ΔΗΚΟ: Προτείνει λύσεις για την οικονομία

Τη θέση ότι είμαστε πρωταθλητές των αρνητικών συνεπειών των μνημονίων εξέφρασε ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που παρέθεσε. Στη συνέχει πρότεινε σειρά λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία.

Όπως ανέφερε δύο χρόνια μετά το κούρεμα του 2013, ο μέσος Κύπριος βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση. «Τα νοικοκυριά δεν τα βγάζουν πέρα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη. Τα κοινωνικά παντοπωλεία πληθαίνουν. Οι νέοι μας μεταναστεύουν στο

εξωτερικό. Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, όμως, επιλέγει συνειδητά να μην θέλει να δει αυτή την πραγματικότητα. Επιμένει να βλέπει τα πράγματα μέσα από τα ροζ γυαλιά μιας επίπλαστης αισιοδοξίας», υποστήριξε. Τονίζει ότι τα τελευταία δύο χρόνια 70.000 Κύπριοι ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας και δεκάδες χιλιάδες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούν να βρουν εργασία στην Κύπρο.

«Ως Δημοκρατικό Κόμμα εισηγούμαστε εδώ και ένα χρόνο την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου έτσι ώστε να περιληφθούν στο πρόγραμμα πραγματικά μέτρα ανάπτυξης και κίνητρα για επενδύσεις. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει από τον Μάιο του 2014 αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών με εισηγήσεις για ένα Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης. Μια δέσμη ουσιαστικών μέτρων ανάπτυξης που ΔΕΝ θα επηρεάσουν αρνητικά το δημόσιο μας χρέος αλλά θα προσελκύσουν τις επενδύσεις στη χώρα μας και θα βελτιώσουν το επενδυτικό περιβάλλον», είπε.

Μερικά από αυτά τα μέτρα ανάπτυξης είναι:

Να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση ξένων εταιρειών στη ΚύπροΗ δημιουργία επενδυτικού ταμείου από τα πλεονάσματα του Ταμείου Κοινωνικών ΑσφαλίσεωνΗ προεξόφληση συμβολαίων διαχείρισης κρατικής περιουσίας και έργων όπως π.χ. των αεροδρομίωνΗ μεταφορά συντελεστή δόμησηςΗ αναστολή της πληρωμής οφειλόμενου ΦΠΑ με δόσειςΤα Φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη αναξιοποίητης γηςΝα δοθούν κίνητρα για να αναπτυχθεί το τουριστικό μας προϊόνΝα μειωθεί το ποσό του φόρου της ακίνητης περιουσίας

Κατηγόρησε επίσης το Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν απάντησε σε καμία από τις εισηγήσεις του ΔΗΚΟ. Σημειώνει επίσης ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΔ, το κατά κεφαλή εισόδημα της Κύπρου θα είναι χαμηλότερο από της Ελλάδας.

Αν συνεχίσουμε στο δρόμο της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ:

Το 2016 το κατά κεφαλήν εισόδημα της Κύπρου θα είναι 15,205.272 και της Ελλάδας 15,680.783.Το 2017 της Κύπρου 15,365.305 και της Ελλάδας 16,250.010.Και το 2018 το κατά κεφαλήν εισόδημα της Κύπρου θα είναι 15,562.999 και της Ελλάδας 16,800.457.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, πρόσθεσε, ένας στους τρεις Κύπριους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Αναφορές έκανε και στον αποπληθωρισμό, τα επιτόκια και τις αναδιαρθρώσεις δανείων λέγοντας ότι οι δείκτες επιδεινώνουν την ύφεση, αποτρέπουν τις επενδύσεις και διατηρούν χαμηλή την κατανάλωση. Αναφερόμενος στο σχέδιο Ντράγκι, είπε ότι ο ισχυρισμός ότι αν δεν εφαρμόσουμε τον Φεβρουάριο το νόμο των εκποιήσεων τότε θα χαθούν τα χρήματα της ΕΚΤ, είναι ψευδής και παραπλανητικός.

«Το πρόγραμμα Ντράγκι θα ισχύσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016. Δηλαδή για τους επόμενους 20 μήνες. Άρα, δεν πρόκειται να χάσουμε χρήματα», είπε.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τραπεζική κρίση και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία αυξάνονται το ΔΗΚΟ προτείνει:

Να καθοριστεί ένα Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης

Χρειαζόμαστε νέα κεφάλαια:

(α) να επιστραφούν εκείνα που έχουν κλαπεί με το κούρεμα

(β) να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις

Να μειωθούν τα επιτόκια.

Να προστατευτούν οι βιώσιμοι δανειολήπτες

(5) Να αναδιαρθρωθούν τα δάνεια.

«Έτσι θα στηριχθούν τα Κυπριακά νοικοκυριά. Θα προστατευτεί η επιχειρηματικότητα. Θα προστατευτεί η κύρια κατοικία», τόνισε.

Τέλος εξέφρασε την πρόθεση του να θέσει το ζήτημα της επιστροφής κεφαλαίων του Μαρτίου του 2013 στη Νέα Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της.

Keywords
Τυχαία Θέματα