Χάρης:Να διασφαλιστεί συνέχιση της καλής πορείας Οικονομίας

Θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχιση της καλής πορείας της οικονομίας δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο ίδιος αναμένει να επιβεβαιωθεί η επανεκλογή του Νίκου Αναστάσιάδη, η οποία τον ενδιαφέρει τόσο ως πολίτη, όσο και ως πολιτικό στέλεχος.

Τόνισε δε ότι οι δυσκολίες που ήρθαν δεν βάρυναν την Κυβέρνηση, αλλά τον κόσμο, κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς.

Σε γενικές γραμμές, ο Χάρης

Γεωργιάδης σημείωσε ότι τα οικονομικά του κράτους πάνε καλύτερα, παρά το γεγονός ότι ακόμα υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί, καθώς «μέσα από τις προσπάθειες των συμπολιτών μας, των παραγωγικών δυνάμεων […], οι οποίες έχουν συμβάλει στην ανάκαμψη, μαζί μες τις δύσκολες αλλά σωστές πολιτικές που μας έχουν φέρει σε μια καλύτερη κατάσταση.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η καλή αυτή πορεία να παραμείνει σταθερή, ώστε η κατάσταση να μετατραπεί σε «βιώσιμη» και «διατηρήσιμη», αλλά και να αποφευχθούν τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος που κόστισαν στη χώρα.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος φοβάται, απάντησε ότι κάποια πράγματα που ακούγονται όντως τον φοβίζουν, όπως «διάφορες προεκλογικές υποσχέσεις, που η κάθε μια κοστίζει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν υπόσχεται», αλλά «υλοποιεί σχεδιασμούς αυστηρά εντός των ορίων και αντοχών των δυνατοτήτων μας».

«Δεν είναι δουλειά των πολιτικών να τάζουν διαγραφές δανείων. Μείωση ή στοχευμένη διαγραφή δανείου μπορεί να γίνει μόνο κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, περίπτωση με περίπτωση, με τις αναδιαρθρώσεις δανείων», είπε.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να είναι εύκολες οι διαγραφές δανείων από τις τράπεζες, επαναλαμβάνοντας ότι οι οφειλές σε μια τράπεζα, αποτελούν τις καταθέσεις άλλων πελατών.

Όσον αφορά στην εργαλειοθήκη που αφορά στη μείωση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το 2003 ο ιδιωτικός δανεισμός ήταν 20 δισ. ευρώ, το 2008 ήταν 50 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 έφτασε τα 72 δισ. ευρώ.

«Σήμερα και μετά από μια ομολογουμένως πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο, αυτός ο ιδιωτικός δανεισμός, που ξέρουμε πόσο πολύ μας κόστισε, έχει μειωθεί κατά 20 δισ. ευρώ. Δηλαδή πήγαμε πίσω 10 χρόνια», είπε, επισημαίνοντας ότι ο ιδιωτικός δανεισμός από μόνος του δεν είναι εργαλείο ανάπτυξης, εντοπίζοντας το πρόβλημα στο ύψος του.

«Τώρα που (το ποσοστό των ΜΕΔ) μειώνεται, θυμήθηκαν κάποιοι να πουν πως δεν υπάρχει πλάνο. Το πλάνο περιελάμβανε πλήρη εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, εποπτικές οδηγίες, κινήσεις από πλευράς τραπεζών, ο θεσμός του Χρηματοοικονομικού επιτρόπου που υπήρχε μόνο στα χαρτιά. Μήπως αυτά δεν έγιναν τα τελευταία 2-3 χρόνια που έγιναν;», διερωτήθηκε.

Σ΄ότι αφορά στο ενδεχόμενο διεκδίκησης της Προεδρίας του Δημοκρατικού Συναγερμού από τον ίδιο, ο Υπουργός δεν θέλησε να επεκταθεί, τονίζοντας ότι το μόνο που τον απασχολεί στο παρόν στάδιο, είναι οι επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές.

«Όλα αυτά τα χρόνια ήμουν προσηλωμένος στη δύσκολη αποστολή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μού εμπιστεύτηκε, είμαστε σε προεκλογική περίοδο και με ενδιαφέρει η επανεκλογή του και το τι καθένας από εμάς θα πράξει στη συνέχεια, εν καιρώ θα το δούμε», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα