ΔΕΟΚ: O ρόλος των συνδικάτων στην οικονομία

O ρόλος που διαδραματίζουν οι συντεχνίες στην οικονομία του τόπου και η ανάγκη για συνεργασία όλων των κοινωνικών φορέων, τονίστηκε στις ομιλίες που έγιναν στο 17ο Συνέδριο της ΔΕΟΚ στη Λευκωσία. Στο συνέδριο απηύθυναν ομιλίες εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους.

Ο κ. Διομήδους, ύστερα από δύο δεκαετίες στο πηδάλιο της ΔΕΟΚ, αποχωρεί και δεν επαναδιεκδικεί.

Παρευρέθηκαν αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, αρχηγοί ή εκπρόσωποι συντεχνιών και άλλων οργανώσεων, τοπικοί φορείς και άλλοι. Για το Συνέδριο βρίσκεται στην Κύπρο ο ΓΓ της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Luca Visentini, ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, Εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ και ο Pierre Jean Coulon, Μέλος της ΕΟΚΕ.


Η Υπουργός Εργασίας, στην ομιλία της εκ μέρους του ΠτΔ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων και ο θεσμός της τριμερούς Συνεργασίας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος εργασιακών σχέσεων, προσθέτοντας ότι η ΔΕΟΚ έχει συνεισφέρει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Υπουργός ανέφερε πως σήμερα η δυναμική της κυπριακής οικονομίας διαφαίνεται σε όλα πια τα επίπεδα, αφού ξεπέρασε κάθε προσδοκία αναπτυσσόμενη με ρυθμό 3,3% σε ετήσια βάση.
«Η νέα επιτυχής έξοδος στις αγορές απέδωσε πέραν των προσδοκιών, αφού έχει εξασφαλισθεί δανεισμός με επιτόκιο 2,75%, που είναι το χαμηλότερο που πετύχαμε ποτέ για ομόλογο επταετούς διάρκειας», σημείωσε.

Σύμφωνα με την Υπουργό, η σταθερή πορεία ανάκαμψης που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η κυπριακή οικονομία, επιδρά καταλυτικά στην αγορά εργασίας και στη συναφή μείωση της ανεργίας.


Η κ. Αιμιλιανίδου διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο λαμβάνει μέτρα για περαιτέρω μείωση της ανεργίας, ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων και εργαζομένων, στήριξη της δημιουργίας νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, βελτίωση των συστημάτων πρόνοιας και προαγωγής της κοινωνικής συνοχής και εκσυγχρονισμό των θεσμών και πρακτικών στα εργασιακά θέματα.

Αναφορά έκανε στο νομοσχέδιο για αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, τα σχέδια παροχής κινήτρων για πρόσληψη ή/και κατάρτιση ανέργων, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης με διευρυμένες αρμοδιότητες και εξουσίες, η οποία, σημείωσε, θα διεξάγει στοχευμένες επιθεωρήσεις στη βάση ανάλυσης κινδύνου.

Επίσης, η Υπουργός αναφέρθηκε στις νέες προτάσεις για παροχή πληρωμένης άδειας πατρότητας διάρκειας δύο εβδομάδων, την πρόταση με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα άδειας μητρότητας γυναίκας η οποία αποκτά τέκνο μέσω παρένθετης μητέρας, και την πρόταση αναφορικά με την παροχή Επιδόματος Τέκνου, με την οποία αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο κατά €5.000 για κάθε τέκνο πέραν των δύο, με τρόπο έτσι ώστε να αναγνωριστούν οι αυξημένες ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, στη δική του ομιλία, ανέφερε πως ο συνδικαλισμός ως η ασπίδα των εργαζομένων στοχεύει στην προώθηση αξιοπρεπών συνθηκών απασχόλησης που να προβλέπουν την ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κοινωνική διάστασή της, απασχολεί έντονα όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την ίδια την Ενωση και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της.


Αναφέρθηκε στη σημασία του σωστού χειρισμού των κοινωνικών αλλαγών και προβλημάτων που προκύπτουν και πρόσθεσε ότι η ΔΕΟΚ, μέσα από τη συνεχή δράση της, παρέχει συμβουλές, ενημερώνει, διαπραγματεύεται και ασχολείται με θέματα ισότητας και ίσης μεταχείρισης στην εργασία.


Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο ΓεΣΥ, λέγοντας ότι θα πρέπει μέσα από τη σωστή εφαρμογή και λειτουργία του, να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες το βασικό τους δικαίωμα, να είναι κοινωνικά δίκαιο, καθολικό και να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως ο τομέας της εργασίας, των επαγγελμάτων και των εργασιακών σχέσεων, θα υποστεί μεγάλες και ριζικές αλλαγές λόγω της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης και τη ραγδαία ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις επερχόμενες σημαντικές αλλαγές που πρόκειται να έχουν άμεσο αντίκτυπο στον άνθρωπο, να διασφαλίσουμε ότι η κοινωνία θα επηρεαστεί μόνο θετικά από τις εξελίξεις και η μεταμόρφωση του τομέα της εργασίας να εξυπηρετεί πρωτίστως τον άνθρωπο.

Ο απερχόμενος ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, απευθυνόμενος στους συνέδρους και τους προσκεκλημένους, είπε πως το 2016 και 2017 η κυπριακή οικονομία με βάση μακροοικονομικούς δείκτες επέστρεψε σε ανάκαμψη και ανάπτυξη με θετικό ΑΕΠ 2,8% το 2016 και εκτίμηση για 3% το 2017.
Ανέφερε πως οι δύο μεγάλες συστημικές τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου και Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, δείχνουν σημεία ανάκαμψης και σταθερότητας και παράλληλα ο τουρισμός και γενικά η ξενοδοχειακή βιομηχανία και οι πωλήσεις ακινήτων σε υπηκόους τρίτων χωρών συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Διομήδους, διαπιστώνεται από πλευράς κυβέρνησης εφησυχασμός βασισμένος στη βαθιά λιτότητα - εξυγίανση δημόσιων δαπανών για το κρατικό μισθολόγιο και λόγω της ενδεχόμενης περιστασιακής ανάπτυξης στους δύο κλάδους τουρισμός και πώληση ακινήτων.

Επέκρινε το γεγονός ότι δεν υπάρχει μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, λέγοντας ότι τα ίδια λάθη του παρελθόντος αναβιώνουν απειλητικά.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στο ψηλό ποσοστό ανεργίας και στους χαμηλούς μισθούς, ειδικότερα στον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας.

Ο κ. Διομήδους αναφέρθηκε στα διαχρονικά αιτήματα της ΔΕΟΚ για μείωση των φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης π.χ. καύσιμα, αύξηση ΕΕΕ για λήπτες που εντάσσονται σε προγράμματα κατάρτισης – επανακατάρτισης, και αύξηση των επιδομάτων τέκνου και φοιτητικής χορηγίας σε δικαιούχες με στοχευμένα κριτήρια οικογένειες.

Για το ΓεΣΥ είπε πως η επιτάχυνση εισαγωγής και εφαρμογής του θα εξοικονομήσει δαπάνες υγείας στα νοικοκυριά και σίγουρα θα συμβάλει σε υγιέστερο βιοτικό επίπεδο.

Ο κ. Διομήδους έκανε αναφορά και στην ανάγκη αποκατάστασης ισορροπίας δυνάμεων εργοδοσίας – εργασίας με σοβαρό σχεδιασμό και προγραμματισμό για ανάκτηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης των εργαζομένων και ανέργων στο οργανωμένο εργατικό κίνημα και συντεχνίες.

Ο απερχόμενος ΓΓ της ΔΕΟΚ είπε ότι μπροστά στις επερχόμενες δύσκολές προκλήσεις, το εργατικό συνδικαλιστικό και κοινωνικό κίνημα θα πρέπει να δημιουργήσει ισχυρά και συστηματικά κανάλια για συζήτηση και καθορισμό κοινής στρατηγικής απέναντι στα μεγάλα προβλήματα, διεκδικήσεις και απαιτήσεις.

Αναφορά έκανε και στο Κυπριακό, λέγοντας πως το 17ο Συνέδριο της ΔΕΟΚ διατρανώνει την αποφασιστικότητα του Κινήματος μας και των εργαζομένων της Κύπρου να συνεχίσουμε την πάλη για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.
Ανέφερε ότι η νέα κρίσιμη φάση του κυπριακού με τη Διάσκεψη της Γενεύης την επόμενη εβδομάδα, επιβάλλει μέγιστο βαθμό εγρήγορσης ενότητας και ομοψυχίας μεταξύ πολιτικής ηγεσίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα