Διοργάνωση δικοινοτικού συνεδρίου για Αμμόχωστο από ΚΕΒΕ

Την πρόθεση του ΚΕΒΕ για πραγματοποίηση μεγάλου δικοινοτικού συνεδρίου αρχές Μαΐου με την ονομασία “Smart City” και με τη συμμετοχή εταιρειών παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο θα ασχοληθεί με την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος υψηλής τεχνολογίας στο Βαρώσι και στην Αμμόχωστο κατά την ανοικοδόμηση τους, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φειδίας Πηλείδης,

προσθέτοντας ότι επιδίωξη είναι στο συνέδριο να παρευρεθούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Πηλείδης είπε ότι η όλη ιδέα έχει παρουσιαστεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος το βλέπει θετικά, ενώ “σύντομα αναμένουμε”, όπως σημείωσε, και τη θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Πρόσθεσε ότι την ιδέα ανέλαβε να αναλύσει στον κ. Ακιντζί το τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ μιλούσε στο πλαίσιο σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, η οποία επικεντρώθηκε στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης για εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, στις ιδιωτικοποιήσεις/αποκρατικοποιήσεις, στο ΓεΣΥ, στο ρόλο του ιδιωτικού τομέα για ανάπτυξη της οικονομίας, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ικανοποίηση μισθολογικών αιτημάτων και στο Κυπριακό και στις οικονομικές προεκτάσεις. Στη διάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής και διευθυντικά στελέχη του ΚΕΒΕ.

Η κυπριακή εταιρεία Logicom, που θα χρηματοδοτήσει το συνέδριο, είναι σε επαφή και είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να φέρει άτομα από το υψηλότερο επίπεδο από τις εταιρείες Microsoft και η Intel, σημείωσε.

Θα είναι σημαντικό το κόστος διοργάνωσης αφού θα θέλουμε να έρθουν άτομα από εταιρείες όπως η Microsoft και η Intel που ασχολούνται με αυτά τα συστήματα, επισήμανε, σημειώνοντας ότι επιδίωξη του ΚΕΒΕ είναι όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί θέσουν υπό την αιγίδα τους το συνέδριο και παρευρεθούν.

Ανέφερε επίσης ότι το καλύτερο παράδειγμα Smart City στην Ευρώπη είναι η Βαρκελώνη και πρόσθεσε ότι αν το κάνεις από την αρχή, το Smart City μπορεί και να είναι ακόμη καλύτερο, αφού, όπως εξήγησε, μπορούν να γίνουν τα πάντα με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, να μην υπάρχει ρύπανση και να είναι μια πόλη καθαρή με υποδομές και μετρό.

Όπως εξήγησε, με το σύστημα υψηλής τεχνολογίας που θα εφαρμοστεί θα ελέγχονται τα πάντα ηλεκτρονικά, όπως τα φώτα τροχαίας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Τσιακκής είπε ότι “επιδίωξη μας με το συνέδριο είναι να υπάρξει προβληματισμός πως πας σε ένα smart city και τι πρέπει να λάβεις υπόψη ούτως ώστε αν περάσει σαν ιδέα να σχεδιαστεί από την αρχή σαν τέτοια”.

Αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Πηλείδης είπε ότι “αυτή τη φορά υπάρχει μια πραγματικά καλή ευκαιρία για να υπάρξει μία βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό”, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί είναι και οι δύο πεπεισμένοι ότι μπορεί και θέλουν να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα”.

Εξέφρασε την ελπίδα “στο τέλος της ημέρας και η Τουρκία και όσοι μπορούν και πρέπει να συμβάλουν να το κάνουν για να υπάρξει μια λύση”.

Αναφορικά με το κόστος της λύσης, ο κ. Πηλείδης είπε ότι “υπάρχουν δύο πτυχές που είναι το κόστος εφαρμογής της λύσης και το πώς θα λειτουργήσει η οικονομία μετά τη λύση, θέμα το οποίο, όπως είπε, δεν μας φοβίζει καθόλου και βλέπουμε μόνο οφέλη”.

Ανέφερε ότι “το κόστος της λύσης μειώνεται κατακόρυφα ανάλογα με τον αριθμό και την αξία των περιουσιών που θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες” και σημείωσε πως “θα υπάρξει σίγουρα μακροπρόθεσμος δανεισμός με πολύ ευνοϊκούς όρους”, ενώ εξέφρασε την ανάγκη η Τουρκία να διαγράψει το χρέος του ψευδοκράτους.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη να είναι ενοποιημένη η οικονομία μετά τη λύση και έκανε λόγο για μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο μετά τη λύση που θα ανατρέψει τις αρνητικές προβλέψεις για την οικονομία, προσθέτοντας ότι “θα είμαστε η μόνη χώρα που θα έχει ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις βασισμένο πάνω στο αγγλικό δίκαιο που δεν έχει πολλές ασάφειες”.

Αναφορικά με την ενοποίηση των τηλεπικοινωνιών ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών, ο κ. Πηλείδης είπε ότι υπάρχει νομικό κώλυμα από πλευράς δικής μας στο να προχωρούσαμε με τον τρόπο που συζητούσαμε για αρκετούς μήνες προσθέτοντας ότι το νομικό κώλυμα είναι λόγω ενός εναρμονιστικού νόμου της ΕΕ που έγινε το 2004 και ο οποίος αναφέρει πως “είναι ποινικό αδίκημα για εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η οποία ρυθμίζεται από αρχή της ΕΕ να συνεργάζεται με μη αδειοδοτημένους οργανισμούς”.

“Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα είναι μη αδειοδοτημένες λόγω του ότι δεν αναγνωρίζουμε τις ρυθμιστικές αρχές εκεί”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ο μόνος τρόπος να γίνει η ενοποίηση των τηλεπικοινωνιών είναι με ένα σύστημα dual simcard που είναι ακριβό και αν περάσεις στα κατεχόμενα αναγνωρίζει αυτόματα ένα άλλο παροχέα χωρίς να αλλάζει ο αριθμός τηλεφώνου.

Μεταρρύθμιση δημόσιας υπηρεσίας

Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, ο κ. Πηλείδης κάλεσε τη Βουλή “να προχωρήσει άμεσα στη ψήφιση όλων των απαραιτήτων νομοσχεδίων” και πρόσθεσε ότι το ΚΕΒΕ μιλά και παρευρίσκεται στις συζητήσεις των Επιτροπών της Βουλής και τονίζει την ανάγκη ψήφισης των αναγκαίων για την οικονομία νομοσχεδίων.

“Το ΚΕΒΕ αναμένει περισσότερα από τη Βουλή και από τα κόμματα. Η Βουλή στα μάτια τα δικά μου δεν έχει ανέλθει στο επίπεδο που αξίζει αυτού του τόπου”, πρόσθεσε.

Ο κ. Πηλείδης είπε ότι “ο δημόσιος τομέας δεν είναι και δεν πρέπει να είναι σε αντιπαράθεση με τον ιδιωτικό τομέα”, προσθέτοντας ότι πρέπει να είναι ο τομέας που συνεργάζεται και στηρίζει τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα και τον διευκολύνει να αναπτύσσει τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ανέφερε ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για να μειωθεί η γραφειοκρατία που αποτελεί ένα βραχνά που αποτρέπει τις επενδύσεις και πρόσθεσε ότι “πολλές φορές έργα που σχεδιάζουν ιδιώτες μένουν και καθυστερούν μέσα στα διάφορα τμήματα του δημοσίου για να δοθούν αδειοδοτήσεις”.

Αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου, ο κ. Πηλείδης είπε ότι “η Κυβέρνηση προσπαθεί να εκσυγχρονίσει το νομοθετικό πλαίσιο και πολλές φορές είτε για μικροπολιτικούς λόγους είτε για διαφορετικές ιδεολογίες παραμένουν στη Βουλή και δεν προχωρούν”.

Ως παράδειγμα έφερε το νομοσχέδιο για τη Cyta που βρίσκεται στη Βουλή, λέγοντας ότι “φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει γιατί θα κλείσει η Βουλή λόγω εκλογών” και δεν θα πάρουμε τα περίπου 230 εκατομμύρια από το μνημόνιο.

Είπε ακόμη ότι σε σχέση με το νομοσχέδιο για το leasing που βρίσκεται στη Βουλή “δεν υπάρχει λόγος να καθυστερεί τόσο πολύ” η Βουλή γιατί είναι προς όφελος του κράτους.

Ο κ. Πηλείδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της Βουλής, σημειώνοντας ότι “αν θέλει ένας τομέας να περάσει ένα μήνυμα στη Βουλή και να δώσει κάτι γραπτό πρέπει να βάλουμε φυλλάδια στις θυρίδες του κάθε βουλευτή γιατί δεν υπάρχει database (βάση δεδομένων) για να αποσταλεί ηλεκτρονικά και να διανεμηθεί σε όλους τους βουλευτές.

Ο κ. Τσιακκής είπε ότι η δημόσια υπηρεσία λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα ενώ θα πρέπει να είναι σύμμαχος, προσθέτοντας ότι τα νομοσχέδια για μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα “βρίσκονται εδώ και καιρό στη Βουλή και δεν βλέπουμε να υπάρχει τάση να προχωρήσουν”.

Ο ΓΓ του Επιμελητηρίου είπε ακόμη ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν τα αιτήματα μισθολογικών αυξήσεων και αναβαθμίσεων και δεν θα υπάρχει ψηφισμένο το νέο καθεστώς μισθολογικών αυξήσεων με αποτέλεσμα τα αιτήματα να είναι πολύ πέρα των δυνατοτήτων της οικονομίας και ότι κτίσαμε μέσα σε αυτή την πειθαρχημένη πολιτική τα τρία τελευταία χρόνια θα ανατραπούν το πολύ σε δύο χρόνια.

Αν δεν τα ψηφίσει η Βουλή πριν κλείσει για τις εκλογές “δεν είμαστε βέβαιοι ότι όταν θα επανέλθουν θα τολμήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Τσιακκής είπε ότι “ανησυχούμε ότι μόλις φύγουμε εντελώς από την εποπτεία θα επιστρέψουμε στους κακούς μας εαυτούς και όχι μόνο θα προχωρούμε να διορθώνουμε αλλά φοβόμαστε ότι θα ξαναδημιουργούμε προβλήματα”, ανέφερε.

Ο κ. Πηλείδης είπε ότι υπάρχουν θέματα που είναι ποιοτικά και σε αυτά κολλούμε όπως είναι η εισαγωγή ενός δίκαιου συστήματος αξιολόγησης και εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων και πρόσθεσε ότι επί δεκαετίες οι συντεχνίες δεν έδειχναν διάθεση να συζητήσουν αυτό το θέμα και “ποτέ μου δεν το αντιλήφθηκα αυτό”.

Ανέφερε ότι το θέμα ενός δίκαιου συστήματος αξιολόγησης είναι θέμα συντεχνιών γιατί παλαιότερα είχε γίνει μελέτη για το θέμα αυτό από ιδιωτική εταιρεία στην οποία εργαζόταν και “πήγε ο Υπουργός Οικονομικών να το παρουσιάσει στην ΠΑΣΥΔΥ και του είπαν κόκκινη γραμμή διαφορετικά αύριο βγαίνουμε σε απεργία”.

“Είμαστε βέβαιοι ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα συμπεριφερθεί με το σωστό τρόπο ότι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και είμαστε συνηθισμένοι να ενεργεί το συνδικαλιστικό κίνημα ότι θα συμπεριφερθεί με συναίσθημα ευθύνης”, πρόσθεσε.

Σε σχέση με τη διαφθορά, ο κ. Πηλείδης είπε ότι διαφθορά δεν είναι μόνο τα φακελάκια αλλά και η ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων είτε για προαγωγές είτε για προσλήψεις, το κουμπαριλίκι που είναι μάστιγα στην Κύπρο.

“Θεωρείται δεδομένο ότι όταν κάποιος αποταθεί για κάποια δημόσια θέση ένας αριθμός ατόμων θα παρέμβει υπέρ του και στο τέλος κερδίζει αυτός που έχει τους πιο δυνατούς”, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να φθάσουμε και στο άκρο να μην προχωρήσει τίποτε διότι οι διαδικασίες είναι τέτοιες που αποκλείουν μια γρήγορη διαδικασία για την καταχώρηση των έργων.

Ο κ. Τσιακκής είπε ότι όλα τα κόμματα είναι θετικά στην ανάγκη να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά δεν μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν απλές εισηγήσεις που να απλοποιούν το καθεστώς όπως το θέμα των μεγάλων έργων ανάπτυξης για το οποίο υποστήριζαν όλοι την ιδέα του fast track και δεν είδαμε να γίνεται τίποτε.

Ο κ. Πηλείδης είπε ότι “στη θεωρία δεν υπάρχει κανένα κόμμα, το οποίο διαφωνεί με τον εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής”, αλλά “στην πράξη όταν παν διάφορες προτάσεις που χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση γίνεται το σώσε στη συζήτηση”.

Αποκρατικοποιήσεις

Ο κ. Πηλείδης είπε ότι θέση του ΚΕΒΕ είναι πως δεν πρέπει να υπάρχουν μονοπώλια είτε κρατικά είτε ιδιωτικά και πρόσθεσε ότι “θέλουμε ελευθεροποίηση της αγοράς στους τομείς αυτούς για να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός”, έστω και αν το κράτος κρατήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.

Για μας έχει σημασία είναι να μπουν στρατηγικοί επενδυτές που να επενδύσουν μέσα στους οργανισμούς για να είναι ανταγωνιστικοί, πρόσθεσε.

ΓΕΣΥ

Ο κ. Πηλείδης είπε ότι οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές κινδυνεύουν να καταρρεύσουν εάν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας που μέσα από το σωστό σχεδιασμό θα μεγιστοποιεί τα οφέλη αυτών των υποδομών προς όφελος των πολιτών διασφαλίζοντας συνθήκες αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στη βάση όμως ενός υγιούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.

ΜΕΔ

Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Πηλείδης είπε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί το πρόβλημα των ΜΕΔ είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, κατά την οποία ευημερούν οι επιχειρήσεις και υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας και έτσι υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους οι επιχειρήσεις.

Είναι πολύ πρόωρο να ζητούμε αυτή τη στιγμή την επαναφορά όλων των ωφελημάτων που είχαμε πριν από την κρίση, πρόσθεσε.

Ξένοι επενδυτές

Σε σχέση με ενδεχόμενο ενδιαφέρον επενδύσεων από ξένους επενδυτές, ο κ. Πηλείδης είπε ότι “υπάρχει μια κινητικότητα που είναι κυρίως στα ακίνητα και στον ξενοδοχειακό, τουριστικό τομέα όμως να μην ξεχνούμε ότι η ανάπτυξη γης ήταν ένας τομέας που πλήγηκε πάρα πολύ και βοήθησαν πάρα πολύ αυτές οι επενδύσεις”, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι για να υπάρξουν οι μεγάλες επενδύσεις πρέπει να προχωρήσουμε με τις αποκρατικοποιήσεις, τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και να λυθεί το Κυπριακό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
κεβε, κεβε, για μας, μαΐου, συμμετοχή, εταιρεία, microsoft, intel, smart, city, μετρο, λύση, χρεος, κυπρος, dual, βουλη, cyta, μνημονιο, leasing, εκλογες, track, κυπε, απεργια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργια μμε, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, κομματα, αυτοδιοικηση, βουλευτες, μιλα, το θεμα, ακινητα, βαρκελωνη, δανεια, ηγετης, θεμα, οικονομια, πλαισιο, cyta, microsoft, smart, αξιζει, βρισκεται, γινει, γινεται, δεδομενο, δωσει, δυναμικο, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εργα, επενδυσεις, εταιρεία, ευρωπη, υγιης, ιδεα, υπηρεσια, θεσεις εργασιας, θεωρια, κυβερνηση, κομμα, κωλυμα, λύση, λογο, μαΐου, ματια, μηνες, παντα, οφελος, πηγες ενεργειας, προσληψεις, ρυθμιση, ρυπανση, ρολο, σιγουρα, συντομα, συμμετοχή, ταση, τουρκια, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, φυλλαδια, φορα, city, dual, εφαρμογη, ευχερεια, χωρα, intel, ηλεκτρονικα, leasing, μελετη, νομικου, πηγες, σωστο, track, θεματα, θεσεις, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα