Σιζόπουλος: Αυτοεγκλωβιζόμαστε σε επικίνδυνη διαδικασία

Υποχωρούμε συνεχώς σε θέματα αρχών και ουσίας και αυτοεγκλωβιζόμαστε σε μια επικίνδυνη διαδικασία της οποίας το κόστος θα κληθεί να το πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αναφορικά με την πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης.

Μιλώντας στην Εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε και στο κοινό έγγραφο Έιντε, τονίζοντας πως την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ’ επανάληψη είχε δηλώσει ότι ο Νορβηγός διπλωμάτης έπαψε να

είναι αμερόληπτος και να τυγχάνει της εμπιστοσύνης του, κακώς του ανατέθηκε να ετοιμάσει ένα τέτοιο έγγραφο.

«Επιπλέον, ο Πρόεδρος είπε πως εξαρτάται από το κοινό έγγραφο το πότε θα γίνει η σύγκληση της διάσκεψης, ενώ η ημερομηνία ορίστηκε πριν καν παραλάβουμε το έγγραφο, άρα αυτό δεν είναι κοινό», πρόσθεσε.

Ο κ. Σιζόπουλος διερωτήθηκε τι θα γίνει σε περίπτωση που οι τροπολογίες που κατέθεσε η δική μας πλευρά δεν γίνουν αποδεκτές και τόνισε πως δεν έπρεπε να υπάρχει η λογική της εποικοδομητικής ασάφειας, αφού η κάθε πλευρά αφήνεται να δώσει τις δικές της ερμηνείες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παράλληλη συζήτηση των θεμάτων της εσωτερικής πτυχής και των ζητημάτων της ασφάλειας, ευνοεί την Τουρκία, γιατί αν η Άγκυρα πιεστεί να προβεί σε κάποιες υποχωρήσεις στα θέματα των εγγυήσεων, τότε θα ζητήσει ανταλλάγματα στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

«Ως το αδύναμο μέρος αυτής της διαπραγμάτευσης, εμείς θα έπρεπε να αναζητούμε τρόπους διαχείρισης αυτού του σεναρίου», είπε.

«Εμείς είχαμε κατ’ επανάληψη ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντί να πάμε σε μια Πενταμερή Διάσκεψη, να ζητήσουμε μια Διεθνή Διάσκεψη. Όσο μονιμοποιείται η Πενταμερής, τόσο απουσιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Η Τουρκία, συνέχισε, επιδιώκει να απεγκλωβιστεί από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, να μην υποβάλει προτάσεις στα θέματα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων και να αφήσει το εν λόγω ζήτημα να το διαχειριστεί η τ/κ πλευρά, μετατρέποντάς το ακριβώς σε δικοινοτικό πρόβλημα.

Όσον αφορά τυχών πιέσεις που ενδεχομένως δεχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για αναστολή των γεωτρήσεων λόγω των συνομιλιών στη Γενεύη, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως εναπόκειται στον ίδιο τον Πρόεδρο να αποδείξει αν τα τηρήσει τα όσα διαμηνύει.

Keywords
Τυχαία Θέματα