθύνει το λόγο στην Ολομέλεια, ενημερώνοντας για τις δράσεις του, κάτι που ο κ. Στυλιανίδης αποδέχτηκε, λέγοντας ότι θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα