Εμπάργκο στην Κριμαία επέβαλαν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν την Παρασκευή τις κυρώσεις τους σε βάρος των ρωσόφωνων αυτονομιστών της Ουκρανίας, απαγορεύοντας τις εμπορικές συναλλαγές με την Κριμαία, την χερσόνησο που προσαρτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τη Μόσχα.

Το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απαγορεύει τις εξαγωγές «αγαθών, τεχνολογίας και υπηρεσιών» προς την Κριμαία αλλά και την εισαγωγή αντίστοιχων αγαθών από αυτήν στις ΗΠΑ.Ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε επίσης εντολή στο υπουργείο

Οικονομικών να επιβάλει κυρώσεις σε μεμονωμένα πρόσωπα και εταιρείες που λειτουργούν στην περιοχή αυτή.

«Απογοητευμένη» η Μόσχα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την απογοήτευσή του τόσο για την επικύρωση νέου νόμου για την επιβολή κυρώσεων από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα όσο για τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ στο ζήτημα της Ουκρανίας. Επισήμανε μάλιστα ότι ο νόμος αυτός είναι «εκ φύσεως αντιρωσικός».Ο πρόεδρος Ομπάμα διευκρίνισε πάντως την Πέμπτη ότι δεν σκοπεύει να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας προς το παρόν.«Δεν αφήνουμε αναπάντητες τις εχθρικές ενέργειες της Ουάσινγκτον» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο. «Οι αποφάσεις αναφορικά με την πιθανή απάντησή μας θα εξαρτηθούν από το πώς οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν στην πράξη τον νέο νόμο», πρόσθεσε.«Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο και συνεργασία αλλά μόνο με βάση τις αρχές τις ισότητας και του πραγματικού σεβασμού στα δικαιώματά μας. Οι απόπειρες άσκησης πίεσης θα αποτύχουν σε κάθε περίπτωση», προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Πηγή: Ζούγκλα

Keywords
Τυχαία Θέματα