Επίπληξη Ισραηλινού πρέσβη

Αναφορικά με τη συμφωνία συμφιλίωσης με την Τουρκία
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωτερικών του Ισραήλ επέπληξε τον Ισραηλινό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη, Σάι Κοέν, αναφορικά με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters σχετικά με τις συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Κοέν ανέφερε: «Η διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ του

Ισραήλ και της Τουρκίας έχει φτάσει σε προχωρημένο μομέντουμ και ελπίζουμε ότι δεν θα επηρεαστεί από την πολιτική αλλαγή στην Τουρκία. Πιστεύω ότι θα πάρει άλλον ένα ή δύο (διαπραγματευτικούς) γύρους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία... Τα περισσότερα από τα ζητήματα μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκία είναι, ήδη, σε κάποιο βαθμό, ξεκαθαρισμένα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ραδιόφωνο Kol Yisrael, τα σχόλια του Κοέν θεωρήθηκαν απομακρυσμένα από την επίσημη θέση του κράτους όσον αφορά τη διαδικασία συμφιλίωσης με την Τουρκία. Ο Αντιπρόεδρος του τμήματος Ευρώπης στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, Aβίβ Σιρόν, φέρεται να επέπληξε τον Κοέν για το σχόλιο περί ομαλοποίησης των σχέσεων μετά τη σύσταση της τουρκικής Κυβέρνησης στις 22 Μαΐου. Σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως ο πρόξενος Κοέν δεν συμμετέχει στις συνομιλίες με την Τουρκία και ότι τα σχόλιά του δεν αντικατοπτρίζουν την άποψη του Υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα.

Περιφερειακή συνεργασία
Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δυο χωρών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και σύμφωνα με το Reuters ενισχύονται σημαντικά εξαιτίας της περιφερειακής ανησυχίας για την ασφάλεια, ιδίως για τη δράση του Ισλαμικού Κράτους και την παρουσία άλλων ομάδων τζιχαντιστών στη Συρία, μια χώρα που συνορεύει τόσο με το Ισραήλ όσο και την Τουρκία. Ο Κοέν, πάντως, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «όλοι ανυπομονούμε να δούμε πώς το Ισραήλ μπορεί να εξάγει το φυσικό αέριο προς την Τουρκία, καθώς και μέσω της Τουρκίας στη Δύση». Παρόμοια σχόλια έκανε στο πρόσφατο παρελθόν και ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, που δήλωσε ότι «η Τουρκία χρειάζεται το αέριό μας και εμείς την τουρκική αγορά».

Συνεργασία Μυστικών Υπηρεσιών
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», ο ίδιος ο Κοέν δήλωσε τη Δευτέρα πως οι δυο χώρες θα πρέπει ν' αρχίσουν ν' ανταλλάσσουν πληροφορίες προκειμένου να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στην περιοχή. «Σε τελική ανάλυση, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την ενίσχυση ανταλλαγής πληροφοριών, ακόμη και τη συνεργασία σε επιχειρησιακή βάση για την εξάλειψη αυτής της απειλής (τρομοκρατία)», δήλωσε ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη. Αναφορικά με τη σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και των μαχητών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), ο Κοέν δήλωσε πως το θέμα του ΡΚΚ αποτελεί «μια τουρκική αντιπαράθεση και ένα τουρκικό ζήτημα. Εμείς δεν επεμβαίνουμε στις τουρκικές αποφάσεις ή την αναληφθείσα πολιτική έναντι του κουρδικού προβλήματος», κατέληξε.

Ίδια εξωτερική πολιτική
Πάντως, σύμφωνα με Τούρκους αρθρογράφους, η αποχώρηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από την Πρωθυπουργία της χώρας δεν ενδέχεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ούτε στη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ αλλά ούτε και στο Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό, σε άρθρο της η «Χουριέτ» αναφέρει ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι συνδεδεμένη με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και οι συνομιλίες θα επιταχυνθούν μετά τις 22 Μαΐου, όταν οριστεί Κυβέρνηση στην Άγκυρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα