«Εμπαιγμός για τη δικαιοσύνη»

Δεν παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο οι Μπουλούτας και Φόρος
Δυσαρέσκεια εξέφρασε η Κατηγορούσα Αρχή, λέγοντας πως η μη εμφάνισή τους αποτελεί εμπαιγμό για τη δικαστική διαδικασία. «Βόμβα» έριξε ο Βγενόπουλος, ο οποίος μηνύει την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για απόπειρα δωροληψίας

Άφαντοι παραμένουν οι δύο στενοί συνεργάτες του πρώην ισχυρού άνδρα της Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέα Βγενόπουλου, οι

Ευθύμιος Μπουλούτας και Μάρκος Φόρος, οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκονται στην Ελλάδα, ενόσω εκκρεμεί εναντίον τους η εκδίκαση υπόθεσης που αφορά την πρώην Λαϊκή και κατηγορίες χειραγώγησης της αγοράς και ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία. Οι δύο κατηγορούμενοι, παρ' όλο που είχαν ανακοινώσει πρόσφατα πως θα παρίσταντο αυτοπροσώπως στη χθεσινή ακρόαση, εντούτοις παρουσιάστηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας μόνο οι δικηγόροι τους.

Δυσαρέσκεια Κατηγορούσας Αρχής
Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Έλλη Παπαγαπίου ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι αναζητούνται από τις ελληνικές Αρχές. «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές», ανέφερε. Εισηγήθηκε ότι η μη εμφάνιση των κατηγορουμένων αποτελεί εμπαιγμό για τη δικαστική διαδικασία. Κατέθεσε, επίσης, στο Δικαστήριο τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, με τις οποίες αποφασίστηκε η εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των δύο κατηγορουμένων για τις δύο κατηγορίες της χειραγώγησης της αγοράς και για ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία και πληροφορίες.

Ο δικηγόρος των Μπουλούτα-Φόρου, ο Αντρέας Χαβιαράς, διάβασε δήλωση των πελατών του ενώπιον του δικαστηρίου, με την οποία αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι είχαν ανακοινώσει ότι θα παρίσταντο στη διαδικασία, τελικά θεώρησαν αναγκαίο να μην το πράξουν, με στόχο τη διαφύλαξη άλλων διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και προς αυτό αναφέρθηκε στη διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι, αλλά και ήδη ενεργοποιημένη διαδικασία ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης για τα ίδια θέματα.

Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν από το Δικαστήριο να επανεξετάσει την απόφασή του, με την οποία είχε κρίνει ότι απαιτείται η φυσική παρουσία τους στη διαδικασία και να αποδεχθεί την εκπροσώπησή τους από τον δικηγόρο τους.

Στο μεταξύ, ανησυχία εκφράστηκε από τους δικηγόρους των δύο Κύπριων κατηγορουμένων Παναγιώτη Κουννή και Νεοκλή Λυσάνδρου, για την πορεία της διαδικασίας. Οι ίδιοι εμφανίστηκαν κανονικά χθες, όπως και τις προηγούμενες φορές, στο δικαστήριο.

Δικαστής: «Λυπεί το γεγονός»
«Λυπεί το γεγονός ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής εκτελεστεί τα εντάλματα σύλληψης» των δύο κατηγορουμένων, ανέφερε η Δικαστής Σοφία Χατζηκυριάκου. Για τη συμπεριφορά των δύο κατηγορουμένων που ακόμη αναζητούνται, ανέφερε ότι δεν θα τη χαρακτηρίσει επί του παρόντος. Για τους δύο κατηγορούμενους που εμφανίστηκαν ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την ανησυχία τους και λυπάται που ταλαιπωρούνται με αυτήν την καθυστέρηση.

Η δικαστής έδωσε χρόνο ώς τις 23 Ιουνίου για έλεγχο εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης των κατηγορούμενων Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, και παραπομπή της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο.

Νοείται, επεσήμανε η Δικαστής, ότι σε περίπτωση εκτέλεσης των ενταλμάτων νωρίτερα, η λογική εξέλιξη θα είναι να ειδοποιηθούν οι πλευρές για να οριστεί δικάσιμος πιο νωρίς από την 23η Ιουνίου. Οι τέσσερεις κατηγορούμενοι είναι πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Κατηγορούνται για χειραγώγηση της αγοράς, για παραπλανητικές δηλώσεις, για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και για τήρηση ψευδών λογαριασμών την περίοδο 2011.

Σχολιάζοντας τη νέα εξέλιξη σε σχέση με τους Μπουλούτα και Φόρο, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ τα εξής: «Το αναμένουμε ότι θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, είτε δικαστικό είτε πολιτικό ή άλλο, και εμείς θα τα αντιμετωπίζουμε».

Βγενόπουλος: Μηνύει την Πρόεδρο Αρείου Πάγου!
Στο μεταξύ, ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, κατέθεσε στην Εισαγγελία Αθηνών μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, για απόπειρα δωροληψίας της. Σε μια πρωτοφανή κίνηση στην ιστορία της ελληνικής Δικαιοσύνης, ο κ. Βγενόπουλος έκανε λόγο για εμπλοκή στην υπόθεση εκτός από την κ. Θάνου, επιχειρηματία φίλης της και συγγενικών της προσώπων.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη «εξυπηρετεί τυφλά τα συμφέροντα της Κύπρου στις πρωτοφανείς και απολύτως κακόπιστες ενέργειες των αξιωματούχων της εναντίον της MIG και των στελεχών της», υποστήριξε χθες ο Πρόεδρος της MIG, ισχυριζόμενος ότι τα στελέχη της MIG «διώκονται από την Κυπριακή Δικαιοσύνη για ανύπαρκτες χρηματιστηριακές παραβάσεις».

Όπως ανέφερε, «οι παράνομες πράξεις των υπόπτων σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τις δικαστικές διαδικασίες εκδόσεως των στελεχών της MIG κ.κ. Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου στην Κύπρο, και με την πειθαρχική έρευνα που διέταξε και διενήργησε η κ. Θάνου κατά της Εισαγγελέως Εφετών κ. Γεωργίας Τσατάνη».

Ο κ. Βγενόπουλος ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι «με τους επικοινωνιακούς, και όχι μόνον, χειρισμούς του κ. Παπαγγελόπουλου και της κ. Θάνου, η Ελληνική Δικαιοσύνη εξυπηρετεί τυφλά τα συμφέροντα της Κύπρου στις πρωτοφανείς και απολύτως κακόπιστες ενέργειες των αξιωματούχων της εναντίον της MIG και των στελεχών της, στην προσπάθειά τους», όπως ανέφερε, «να επηρεάσουν τη διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, όπου, ως γνωστόν, η MIG και άλλοι 18 Έλληνες επενδυτές έχουν προσφύγει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεκδικώντας ποσό της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ».

Ανέφερε ακόμη ότι η MIG «έχει ήδη καταθέσει αίτημα ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του ίδιου Διεθνούς Δικαστηρίου, ώστε να διαταχθεί η Κύπρος να απέχει από τις ενέργειες αυτές». Τέλος ο κ. Βγενόπουλος, απευθυνόμενος δημοσίως προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, μεταξύ άλλων, τον κάλεσε «να συνεχίσει τη σωστή μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, χωρίς όμως να στηρίζει τους αξιωματούχους εκείνους που βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση για την τέλεση σοβαρών αξιόποινων πράξεων, ώστε να μην παρεξηγούνται ή/και ακυρώνονται οι προθέσεις του».

Στο μεταξύ, αργά χθες το απόγευμα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, σε δήλωσή της, χαρακτήρισε «ανακριβή» και «κατασκευασμένα» τα όσα κατήγγειλε σε βάρος της ο πρόεδρος της Μarfin και προσέθεσε ότι δεν έχει ενημερωθεί ακόμα για το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος της και «όταν ενημερωθεί θα πράξει τα δέοντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα