ΔΗΚΟ: Ομόφωνη απόφαση ΕΓ για το κυπριακό

Στη χθεσινή συνεδρίασή του, το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος προέβη σε μία εκτεταμένη συζήτηση, ανάλυση και ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό τους τελευταίους 18 μήνες, δηλαδή από το Φεβρουάριο του 2014 και τη Συμφωνία Αναστασιάδη - Έρογλου μέχρι σήμερα, με βάση και την ενημέρωση της ηγεσίας του Κόμματος εντός του Εθνικού Συμβουλίου και εντός του Συμβουλίου Αρχηγών, όλη αυτή την περίοδο.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος επαναλαμβάνει όλες τις εκτιμήσεις και αποφάσεις του σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, από την υπογραφή της Συμφωνίας Αναστασιάδη

– Έρογλου και την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα.

Επιπρόσθετα, το Δημοκρατικό Κόμμα διαπιστώνει ότι:

1. Οι ανησυχίες και οι κίνδυνοι που από την πρώτη στιγμή επεσήμανε, αναφορικά με την κάκιστη βάση πάνω στην οποία άρχισαν και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, δυστυχώς επιβεβαιώνονται.

2. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν δίνοντας έμφαση στις βασικές πτυχές του Κυπριακού που ενδιαφέρουν πρωτίστως τους Ελληνοκύπριους και όχι να αφεθούν στο τέλος της διαδικασίας.

3. Η εκτίμηση του Προέδρου Αναστασιάδη, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ για την ύπαρξη λεγόμενου «καλού κλίματος» δεν τεκμηριώνεται από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, όλοι διαπιστώνουν ότι η τουρκική πλευρά παραμένει αδιάλλακτη και αμετακίνητη στις πάγιες τουρκικές θέσεις.

4. Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί χρήσιμο και απαραίτητο να δίνονται στα κοινοβουλευτικά κόμματα για μελέτη τα έγγραφα των συγκλίσεων και των προτάσεων των δυο πλευρών στις διαπραγματεύσεις τα οποία ήδη κατέχει η τούρκικη πλευρά. Αυτή η πρακτική, η οποία σημειώνεται ακολουθήθηκε από άλλους προέδρους της Δημοκρατίας, βοηθά τον παραγωγικό και χρήσιμο διάλογο για τη διαμόρφωση των θέσεων και των προτάσεων της ε/κ πλευράς. Θεωρούμε απαράδεκτο το ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν δίνει τα σχετικά έγγραφα στα κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά και στους άμεσα ενδιαφερόμενους, τον κυπριακό ελληνισμό. Αυτό τον εμποδίζει από το να ενημερωθεί για σημαντικές πτυχές της λύσης και αυξάνει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις ή και προσδοκίες στον κυπριακό λαό.

5. Διαπιστώνεται σύγχυση στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις αλλά και τις επιδιώξεις της δικής μας πλευράς. Σε πολλές περιπτώσεις, άλλα ανακοινώνονται άλλα κάποιοι διαρρέουν ότι συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις και άλλα δηλώνει η τουρκική πλευρά.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις και διαπιστώσεις αλλά και με βάση τις καταστατικές αρχές και θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, το Εκτελεστικό Γραφείο του Κόμματος επαναλαμβάνει την ανάγκη απεγκλωβισμού από τη Συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και προτείνει όπως οι συνομιλίες:

 Πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν θα συνομιλούμε μόνο με βάση την τούρκικη ατζέντα αλλά θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση τα κεφάλαια που ενδιαφέρουν τους E/κ,

 θα θέτουν ως κύριο στόχο την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα διασφαλίζει τη μετεξέλιξη και συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Επίσης η στρατηγική της πλευράς μας πρέπει να αξιοποιεί τα τρία συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο αναγνωρισμένο και νόμιμο κράτος στον νησί, το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Το φυσικό αέριο δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα απευθύνει πρόσκληση σε όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη, τα μέλη και όλους τους ψηφοφόρους του για συστράτευση για υλοποίηση αυτής της πρότασης, για το καλό της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού λαού.

Keywords
Τυχαία Θέματα