Αντιδράσεις για το Νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας

Ετεροβαρές χαρακτηρίζουν οι Ιατρικές Σχολές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, ΠΙΣ και ΠΑΣΥΚΙ, το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την ίδρυση Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων σε βάρος των ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, καθώς και των φοιτητών.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από λίγο, κάνουν λόγο για προτάσεις τις οποίες κατέθεσαν τον περασμένο Αύγουστο (2017), στη διάρκεια δημόσιας διαβούλευσης, όπως αυτή είχε ανακοινωθεί. Η σχετική επιτροπή, όπως καταγγέλλουν, είχε καταλήξει σε συγκεκριμένο

κείμενο που είχε προωθηθεί στο Υπουργείο Υγείας.

Έκτοτε, όμως, δεν έλαβαν καμία απάντηση ή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για το τελικό κείμενο.

Οι δυο ιατρικές σχολές, Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος και Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, ενημερώθηκαν για το τελικό κείμενο του προσχεδίου του νομοσχεδίου με τίτλο: "Ο περί συνεργασίας Πανεπιστημίων και Νοσηλευτηρίων Νόμος του 2017", στις 2 Ιανουαρίου του 2018 από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Αυτούσια η ανακοίνωση που εξέδωσαν, ως ακολούθως:

Μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας, συστάθηκε την πρώτη Ιουνίου του 2017 συμβουλευτική επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των τριών Ιατρικών Σχολών, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ) καθώς και της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι).
Η επιτροπή αυτή εργάστηκε σκληρά και μεθοδικά μέσα από πολύωρες, εβδομαδιαίες συναντήσεις, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για ένα ολοκληρωμένο και αντιπροσωπευτικό νομοθετικό πλαίσιο.

Κατατέθηκαν εμπειρίες, γνώσεις και λεπτομερείς εισηγήσεις για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και η επιτροπή κατέληξε σε συγκεκριμένο κείμενο που προωθήθηκε στο Υπουργείο Υγείας στις 10 Αυγούστου του 2017. Έκτοτε, η επιτροπή καμία γνώση δεν έλαβε για το τελικό κείμενο που διαμορφώθηκε, παρά τη συνεισφορά της στη δημιουργία του.

Οι Ιατρικές Σχολές των δύο Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, ο Π.Ι.Σ. και η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. ενημερώθηκαν για το τελικό κείμενο του προσχεδίου του νομοσχεδίου με τίτλο “Ο περί Συνεργασίας Πανεπιστημίων και Νοσηλευτηρίων Νόμος του 2017” από ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας στις 2 Ιανουαρίου του 2018, μέσα στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Οι πιο πάνω φορείς και οργανισμοί διαφωνούν με συγκεκριμένες πρόνοιες και αναφορές του προσχεδίου, με τη μορφή που έχει λάβει, κυρίως για τους πιο κάτω λόγους:

1) Το προοίμιο, στο οποίο περιγράφονται τα Νοσηλευτήρια και οι Ιατρικές Σχολές ως “εθνικής σημασίας υποδομές αναφοράς και οι συνεργασίες μεταξύ τους να είναι προς το δημόσιο συμφέρον”, καταλήγει με συγκεκριμένη αναφορά σε “επιθυμία της πολιτείας για σύζευξη του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και Μακαρίου Νοσοκομείου με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, κατά τρόπο που θα οδηγήσει στην εξέλιξή τους σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία”. Δεν κατανοούμε την αναφορά “σε επιθυμία της πολιτείας”, ούτε και τον λόγο για τον οποίο γίνεται αναφορά μόνο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.
2) Η αναφορά στην παράγραφο 5 του μέρους ΙΙ σε “Έδρα Κλινικής Εκπαίδευσης Φοιτητών”, η οποία περιέγραφε ότι η κάθε Σχολή θα έχει βασική έδρα λειτουργίας και η οποία είχε συμφωνηθεί από την τεχνική ομάδα, έχει αντικατασταθεί με γενική αναφορά στην εκπαίδευση φοιτητών σε διάφορους τύπους νοσηλευτηρίων.
3) Το μέρος ΙV (Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία) είναι νέα προσθήκη και δεν είχε συζητηθεί καθόλου από την τεχνική ομάδα. Η παράγραφος 32 του μέρους ΙV κηρύσσει ως πανεπιστημιακά και συνδεδεμένα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου τα δύο νοσοκομεία της Λευκωσίας. Με αυτό τον τρόπο, παρακάμπτονται πλήρως οι αυστηρές προϋποθέσεις για τη λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων που παρατίθενται στις επόμενες παραγράφους.

Η συγκεκριμένη αναφορά μάς ανησυχεί ιδιαίτερα, τόσο για το σκεπτικό και την ουσία αυτής της προσέγγισης όσο και για τη διάκριση που γίνεται σε βάρος των Σχολών των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, οι οποίες θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση, πάρα το γεγονός ότι νόμιμα και με μεγάλη επιτυχία επιτελούν μέχρι σήμερα το εκπαιδευτικό τους έργο. Η ίδια διάκριση ισχύει και για τα Γενικά Νοσοκομεία Λεμεσού και Λάρνακας, με τα οποία συνεργάζονται οι δύο Ιδιωτικές Ιατρικές Σχολές.

Η διασφάλιση της ποιότητας της ιατρικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, βασίζεται στην ανάγκη όλων των Ιατρικών Σχολών (δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων) να πληρούν τα κριτήρια ποιότητας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιατρικής Εκπαίδευσης, όπως αυτά έχουν υιοθετηθεί και αξιολογούνται από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.). Με βάση αυτές τις κοινές απαιτήσεις, είναι ακατανόητο γιατί να υπάρχουν αυτές οι διακρίσεις σε βάρος των δύο εκ των τριών Ιατρικών Σχολών.

Πιστεύουμε ότι όλες οι Ιατρικές Σχολές πρέπει να τύχουν ίσης αντιμετώπισης από την πολιτεία και να διασφαλιστούν όσον αφορά τη μακροχρόνια στρατηγική τους, η οποία προνοεί την κλινική εκπαίδευση φοιτητών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτό μπορεί να γίνει με την αναγνώριση μέσα από τη νομοθεσία της κλινικής έδρας της κάθε Σχολής, σε συγκεκριμένα νοσοκομεία στα οποία ήδη δραστηριοποιούνται (Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας για την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου). Είναι επίσης πολύ σημαντικό, να διασφαλιστεί η πρόσβαση των φοιτητών όλων των Ιατρικών Σχολών σε κλινικές μονάδες που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες και βρίσκονται σε συγκεκριμένα νοσηλευτήρια (π.χ. Εντατική μονάδα θεραπείας νεογνών στο Μακάριο Νοσοκομείο, Ψυχιατρικές Υπηρεσίες Νοσοκομείου Λευκωσίας/Αθαλάσσας).

Ο στόχος είναι να εκπληρώνονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες της κάθε Σχολής, όπως αυτές καθορίζονται από τα ακαδημαϊκά τους προγράμματα, από τις υποχρεώσεις τους έναντι του Φορέα (ΔΙ.Π.Α.Ε.) καθώς και από άλλα σώματα διασφάλισης ποιότητας στην ιατρική εκπαίδευση (Παγκόσμια Ομοσπονδίας Ιατρικής Εκπαίδευσης, Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο). Ζητούμε να επανέλθει το προσχέδιο όπως αυτό είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί από τους ενδιαφερόμενους φορείς και οργανισμούς στις 10 Αυγούστου του 2017.

Τις πιο πάνω θέσεις υποστηρίζει και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα