Αβέρωφ: Χρειαζόμαστε στρατηγική για την κοινωνική κατοικία

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νεαρά ζευγάρια όσον αφορά το θέμα της στέγασης, αλλά και στα ΜΕΔ, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΟΑΓ κ. Ανδρέα Φράγκου και τον Πρόεδρο του Housing Europe κ. Cédric Van Styvendael.


Ακολουθούν αυτούσιες οι δηλώσεις και οι απαντήσεις στα ερωτήματα των δημοσιογράφων:

Είναι κατανοητό να επικεντρώνεται η συζήτηση σε υφιστάμενα προβλήματα που η κοινωνία αντιμετωπίζει. Και είναι σωστό, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα

να βρίσκουμε εφικτούς τρόπους επίλυσής τους. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία, είναι όντως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αρκετά από τα οποία αφορούν την πρώτη κατοικία, που ως Βουλή έχουμε διασφαλίσει ότι εάν το αρχικό δάνειο έφτανε μέχρι τις 350 χιλιάδες ευρώ, υπάρχει η σχετική προστασία του δανειολήπτη.

Αυτά είναι προβλήματα που πρέπει σήμερα να αντιμετωπίσουμε, αλλά απουσιάζει από τον πολιτικό διάλογο το τι κάνουμε αύριο για τα νεαρά ζευγάρια, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Με βάση τις σημερινές πολιτικές και τραπεζικές πρακτικές, πρέπει όλοι να προβληματιστούμε για το πώς μπορούν τα νεαρά ζευγάρια από εδώ και μπρος, από τη μια να έχουν τις προσιτές τιμές και από την άλλη πώς η πολιτεία, με εθνικές στρατηγικές, θα προσφέρει τις κοινωνικές κατοικίες. Γιατί, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, κάποιος με σωφροσύνη σκεφτόμενος, μπορεί να εξάγει το συμπέρασμα ότι τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες -με τις σημερινές πρακτικές- δεν θα υπάρχουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα δανειοδοτούν την πρώτη κατοικία.

Είναι γι' αυτό που χρειάζεται και αυτή η πρωτοβουλία του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης να φέρει στην Κύπρο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις κοινωνικές κατοικίες. Είναι και πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη, αλλά και πολύ ουσιαστική.

Χρειάζεται να χτίσουμε την πολιτική για τις κοινωνικές κατοικίες, να είναι σε προσιτές τιμές, καθώς και εκπόνηση προγραμμάτων χρηματοδότησης, για να μπορούν τα νεαρά ζευγάρια να αποκτούν το δικό τους διαμέρισμα και τη δική τους κατοικία.

Είναι σε αυτό που καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μακριά από τα προεκλογικά συνθήματα -και όχι μόνο να συζητούμε για το χτες, όχι μόνο να συζητούμε για τα προβλήματα του σήμερα-, αλλά μαζί να βρούμε τις λύσεις για να δημιουργήσουμε προοπτική και να αντιμετωπίσουμε σωστά και να δώσουμε λύσεις για τη νέα γενιά.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ερ: κ. Πρόεδρε, υπάρχει κάτι χειροπιαστό στα σκαριά όσον αφορά αυτό που λέτε;

Απ: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται πολιτικές. Αύριο θα είναι το συνέδριο. Το Υπουργείο Εσωτερικών πρώτα προσπαθεί να φέρει τη στεγαστική πολιτική κάτω από μια ενιαία ομπρέλα, ενώ τώρα είναι διάσπαρτη η στεγαστική πολιτική σε πολλά τμήματα και πολλά υπουργεία.

Το δεύτερο είναι να εφαρμοστεί στρατηγική για την κοινωνική κατοικία, και γι’ αυτό τον λόγο είναι σήμερα και αύριο εδώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις κοινωνικές κατοικίες.

Ξέρετε, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά από μόνοι μας τον τροχό. Υπάρχουν πολιτικές που μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Μπορεί στην ανάπτυξη γης, πέραν από αυτά που χτίζονται για πώληση στους ξένους, να υπάρχει και ένα ποσοστό το οποίο θα προσφέρεται σε προσιτές τιμές για τις χαμηλά αμειβόμενες εισοδηματικές τάξεις. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να γίνουν, φτάνει, χωρίς συνθήματα, όλοι να καταθέσουμε απόψεις, προβληματισμούς, να πάρουμε τις καλύτερες πρακτικές που υπάρχουν στην Ευρώπη και να τις προσαρμόσουμε στα δικά μας κυπριακά δεδομένα.

Ερ: Άρα να είμαστε σε αναμονή για κάποιες πρωτοβουλίες του κ. Αναστασιάδη ή από τη Βουλή και την κυβέρνηση;

Απ: Μα ήδη η κυβέρνηση ξεκίνησε και εμείς δηλώνουμε παρόντες να συνδράμουμε με ιδέες, και θέλω να καλέσω όλα τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς και την κοινωνία, την ενεργή κοινωνία, να καταθέσουν απόψεις. Είναι για μας ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε και για τις επόμενες γενιές και όχι μόνο να σπαταλούμε τον χρόνο μας για τα προβλήματα του παρελθόντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα