Ο Α. Λοβέρδος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε στις 19/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας: "Πολιτικούς χειρισμούς και όχι πολιτικούς εκβιασμούς":

«Το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, αλλά δεν απέχει και από τους υπολογισμούς που είχαμε κάνει. Είναι ωστόσο μακριά από την ανάγκη των 180, άρα οι επόμενες μέρες είναι μέρες πολιτικών εξελίξεων. Υπάρχει, πρώτον, η δυνατότητα να έρθουν να ψηφίσουν ορισμένοι συνάδελφοι
που έλειπαν για λόγους ανωτέρας βίας, όπως ο κ. Κασαπίδης, για τον θάνατο του πατέρα του, υπάρχουν περιπτώσεις αλλαγής στάσης ορισμένων βουλευτών που το έχουν δηλώσει κιόλας, όπως ο κ. Μελάς, αλλά δεν φτάνει αυτό... Δεν είναι μόνο ζήτημα προσθέσεων, αλλά είναι και ζήτημα πολλαπλασιασμού. Είναι ένα αποτέλεσμα πολιτικών χειρισμών. Δεν βγαίνει χωρίς πολιτικό χειρισμό, δηλαδή με ατομικές αλλαγές στάσης... Εγώ κάνω λόγο για πολιτικούς χειρισμούς και όχι για πολιτικούς εκβιασμούς, όπως είναι να πέσει ο Α. Σαμαράς ή να πάμε σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού χωρίς αυτόν. Αυτό είναι εκβιασμός, δεν είναι πολιτική συναίνεσης. Πολιτικός χειρισμός, αυτή την στιγμή, μπορεί να είναι ο προσδιορισμός του χρόνου των εκλογών στην λήξη του οικονομικού έτους, Οκτώβριο - Νοέμβριο του 2015, η δυνατότητα συναπόφασης γι' αυτόν τον εκλογικό προσδιορισμό από τις πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές που θα ψηφίσουν περί ενός Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτή την προοπτική, ο συνδυασμός αυτής της κίνησης για την αναθεώρηση του συντάγματος -που είναι μια πρόταση που τελευταία έχει υπογραμμίσει η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς- και η συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης που έχει προτείνει το ΠαΣοΚ και ο κ. Βενιζέλος και θα απευθύνεται σε όλα τα κόμματα της Βουλής, δηλαδή και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ασχέτως αν θα το αποδεχθεί ή όχι...».

* "Τις εκλογές τις απεύχονται όλοι, αλλά δεν το παραδέχονται":

«Θεωρώ ότι κανένας και κανένα πολιτικό κόμμα δεν θέλουν εκλογές, αλλά δεν το ομολογούν».

Δημοσιογράφος: Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. λέει ότι τις θέλει, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Δημοκρατική Αριστερά...

Α. Λοβέρδος: «Δεν το ομολογούν. Εγώ πιστεύω ότι, κατά βάση, τις εκλογές αυτές τις απεύχονται όλοι. Θα ήθελαν κάποιος άλλος να ψηφίσει αντί για αυτούς, αλλά αυτή είναι μια εκτίμησή μου. Δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω. Είναι κάτι που κανείς δεν θέλει και όμως έρχεται πιο κοντά, είναι κάτι που δεν συμφέρει τη χώρα και όμως και όμως γίνεται οτιδήποτε για να επισπευσθεί. Και αυτό δεν είναι καλό...».

* Για το κόμμα του Γ. Παπανδρέου: "Είναι κίνηση διάσπασης και δεν πρέπει να την κάνει":

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι και εδώ θα επικρατήσει λογική και όχι διάσπαση, αλλά δεν φέρω και την ευθύνη της διάσπασης, εν προκειμένω. Πιστεύω ότι η διάσπαση δεν μας χρειάζεται. Επαναλαμβάνω αυτό που έχω πει για τον Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί και έχουμε δώσει πολλές μάχες, ότι κατά την δική μου γνώμη και αν με ρωτούσε -δεν με ρώτησε- θα του έλεγα, ότι ο αρχηγός του 45% δεν μετατρέπεται σε ηγέτη του 2%. Δεν πρέπει να κάνει μια τέτοια κίνηση, γιατί είναι μια κίνηση διάσπασης που δεν τον συμφέρει».

* "Δημιουργεί μπέρδεμα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μετεγγραφές":

«Πρώτον, όσα τμήματα ή σχολές ολοκλήρωσαν τον κύκλο μετεγγραφών τους έχουν τελειώσει, αυτό δεν γυρίζει πίσω. Δεύτερον, όσον αφορά τα τμήματα που δεν προσέφυγαν -τα πιο πολλά δηλαδή- ή δεν θα προσφύγουν -γιατί μπορεί να προσφύγουν τώρα μετά από αυτό το αποτέλεσμα-, εκεί δημιουργείται μπέρδεμα. Δηλαδή, μια καθυστέρηση της διαδικασίας μετεγγραφών... Έχουμε ξεκινήσει τη συζήτηση για την αντικατάσταση του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όσον αφορά τον καθορισμό των εισακτέων. Και στην τελευταία σύνοδο των πρυτάνεων, η πρόταση μας έγινε δεκτή, μάλιστα με μια πάρα πολύ έξυπνη λύση που πρότειναν οι πρυτάνεις και την αποδεχτήκαμε. Δηλαδή, ο καθορισμός των εισακτέων να γίνεται πια με κοινή απόφαση, με μια κοινή συμφωνία της ανεξάρτητης αρχής διασφάλισης ποιότητας των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και του υπουργείου Παιδείας. Δηλαδή, θα υπάρχει μια τριμερής συμφωνία για να καθορίζει τον αριθμό των εισακτέων και των μετεγγραφών».

Και πρόσθεσε: «Τη Δευτέρα ψηφίζεται μια τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, με βάση την οποία η εξεταστική περίοδος του Φεβρουαρίου απευθύνεται πια προς όλους τους φοιτητές και όχι μόνο του εξαμήνου, δηλαδή είναι μια πλήρης εξεταστική περίοδος».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα