Δευτέρα στα χέρια ηγετών το τελικό έγγραφο

Στάση αναμονής υπάρχει στην Ε/κ πλευρά μετά την παράδοση των παρατηρήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας πάνω στο κείμενο του κοινού εγγράφου που δόθηκε στα μέλη της διάσκεψης για την Κύπρο.

Οι παρατηρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς επί του εγγράφου Άιντε ήταν αρκετές, πιο συγκεκριμένα ανέρχονται σε διψήφιο αριθμό.

Κυρίαρχο προβληματικό σημείο ήταν η Συνθήκη Εφαρμογής της λύσης η οποία, όπως αναφέρεται, θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες συνθήκες.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για πρόταση του

Νορβηγού Διπλωμάτη, με καμουφλάζ Λονδίνου, για τη Συνθήκη εφαρμογής της λύσης, την οποία θα υπογράψουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και η Ενωμένη Κύπρος και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ε/κ πλευρά αναφέρει ότι «η κατοχική δύναμη (δηλαδή η Τουρκία) δεν μπορεί να αποτελέσει εγγυήτρια της εφαρμογής της λύσης»

Την ημέρα που ο κ. Είντε ενημέρωνε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το έγγραφο, είχαμε αναφέρει ότι το Προεδρικό περιμένει με το συγκεκριμένο έγγραφο να προχωρήσει η διαδικασία ένα βήμα μπροστά. Στην ερώτηση μας, αν γίνεται αυτό το βήμα, όπως μας αναφέρθηκε, με το παρόν έγγραφο, η απάντηση ήταν όχι.
Εντωμεταξύ, ικανοποίηση παρατηρείται από την στάση των ηγετών της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από 10 ηγέτες τοποθετήθηκαν στις εξελίξεις στο κυπριακό, και όλες οι τοποθετήσεις είχαν μία κοινή συνισταμένη που ακούει στο όνομα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ηγέτες της ΕΕ υποστήριξαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αποτελεί το κεντρικό πρόβλημα με αποτέλεσμα η χώρα να κάνει βήματα προς τα πίσω στην ευρωπαϊκή της προοπτική και με φόντο τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα