Διαμάχη για μηχανισμό Εσωτερικού Ελέγχου στα Επ.Συμπλέγματα

Διαξιφισμοί για το ζήτημα των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα των Επαρχιακών Συμπλεγμάτων, μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη και της Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου Άννας Χριστοφόρου.

Οι δυο «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, στο πλαίσιο συνεδρίασης με θέμα τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Επαρχιακών Συμπλεγμάτων.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέλυσε τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις του σε συγκεκριμένα θέματα με κύριο θέμα την αντίθεση

του στην εμπλοκή της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στον εσωτερικό έλεγχο των Επαρχιακών Συμπλεγμάτων και των Δήμων.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία θα πρέπει να υπάρξει σημαντική ενίσχυση της εποπτείας από όργανα του κεντρικού Κράτους, όπως για παράδειγμα τους Έπαρχους.

Θα πρέπει επίσης να υιοθετηθούν απόλυτα υγιή και ισχυρά συστήματα εσωτερικού ελέγχου στη βάση βέλτιστων πρακτικών.

Τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων των Επαρχιακών Συμπλεγμάτων, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν μπορεί να την έχει ο εκάστοτε Υπουργός Εσωτερικών, καθώς υπάρχει σαφής κίνδυνος πολιτικής διαφθοράς. Αντιθέτως η Ελεγκτική Υπηρεσία προτείνει όπως ο έλεγχος νομιμότητας, διεξάγεται από τον Έπαρχο, ο οποίος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο.

«Εντελώς λανθασμένη η εμπλοκή της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου»

Εντελώς λανθασμένη θεωρεί η Ελεγκτική Υπηρεσία την εμπλοκή της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στον εσωτερικό έλεγχο των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν είναι σωστό μια υπηρεσία που είναι ξένη προς το Επαρχιακό Σύμπλεγμα να διενεργεί εσωτερικό έλεγχο καθώς:

Οδηγεί σε σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που είναι η μόνη υπηρεσία εξωτερικού ελέγχουΑπαλλάσσει τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης από τη σημαντική ευθύνη να συστήσουν Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου και να λαμβάνουν μέτρα για την επάρκεια των μονάδων αυτών.

Ο κ. Μιχαηλίδης παρέδωσε στην Επιτροπή διεθνή πρότυπα και καλές πρακτικές, βάσει των οποίων σε καμιά περίπτωση ο εσωτερικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνεται από θεσμό ξένο προς τον οργανισμό.

Ξεκαθάρισε με έμφαση μάλιστα ότι η Υπηρεσία Εξωτερικού Ελέγχου είναι μόνο η Ελεγκτική Υπηρεσία, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.

Ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια δημιουργίας μονάδας εσωτερικού ελέγχου που δεν θα λογοδοτεί στον οργανισμό, αλλά κάπου αλλού, είναι λανθασμένη. «Δεν μπορεί δημόσιος υπάλληλος να έχει δύο μαστόρους, έναν μάστρο έχει» είπε.

Είπε εξάλλου ότι αν διατηρηθούν οι υπάρχουσες πρόνοιες του νομοσχεδίου για εμπλοκή της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, αυτό θα δημιουργήσει επιπρόσθετο οικονομικό βάρος, καθώς η υπηρεσία θα πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον άτομα που θα επιφορτιστούν με τον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

"Υψίστης σημασίας ο εσωτερικός έλεγχος"

Η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Άννα Χριστοφόρου ανέφερε από την πλευρά της ότι το θέμα του εσωτερικού ελέγχου είναι υψίστης σημασίας, διατυπώνοντας παράλληλα τη θέση ότι οι εσωτερικοί ελεγκτές θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από αυτόν που ελέγχουν.

Ανέφερε εξάλλου ότι ο εσωτερικός έλεγχος αφορά τον έλεγχο των εσωτερικών διαδικασιών ενός οργανισμού και θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός έτσι ώστε να αποφεύγονται κρούσματα διαφθοράς.

Πάντως η κ. Χριστοφόρου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός δεύτερου σώματος εσωτερικού ελέγχου, που θα απαρτίζεται από άτομα της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσέθεσε όμως ότι η υπηρεσία της θα τοποθετηθεί γραπτώς επί του θέματος, καθώς οι αποφάσεις που θα παρθούν στα πλαίσια του νομοσχεδίου είναι υψίστης σημασίας.

Όσον αφορά τη σύσταση και λειτουργία των Επαρχιακών Συμπλεγμάτων, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προέκρινε τη μεταφορά εξουσιών από τους Δήμους και τα Κοινοτικά Συμβούλια, ενώ είπε ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός της πολιτικής από την τεχνοκρατική λειτουργία. Δεν μπορεί, οι δήμαρχοι, οι κοινοτάρχες και τα συμβούλια τους να ασκούν τεχνοκρατικές εξουσίες, ούτε να προκηρύσσουν και να αξιολογούν αιτήσεις και θέσεις εργασίας.

Ερωτηθείς σχετικά από τα μέλη της Επιτροπής, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως θεωρεί σωστό να μείνει ο πολεοδομικός σχεδιασμός μιας περιοχής στις αρμοδιότητες του δήμου, καθώς αποτελεί το όραμά του για την ανάπτυξη της περιοχής. Πρόσθεσε όμως ότι είναι λάθος η έκδοση πολεοδομικών ή οικοδομικών αδειών να χρησιμοποιείται ως εργαλείο άσκησης πολιτικής, καθώς άπτεται τεχνοκρατικών θεμάτων.

Στις 20 Οκτωβρίου ενώπιον της Επιτροπής ο Χάρης Γεωργιάδης

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η συζήτηση σχετικά με τον περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων Νόμο, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Ο κ. Γεωργιάδης, θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει και να αναλύσει ενώπιον της Επιτροπής τις οικονομικές πτυχές του νομοσχεδίου αυτού, καθώς πολλές είναι οι σκιές γύρω από το κόστος αλλά και την οικονομική διαχείριση των νέων Επαρχιακών Συμπλεγμάτων.

Ενδεχομένως στη διάρκεια της παρουσίας Χάρη Γεωργιάδη στην Επιτροπή να δοθεί η ευκαιρία συζήτησης των οικονομικών των Δήμων μετά και την πρόταση για μείωση τους από 30 σε 22.

Keywords
Τυχαία Θέματα