Δεν υπάρχει καμία παρανόηση

«Αδειάζει» τον Ιωάννη Κασουλίδη ο δημοσιογράφος των «Financial Times»
Με e-mail ο δημοσιογράφος Tony Barber απαντά στον Υπουργό Εξωτερικών στα περί παρανόησης που του καταλογίζει

Ακάλυπτο αφήνει τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ο δημοσιογράφος των «Financial Times» Tony Barber. Με e-mail που στείλαμε μέσω αναγνώστη μας ζητήσαμε να σχολιάσει την αναφορά του κ. Κασουλίδη ότι παρερμηνεύθηκαν τα όσα αναγράφει ο δημοσιογράφος.

Μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών την επομένη του άρθρου του Tony Barber με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter

είπε πει χαρακτηριστικά: «Άρθρο των "Financial Times" μού αποδίδει λόγια που δεν βγάζουν νόημα και δεν συνδέονται με τα συμπεράσματα όσων έσπευσαν να κατακρίνουν. Είναι σαφώς παρανόηση».

Ο Tony Barber, ωστόσο, έχει άλλη άποψη και ουσιαστικά «αδειάζει» τον κ. Κασουλίδη. Η απάντησή του ήταν: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο υπουργός έκανε τις παρατηρήσεις που ανέφερα. Ούτε υπάρχει οποιαδήποτε παρανόηση στο πλαίσιο των όσων ειπώθηκαν. Δεν είχα κανένα παράπονο από τον οποιοδήποτε στην κυπριακή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργού Εξωτερικών για τα άρθρα που έχω γράψει για το θέμα αυτό».

Το χρονικό της δήλωσης- φωτιά
Ο δημοσιογράφος των «Financial Times» Tony Barber στις 14 Ιανουαρίου σε άρθρο του με τίτλο «President sees 2016 as crucial for Cyprus» είχε αναφέρει δήλωση που έγινε από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Στη δήλωση εκείνη, που προκάλεσε αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, ο κ. Κασουλίδης, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, είχε πει: «Δεν έχουμε πρόθεση, ως ε/κ πλευρά, να μεταμορφώσουμε το βόρειο τμήμα του νησιού μέσω πληθυσμού ή ιδιοκτησίας περιουσιών. Το περιουσιακό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διευθετηθεί σε μεγάλο βαθμό επειδή πολλοί Ελληνοκύπριοι που έφυγαν από τον βορρά το 1974 εγκατέλειψαν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες στη συνέχεια καταλήφθηκαν από Τουρκοκύπριους και Τούρκους της Ανατολίας».

Τι είχε πει στη «Σημερινή»
Ο Υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Σημερινή» στις 24 Ιανουαρίου είχε μιλήσει για παρανόηση των όσων μετέφερε στον δημοσιογράφο των «Financial Times». Παραθέτουμε την ερώτηση και την απάντηση του κ. Κασουλίδη για το ζήτημα στην εφημερίδα μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στη συνέντευξή σας στους «Financial Times» αναφέρατε ότι «δεν έχουμε πρόθεση, ως ε/κ πλευρά, να μεταμορφώσουμε το βόρειο τμήμα του νησιού μέσω πληθυσμού ή ιδιοκτησίας περιουσιών». Αργότερα διευκρινίσατε πως δεν είπατε αυτό και πρόκειται για παρανόηση. Ποια είναι, συνεπώς, η θέση σας για το ζήτημα των εγγυημένων πληθυσμών και ιδιοκτησίας στο τ/κ συνιστών κρατίδιο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η συνέντευξή μου με τον δημοσιογράφο της «Financial Times» δεν ήταν συνέντευξη όπως κάνουμε εσείς κι εγώ τώρα. Ήταν μια συνομιλία που διήρκησε πάνω από μια ώρα και τελικά έβαλε για μένα αυτές τις δύο γραμμές, εκτός κειμένου και εκτός περιεχομένου, οι οποίες σε μένα προσωπικά δεν έβγαζαν νόημα και πιστεύω ότι πρόκειται περί παρανόησης. Σίγουρα δεν αφορούσε και δεν αφορά θέμα εγγυημένων πλειοψηφιών είτε πληθυσμού είτε ιδιοκτησίας και, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις ο στόχος είναι να αποφευχθούν οποιαδήποτε θέματα που παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα εφαρμοστεί με τη λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα