Στον πάγο το Ασφαλιστικό- Αναμένεται να κλείσει η συμφωνία

Εντός των επόμενων ημερών η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται ότι θα κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους για το τρίτο Πρόγραμμα Βοήθειας προς την Ελλάδα, ωστόσο μερικά από τα πιο ακανθώδη θέματα, «μπαίνουν σε θάλαμο αναμονής μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο», σύμφωνα με δήλωση κρατικού αξιωματούχου.

Το μεγαλύτερο από αυτά τα «αγκάθια», είναι το θέμα του ασφαλιστικού και λέγεται πως θα τεθεί επί τάπητος στο επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων, το φθινόπωρο, και μάλιστα το κλείσιμό του φέρεται να είναι και όρος προκειμένου να εκταμιευτούν

οι δόσεις της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενική Κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015 εμφανίστηκε έλλειμμα 1,027 δις ευρώ. Το αντίστοιχο 6μηνο πέρσι είχε προκύψει πλεόνασμα 407 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι μέσα σε έναν χρόνο δημιουργήθηκε «τρύπα» 1,434 δις ευρώ.

Το «κουαρτέτο» των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, επιθυμεί, και μάλιστα μετ’ επιτάσεως, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, που αποτελούν «πηγή τροφοδοσίας» για πολλά από τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα.

Οι συγκεκριμένοι πόροι είναι σημαντικοί για τη λειτουργία Ταμείων όπως των αγροτών (ΟΓΑ), το Ταμείο των νομικών και γενικότερα των αυτοαπασχολούμενων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), των δημοσιογράφων, των μετοχικών Ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των στρατιωτικών.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων ήδη διαμηνύουν ότι η κατάργηση αυτών των φόρων προς τρίτπυς, που το κουαρτέτο θεωρεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσεων στη δεύτερη φάση του Προγράμματος Βοήθειας (3ο Μνημόνιο), μπορεί να οδηγήσει «ακόμα και σε αφανισμό των συγκεκριμένων κλάδων», όπως οι δημοσιογράφοι ή ακόμη και οι αγρότες.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης αφού η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μεταθέσει το θέμα για το ευρύτερο ασφαλιστικό του Οκτωβρίου, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Το ΚΥΠΕ μίλησε με στέλεχος της κυβέρνησης που γνωρίζει άριστα τα λεγόμενα «ασφαλιστικά ζητήματα», και που έχει τη γνώμη πως, δεδομένης και «της εσωκομματικής τρικυμίας» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, η τωρινή κυβέρνηση «δεν μπορεί καν να αγγίξει αυτήν την ατομική βόμβα των Ταμείων», και για αυτό θεωρεί πως η παραπομπή του θέματος για τον ερχόμενο Οκτώβριο «μπορεί να γίνεται και με τη σκέψη σε πιθανές πρόωρες εκλογές».

Από την άλλη, κοινοτική πηγή δηλώνει ότι «ελάχιστη πια αναβολή σηκώνει το θέμα αυτό», και ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει κλείσει».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, τα έσοδα για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης ανήλθαν στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2015 στα 15,698 δισ. ευρώ, αντί για 18,191 δισ. ευρώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2014. Δηλαδή, σε σχέση με το 2014, τα Ασφαλιστικά Ταμεία εισέπραξαν 2,493 δισ. ευρώ λιγότερα.

Επίσης, καταγράφεται μείωση 13,7%, παρά το γεγονός ότι η ανεργία είναι δύο μονάδες χαμηλότερη (25% τον φετινό Μάιο, αντί για 27% τον περσινό).

Επομένως, έστω και από αυτήν την μικρή αύξηση απασχόλησης, θα ανέμενε κάποιος να υπήρχε και ανάλογη αύξηση και στα έσοδα των Ταμείων από τις παρακρατήσεις από τους μισθούς των απασχολούμενων.

Η «χαριστική βολή» στα έσοδα των Ταμείων δίνεται από τη μείωση και της κρατικής χρηματοδότησης, που είναι μικρότερη κατά 1,699 δισ. ευρώ φέτος, σε σχέση με πέρυσι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα