Fitch: Πολύ σημαντική η έξοδος της Κύπρου στις αγορές

Χαιρετίζει τη νέα έξοδο στις αγορές από την Κύπρο ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, λέγοντας ότι το η έκδοση ομολόγων ύψους 850 εκ. ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία αποδεικνύει την βελτιωμένη χρηματοοικονομική της ευελιξία.

Με ανακοίνωσή του την Παρασκευή, ο Fitch αναφέρει ότι η νέα

έξοδος στις αγορές αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο γεγονός μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, τον Μάρτιο του 2016.

Όπως αναφέρει, η έκδοση του ομολόγου πραγματοποιήθηκε για λόγους διαχείρισης του χρέους, αλλά και για να επιτραπεί στην Κύπρο να επωφεληθεί από τις συνθήκες της αγοράς στην οποία αυτή την περίοδο επικρατούν αρκετά χαμηλά επιτόκια.

Επισημαίνει, δε, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Κυβέρνησης ανέρχονται περίπου στο 8% του ΑΕΠ, γεγονός που της επιτρέπει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Ο οίκος Fitch δεν παραλείπει να κάνει αναφορά στην απόδοση που πέτυχε η Κύπρος με την έκδοση (2,8%), η οποία είναι και η χαμηλότερη που έχει πετύχει σε ευρω-ομόλογο, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Αγοράς Στοιχείων του Ενεργητικού του Δημόσιου Τομέα (PSPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η έκδοση του ομολόγου, προσθέτει, μειώνει τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους αναχρηματοδότησης μέσω της επιμήκυνσης της λήξης του δημόσιου χρέους, καθώς και της μείωσης των αναχρηματοδοτικών αναγκών της για τα έτη 2019 και 2020.

Επισημαίνει, δε, ότι η έκδοση αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2025, ενώ από το 2019 και για πέντε χρόνια, το χρέος θα «ωριμάσει» από 38% σε 34%, την ώρα που σημαντική θα είναι και η προκαταβολή που θα καταβληθεί προς το ΔΝΤ, καθώς θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Υπάρχουν όμως κίνδυνοι

Ωστόσο, αναφέρει ο Fitch, ορισμένοι παράγοντες εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την κυπριακή οικονομία. Τέτοιοι είναι η εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Προσθέτει, δε, ότι το χρέος της Κύπρου παραμένει πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των χρεών των χωρών της κατηγορίας της (ΒΒ), γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες, τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα, να ανταπεξέλθουν σε περίπτωση που η οικονομία υποστεί για οποιονδήποτε λόγο ξαφνικό «σοκ».

Εκείνο που αναμένει ο οίκος Fitch, είναι ότι η ανάκαμψη που υπάρχει θα στηρίξει τα δημοσιονομικά πλεονάσματα για τα έτη 2017 και 2018, ωστόσο κρούεται «καμπανάκι» ότι οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές και οι μισθολογικές αναπροσαρμογές που ενδεχομένως να προκύψουν λόγω αυτών, θα επιφέρουν δημοσιονομική χαλάρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα