Δίκη για προσηλυτισμό: «Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό»


Δίκη για προσηλυτισμό: Αγόρευσαν οι δικηγόροι επί της αίτησης τροποποίησης της Έκθεσης Αίτησης


Με τις αγορεύσεις των συνήγορων εναγόντων και εναγομένων, σε σχέση με την αίτηση τροποποίησης της Έκθεσης Αίτησης, που κατέθεσε ο δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης (δικηγόρος εναγόντων), ώστε να μπορεί να γίνει δεκτή η μαρτυρία μητέρας άλλου μοναχού της Μονής Μαχαιρά, της Ελισάβετ Νικολάου, συνεχίστηκε σήμερα η ακρόαση της αγωγής που καταχωρίσθηκε εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του Ηγούμενου Επιφάνιου της Μονής Μαχαιρά, της Εκκλησίας της Κύπρου

και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για πράξεις και παραλείψεις του.

Η αγωγή αφορά 44χρονο σήμερα μοναχό, ο οποίος γύρω στο 2002 εισήχθη στο Μοναστήρι του Μαχαιρά. Ενάγοντες είναι οι γονείς του, Φρίξος και Μαρία Θεοδούλου, οι οποίοι με την αγωγή ζητούν αποζημιώσεις ύψους €2.000.000.

Οι γονείς του 44χρονου μοναχού υποστηρίζουν ότι ο γιος τους εγκλωβίστηκε από τους εναγόμενους και μετατράπηκε σε ένα άβουλο όργανο στα χέρια τους, με αποτέλεσμα να παρατήσει τις σπουδές του και να ακολουθήσει το μοναχισμό.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη δικάσιμο η Ελισάβετ Νικολάου δεν κατέστη δυνατόν να καταθέσει, λόγω των ενστάσεων των δικηγόρων του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του Ηγούμενου Μαχαιρά Επιφανίου και της Εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των εναγομένων εξέφρασαν την άποψη ότι επειδή η μητέρα προτίθεται να καταθέσει μαρτυρία, που αφορά στη δική της περίπτωση (για προσηλυτισμό του γιου της) δεν θα προσφέρει οτιδήποτε στην υπό εκδίκαση υπόθεση, αφού τα όσα θα καταθέσει είναι άσχετα με τις κατηγορίες, που διατύπωσε ήδη η Μαρία Θεοδούλου για προσηλυτισμό του γιου της Γιώργου και νυν μοναχού Ιουστίνου στο Μαχαιρά.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, οι δικηγόροι υπεράσπισης των εναγομένων αγόρευσαν επί των νομικών σημείων της αίτησης τροποποίησης της Έκθεσης Αίτησης, με τον συνήγορο των εναγόντων, Χρίστο Κληρίδη, να υποστηρίζει στη δική του αγόρευση πως «η τροποποίηση είναι απαραίτητη, ώστε να τεθούν ενώπιον του Δικαστηρίου με σαφήνεια όλα τα επίδικα θέματα».

Όπως αναφέρει στην αγόρευση του ο κ. Κληρίδης, «δεν τίθεται θέμα οι εναγόμενοι να υποστούν οποιαδήποτε ανεπανόρθωτη ζημιά, δεδομένου ότι δεν έχει ξεκινήσει η αντεξέταση της μάρτυρος Ελισάβετ Νικολάου και είναι ορθότερο να επιτραπεί η προτεινόμενη τροποποίηση στο στάδιο αυτό».

Σημειώνεται πως αίτηση για τροποποίηση της Έκθεσης Αίτησης μπορεί να εγκριθεί σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, οι οποίες καθιστούν την τροποποίηση απαραίτητη για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης.

Η πλευρά των εναγόντων, Φρίξου και Μαρίας Θεοδούλου, θεωρεί τη μαρτυρία της Ελισάβετ Νικολάου άκρως σημαντική, η οποία όπως υποστηρίζει θα αποδείξει αφενός την ύπαρξη ανάγκης αντιμετώπισης του προβλήματος από την Κυπριακή Δημοκρατία με τα κατάλληλα Νομικά/Διοικητικά μέσα και αφετέρου ότι το σχέδιο προσηλυτισμού υφίστατο και ενεργοποιήθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως στην επίδικη, και άρα δεν επρόκειτο για ελεύθερη επιλογή του γιου τους, αλλά σε προσηλυτισμό του, με σκόπιμες και στοχοποιημένες ενέργειες, οι οποίες έφεραν το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα της ένταξής του στο μοναχισμό.

Σύμφωνα πάντα με το συνήγορο των εναγόντων, τα όσα προτίθεται να καταθέσει η Ελισάβετ Νικολάου αποτελούν μέρος της μαρτυρίας, που επιβεβαιώνει τη μαρτυρία της Μαρίας Θεοδούλου, ότι δηλαδή δεν γίνεται λόγος για μια μεμονωμένη περίπτωση προσηλυτισμού, αλλά για κοινωνικό φαινόμενο, “το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε από την πολιτεία, η οποία φέρει ευθύνη”.

Η μαρτυρία της Ελισάβετ Νικολάου αφορά στις συνθήκες διαβίωσης στο Μαχαιρά και πώς βιώνει η ίδια την όλη κατάσταση από το γεγονός ότι και ο γιος της τυγχάνει μοναχός στην ίδια Mονή, που βρίσκεται και ο μοναχός Ιουστίνος.

Η διαδικασία διακόπηκε για να συνεχιστεί σε ημερομηνία που θα δοθεί αργότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα