Συστάσεις της ΕΕ για πειθαρχία

Ικανοποιημένη η τεχνική ομάδα της Κομισιόν από την Κύπρο, τονίζει την ανάγκη πειθαρχίας
Είναι ικανοποιημένη γενικά, αλλά ζητά συνέχιση της σοβαρότητας και μετά την έξοδο από το μνημόνιο

Ικανοποίηση για την εφαρμογή του πλαισίου Αφερεγγυότητας, αλλά και την ανάγκη, μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, να συνεχίσει με την ίδια πειθαρχία και σοβαρότητα που επέδειξε

τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε η ομάδα που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Κύπρο.

Παράλληλα, η ομάδα προβληματίζεται, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργο Καροτσάκη, ο οποίος συναντήθηκε χθες μαζί της στο Υπουργείο Οικονομικών, για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη δημιουργία κάποιων κανονισμών.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Καροτσάκης είπε ότι θα συνεχιστούν οι επαφές με την ομάδα, η οποία μπορεί να βοηθήσει τόσο για το πλαίσιο αφερεγγυότητας όσο και για την πορεία των καταναγκαστικών πωλήσεων και το σχέδιο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), που αφορά την επιχορήγηση μέρους των δόσεων των δανείων ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε την ομάδα και για την εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας αλλά και για τις καταναγκαστικές πωλήσεις και η ομάδα θα παραδώσει έκθεση στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά πόσον είναι ικανοποιημένη ή όχι.

«Οι κανονισμοί που αφορούν τις εκκαθαρίσεις, είπε, προχωρούν και είναι στο τελικό στάδιο να προωθηθούν στη Γενική Εισαγγελία και στη συνέχεια στο Υπουργικό. Υπάρχουν και άλλοι κανονισμοί που πρέπει να γίνουν, όπως οι διαδικαστικοί, αλλά και κανονισμοί για τις πτωχεύσεις και τον διορισμό εξεταστή για τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων».

Σε ερώτηση αν θα διαφοροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για να καλύψει περισσότερο κόσμο σε σχέση με τη διαγραφή χρεών μέχρι 25.000 ευρώ, ο κ. Καροτσάκης είπε ότι αυτό έγινε για συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών που βρίσκονται στο προστάδιο για πτώχευση.

Οι εγγυητές
Σχολιάζοντας το πρόβλημα που δημιουργείται στην οικονομία με τους εγγυητές ενοικίων ή άλλων συμβάσεων, ο κ. Καροτσάκης είπε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε σε λεπτομέρεια. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε και από μόνοι μας λύση, γιατί υπάρχει πρόβλημα στην αγορά σε ιδιωτικές συμβάσεις μεταξύ επιχειρήσεων ή ατόμων με επιχειρήσεις για ενοικιαστήρια έγγραφα και άλλα», είπε.

Διευκρίνισε ότι, όπως και στην περίπτωση των εγγυητών σε συμβάσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι οποίοι μπορούν να προσφεύγουν στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος αναστολής των μέτρων εκτέλεσης μέχρι την εξάντληση όλων των μέτρων εναντίον των πρωτοφειλετών, κάτι παρόμοιο θα πρέπει να γίνει και στις ιδιωτικές συμβάσεις, οι οποίες αφορούν εγγυητές που δεσμεύονται είτε σε ενοικιαστήρια έγγραφα, είτε σε σύμβαση για προμήθεια εμπορευμάτων από προμηθευτές.
Υπάρχει η καλή διάθεση από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου, από την Κυβέρνηση και από τα κόμματα για να βρεθεί λύση, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό το θέμα είναι μείζονος σημασίας και ότι η Κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη των κομμάτων.

Εξέφρασε ακολούθως την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα κατατεθούν οι πρώτες αιτήσεις για διατάγματα απαλλαγής οφειλών και για προσωπικά σχέδια αποπληρωμής. «Eπιδίωξη είναι να κερδίσουμε τις πρώτες μας υποθέσεις για να δώσουμε αισιοδοξία σε αυτό τον τόπο ότι υπάρχει μια υπηρεσία που νοιάζεται και προσπαθεί για το καλό των πολιτών, της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», είπε.

Περιμένουμε την απάντηση της Κομισιόν
Ο κ. Καροτσάκης είπε ότι για το σχέδιο του ΚΟΑΠ, συνολικού ποσού δύο εκατομμυρίων, αναμένεται απάντηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία εξετάζει κατά πόσον αυτό αποτελεί κρατική ενίσχυση. Ανέφερε ότι συζητήθηκαν προβληματισμοί αν το σχέδιο θα έχει επιτυχία και θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα κι εξήγησε ότι αυτό αφορά την επιχορήγηση από το κράτος, μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, μέρους των δόσεων των δανειοληπτών μέχρι 60%.
Κατέληξε λέγοντας ότι το μέγιστο ποσό θα είναι 10.000 ευρώ για τρία χρόνια και αφορά την πρώτη κατοικία και την κατηγορία των πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, οι οποίοι πληρούν κάποια κριτήρια.
(ΚΥΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα