Διακανονισμός τ/κ “βιομηχανικού επιμελητηρίου” για χαλούμι

Φιλικό διακανονισμό επιδιώκει το τουρκοκυπριακό “βιομηχανικό επιμελητήριο” με τουρκική εταιρεία που έχει ενάγει για την παραγωγή χαλουμιού με τη λέξη hellim στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Κίπρις, ο Αλί Τσιραλί, “πρόεδρος” του KITSO είπε ότι οι δύο αγωγές συνεχίζονται αλλά στη δεύτερη υπόθεση αναζητείται φιλική λύση. Η πρώτη υπόθεση, εξήγησε, αφορά την τουρκική γνωστή εταιρεία

γαλακτοκομικών Sutas και με απόφαση δικαστηρίου έχει σταματήσει η παραγωγή χαλουμιού, ωστόσο η συγκεκριμένη εταιρεία συνεχίζει την παραγωγή του ίδιου προϊόντος με την ονομασία “τηγανιτό τυρί”.

Στη δεύτερη περίπτωση, συνέχισε και για την οποία δεν θέλησε να αναφερθεί στο όνομα της εταιρείας, η παραγωγή χαλουμιού έχει επίσης σταματήσει με δικαστική εντολή και η εν λόγω εταιρεία έστειλε πρόταση ώστε το θέμα να λυθεί με φιλικό διακανονισμό. Λόγω του μπαϊραμιού, είπε, δεν μπόρεσαν να συναντηθούν με τους ιδιοκτήτες αλλά αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες και είτε θα βρεθεί η λύση φιλικά είτε η υπόθεση θα συνεχιστεί. Προστίθεται δε ότι λόγω δεσμεύσεών της η εταιρεία αυτή ζήτησε να παράγει για λίγο διάστημα ακόμη το προϊόν με την ονομασία hellim.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιραλί, στην Τουρκία 70 εταιρείες έχουν άδεια για να παράγουν προϊόντα με την ονομασία hellim, ωστόσο 10 από αυτές το κάνουν. Ανακοίνωσε δε ότι το “βιομηχανικό επιμελητήριο” προτίθεται να κινήσει και άλλες αγωγές για το θέμα εναντίον τουρκικών εταιρειών, αλλά για κάθε μια από αυτές χρειάζεται – όπως είπε – 100.000 ΤΛ (34.000 ευρώ περίπου).

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το πιστοποιητικό γεωγραφικής προέλευσης του χαλουμιού δίδεται από το 2010 από το τ/κ “βιομηχανικό επιμελητήριο” και την “ένωση παραγωγών γαλακτομικών”, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να προστατέψει το 1/4 των συνολικών εξαγωγών του ψευδοκράτους από την παραγωγή χαλουμιού στην Τουρκία.

Το χαλούμι, σημειώνεται, ως καταχώρηση γεωγραφικού προϊόντος μπορεί να παράγεται μόνο στην Κύπρο ενώ αναφορά γίνεται στο δημοσίευμα και σε μήνυση που κατέθεσε το Υπουργείο Γεωργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον ελληνικής εταιρείας που παρήγαγε προϊόν με την ονομασία χαλούμι στην Ελλάδα και αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή και να αποσύρει όλα τα προϊόντα με τη συγκεκριμένη ονομασία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Κίπρις Ποστασί, ο κ. Τσιραλί μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή εκτίμησε ότι η τιμή του χαλουμιού/hellim θα αυξηθεί μετά την καταχώρησή του ως προϊόν γεωγραφικής προέλευσης, αφού θα παράγεται μόνο από την Κύπρο στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, πρόσθεσε, ανάλογα με τη ζήτηση, νέοι επενδυτές θα έρθουν στην Κύπρο και θα αναπτυχθεί ο τομέας της κτηνοτροφίας.

Ο Αλί Τσιραλί ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις της εγγραφής χαλουμιού θα πρέπει να πληρούνται και εντός δέκα ετών το ποσοστό του κατσικίσιου ή προβατίσιου γάλακτος πρέπει να αυξηθεί στο 50%. Σημείωσε ότι η στήριξη και η εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Αναφερόμενος στην παραγωγή χαλουμιού στην Τουρκία, είπε ότι πρόκειται για 2-3 τόνους, οι οποίοι αν παράγονταν στα κατεχόμενα και εξάγονταν στην Τουρκία αυτό θα ήταν ένας σημαντικός αριθμός για τους Τ/κ παραγωγούς. Σημείωσε δε ότι οι εταιρείες στην Τουρκία θα μπορούσαν να παράγουν τυριά παρόμοια με χαλούμι αλλά με άλλη ονομασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα