Διδάσκοντας την Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα σε ενήλικες

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου -σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων και τα Επιμορφωτικά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού- διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία το 2o Παγκύπριο Συνέδριο με τίτλο «Διδάσκοντας την Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα σε ενήλικες: ζητήματα και ζητούμενα στο κυπριακό συγκείμενο». Το Συνέδριο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και διεξήχθη στο πλαίσιο των δράσεων δημοσιότητας για το Έργο «Πρόγραμμα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας σε μετανάστες

και ξενόγλωσσους κατοίκους της Κύπρου – Μάθε Ελληνικά και ζήσε την Κύπρο». Πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2014, από τις 08:30 μέχρι τις 13:30, στο ξενοδοχείο Mediterranean, στη Λεμεσό. Οι συμμετέχοντες ήταν ως επί το πλείστον εκπαιδευτές των Επιμορφωτικών Κέντρων του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο σχετικό Μητρώο Εκπαιδευτών και προσφέρουν υπηρεσίες στο εν λόγω Έργο.

Οι κύριοι θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους περιστράφηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου ήταν η διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης /ξένης γλώσσας και η Εκπαίδευση Ενηλίκων. Την επιμόρφωση ανέλαβαν πέντε εισηγήτριες από τον κυπριακό χώρο -ακαδημαϊκοί και εξωτερικοί συνεργάτες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου- με ιδιαίτερη εμπειρογνωμοσύνη στα συγκεκριμένα θέματα. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία -μέσα από τις εισηγήσεις στην ολομέλεια- να διευρύνουν το θεωρητικό τους υπόβαθρο στις συγκεκριμένες θεματικές, ενώ παράλληλα -κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων- είχαν τη δυνατότητα να διερευνήσουν περαιτέρω επιμέρους πτυχές των θεμάτων και να εμπλουτίσουν τις παιδαγωγικές τους πρακτικές. Ο βιωματικός χαρακτήρας των εργαστηρίων, με βάση ακριβώς τις αρχές της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, παρείχε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και να ανταλλάξουν απόψεις για αποτελεσματικές διδακτικές στρατηγικές.

Το Συνέδριο ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τους συμμετέχοντες, σύμφωνα και με τα έντυπα αξιολόγησης που συμπλήρωσαν με το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου.

Τέλος, σημειώνεται ότι το επιμορφωτικό υλικό του Συνεδρίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (http://www.pi.ac.cy, στον σύνδεσμο Συνέδρια – Ημερίδες), καθώς επίσης στην ιστοσελίδα των Επιμορφωτικών Κέντρων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (http://www.moec.gov.cy/epimorfotika/index.html, στον σύνδεσμο Δραστηριότητες > Συνέδρια), με στόχο τη διάχυση της γνώσης και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών στο έργο τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα