Μήπως πάσχετε απο επιληψία;- Στις 5χιλ. οι Κύπριοι ασθενείς

Στον κόσμο υπάρχουν περίπου 65 εκατομμύρια άτομα με επιληψία, η συντριπτική πλειονότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ οι νέες διαγνώσεις ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ετησίως. Στην Κύπρο τα άτομα που πάσχουν από επιληψία φθάνουν τους 5.000.

Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, η επιληψία στην Κύπρο, θεωρείται ταμπού. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου «Επιληψία, Αγάπη μου» Κωνσταντίνο Καλλίμαχο, τα άτομα που πάσχουν από επιληψία στην Κύπρο

κρύβονται διότι φοβούνται τον στιγματισμό ενώ προσθέτει πως το 30% δεν ελέγχεται απολύτως με φαρμακευτική αγωγή. Σημειώνεται ότι ο κ. Καλλίμαχος, με αφορμή τη διάγνωση της κόρης του αποφάσισε με τη σύζυγό του να μιλήσει στον κόσμο για την επιληψία και να δώσουν τα δικά τους μηνύματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), το κενό θεραπείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι 80%. Ο λόγος είναι ότι αρκετοί πάσχοντες από τη συγκεκριμένη νόσο ένεκα της προκατάληψης, της παραπληροφόρησης και της άγνοιας γύρω από το θέμα, δεν αναζητούν εύκολα θεραπεία, φοβούμενοι το κοινωνικό στίγμα. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, η καταπολέμηση και εξάλειψη των διακρίσεων και του στιγματισμού είναι ευθύνη όχι μόνο της πολιτείας αλλά όλων.

Η αποδοχή και ένταξη, χωρίς προκαταλήψεις, των ατόμων με επιληψία στο κοινωνικό σύνολο, θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες των επαγγελματιών υγείας και των οικογενειών των πασχόντων για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων με επιληψία.

Τι είναι η επιληψία:

Η επιληψία, είναι μία εγκεφαλική διαταραχή που εκδηλώνεται κλινικά με κρίσεις. Δεν είναι νοητική ασθένεια ούτε και κληρονομική, ενώ με τη σωστή θεραπεία, άνω του 70% των ασθενών μπορούν να απαλλαγούν εντελώς από τις επιληπτικές κρίσεις.

Τι προκαλεί την επιληψία;

Η επιληψία εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της μη φυσιολογικής ηλεκτρικής δραστηριότητας που προέρχεται από τον εγκέφαλο. Τα κύτταρα του εγκεφάλου επικοινωνούν με την αποστολή ηλεκτρικών σημάτων με μεθοδευμένο σχέδιο. Στην επιληψία, αυτά τα ηλεκτρικά σήματα γίνονται ανώμαλα, και δημιουργούνται οι κρίσεις.

Τι μορφές μπορεί να έχει η επιληψία και πως εκδηλώνεται:

Σπασμούς οι οποίοι ενδεχομένως να είναι τονικοί δηλαδή τα χέρια ή τα πόδια μένουν καθηλωμένα σε σύσπαση καθώς επίσης και μυοκλονικούς δηλαδή κάτι σαν τινάγματα.Γρήγορο ανοιγοκλείσιμο των ματιών ή βολβοστροφή όταν "γυρίζουν τα μάτια". Αισθητικές διαταραχές όπως μουδιάσματα ή αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος Οπτικές διαταραχές όπως λάμψεις, ζιγκ-ζαγκ Ακουστικές διαταραχές όπως απλούς ήχους ή ακόμα και μουσικά κομμάτια Δυσκολία στην ομιλία, μπέρδεμα, σταμάτημα της ομιλίας, σιελόρροια, μασητικοί ήχοι και κινήσεις, τρίξιμο των δοντιών Οσφρητικές διαταραχές πχ αίσθηση άσχημης μυρωδιάς Απώλεια ούρων ή και κοπράνων, δάγκωμα της γλώσσας Περίεργη αιφνίδια συμπεριφορά δηλαδή ο ασθενής καθηλώνει το βλέμμα του "σαν χαμένος", κάνει αυτόματες στερεοτυπικές κινήσεις όπως τρίβει τα χέρια του, κάνει σαν να μασάει, περπατάει γύρω γύρω σαν σε κύκλο.Η ατονική κρίση δηλαδή η κατάσταση όπου ο πάσχοντας χάνει τον αιφνίδιο μυϊκό τόνο σε όλο το σώμα και σωριάζεται στο έδαφος.

Πως μπορεί να θεραπευτεί ο πάσχοντας;

Eαν κάποιος με πρωτοεμφανιζόμενη επιληπτική κρίση και αρνητικό υπόλοιπο έλεγχο δηλαδή μαγνητική τομογραφία χωρίς ευρήματα, μπορεί να μην τεθεί σε αντιεπιληπτική αγωγή, ενώ υπάρχει ενημέρωση από νευρολόγο και αποφυγή δραστηριοτήτων που μπορεί να πυροδοτήσουν νέα κρίση.Η επιληψία μπορεί να οφείλεται σε όγκο εγκεφάλου ή εγκεφαλική αιμορραγία η οποία αντιμετωπίζεται από κοινού, από νευρολόγο και νευροχειρουργό. Έτσι ο πάσχοντας με επιληπτική κρίση που οφείλεται σε μηνιγγίωμα, χρειάζεται αφαίρεση του όγκου και συνέχιση της αντιεπιληπτικής αγωγής ανάλογα, για 6 τουλάχιστον μήνες.Ο πάσχοντας με μεγάλη συχνότητα επιληπτικών κρίσεων και αντοχή στα αντιεπιληπτικά φάρμακα, ενδεχομένως να χρειαστεί για τη χειρουργική επέμβαση.
Keywords
Τυχαία Θέματα