Στον ζωολογικό κήπο της Αδελαΐδας πέθανε η γηραιότερη τίγρης

Σε ηλικία 22 ετών πέθανε στον ζωολογικό κήπο της Αδελαΐδας η Κεμίρι, η γηραιότερη τίγρη της Σουμάτρας σε αιχμαλωσία. Η τίγρη υποβλήθηκε σε ευθανασία από τους κτηνιάτρους του ζωολογικού κήπου εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως αρθρίτιδα και προβλήματα στα νεφρά, που προκλήθηκαν λόγω του προχωρημένου της ηλικίας της.

Η Κεμίρι γεννήθηκε σε συνθήκες αιχμαλωσίας στον ζωολογικό κήπο Ταρόνγκα του Σίδνεϊ και στα μέσα της δεκαετίας του 1990

μεταφέρθηκε στην Αδελαΐδα. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής κτηνίατρος του ζωολογικού κήπου της Αδελαΐδας, Ιαν Σμιθ, η Κεμίρι έζησε μία μακρά και ευτυχισμένη ζωή πριν εμφανισθούν τα προβλήματα υγείας, εξαιτίας των οποίων οι γιατροί αναγκάστηκαν να της κάνουν ευθανασία.

« Για αρκετούς μήνες η Κεμίρι υπέφερε από ασθένειες που είχαν σχέση με την ηλικία της και η ομάδα των κτηνιάτρων του ζωολογικού κήπου εφάρμοσε ιατρική θεραπεία. Όμως, την περασμένη εβδομάδα, η κατάστασή της επιδεινώθηκε και τότε οι κτηνίατροι έκριναν οτι περαιτέρω ιατρική περίθαλψη δεν θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής της. Η δύσκολη απόφαση της ευθανασίας λήφθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους και παρότι αυτή η απόφαση είναι μία θλιβερή απώλεια για τον ζωολογικό κήπο της Αδελαΐδας, ήταν το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την Κεμίρι», είπε ο Σμιθ.

Σύμφωναμε τον Σμιθ, η Κεμίρι έζησε διπλάσια χρόνια από τις τίγρεις της Σουμάτρας που ζουν στην άγρια φύση.

« Το μέσο προσδόκιμο ζωής για τις τίγρεις της Σουμάτρας, που ζουν ελεύθερες στη φύση, υπολογίζεται σε 12 χρόνια και για τις τίγρεις σε αιχμαλωσία περίπου 20 χρόνια. Το να φθάσει λοιπόν να ζήσει 22 χρόνια, είναι πολύ σημαντικό», είπε ο Σμιθ.

Από την πλευρά του, ο φύλακας του ζωολογικού κήπου Ματ Ντέιλι δήλωσε οτι όλα αυτά τα χρόνια η Κεμίρι αγαπήθηκε από τους εργαζόμενους του κήπου και από πολλούς επισκέπτες, καθώς ήταν ασυνήθιστα παιχνιδιάρα.

« Ήμασταν τόσο τυχεροί να έχουμε μαζι της την Κεμίρι για τόσο πολύ καιρό. Ηταν ευχάριστη και παχνιδιάρα με τους φύλακες του ζωολογικού κήπου όλα αυτά τα χρόνια και θα τη θυμόμαστε με στοργή», είπε ο Ντέιλι.

Πιστεύεται οτι υπάρχουν περίπου μόνο 400 τίγρεις της Σουμάτρας που ζουν ελεύθερες στη φύση, η υπεύθυνη όμως των ζωολογικών κήπων της Αυστραλίας Ελέιν Μπένστεντ, δήλωσε ότι θα εξετάσουν τη δυνατότητα να φέρουν άλλη μία για να κάνει παρέα στις δύο άλλες τίγρεις του ζωολογικού κήπου, την Τουάν και την Ασίκα.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα