Αποκλειστικές δηλώσεις Δ.Χριστόφια για το δημοσίευμα Αφρίκα

"Να μη ρίχνουμε νερό στο μύλο των επιδιώξεων της Τουρκίας, σε σχέση με το Κυπριακό", τόνισε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Sigmalive, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Αφρίκα, που κάνει λόγο για μυστικό έγγραφο το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ, ξεκαθάρισε τα πράγματα και τόνισε ότι οι πραγματικές συγκλίσεις αποτυπώνονται δημοσίως στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, σε μεγάλο βαθμό στο έγγραφό Ντάουνερ.

Δεν υφίσταται οτιδήποτε άλλο, επεσήμανε.

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την απορία τι μπορεί να εξυπηρετεί μια τέτοια κίνηση στη χρονική συγκυρία, όπου η Τουρκία προτάσσει επίμονα τις συγκεκριμένες αξιώσεις. "Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ρίχνουμε νερό στο μύλο των αξιώσεων και των επιδιώξεων της Τουρκίας", σημείωσε.

Ο κ. Χριστόφιας παρέπεμψε, άλλωστε, στη χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, η οποία μεταφέρει την έμφαση στην πληθυσμιακή αναλογία 4:1 σε σχέση με τους Τούρκους υπηκόους, σημείο που αποτελεί σύμφωνα με τον ίδιο την ουσία, την οποία η τουρκική πλευρά προσπαθεί με αυτά τα τεχνάσματα να αποφύγει.

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ παραπέμπει στο έγγραφο Ντάουνερ «Συγκλίσεις 2008-2012», στο οποίο αναφέρεται ότι η ροή Τούρκων πολιτών προς την Κύπρο θα μπορεί να γίνεται μόνο σε αναλογία 4:1 με τους Έλληνες πολίτες.

Το άρθρο της εφημερίδας "Αφρίκα", με τίτλο “Αποκαλύπτουμε το μυστικό έγγραφο”, σημειώνει ότι ενώ η Τουρκία επιμένει στη θέση για τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων στα κατεχόμενα μετά την επίλυση του Κυπριακού, εντούτοις το θέμα τέθηκε επί τάπητος το 2010 και η ε/κ πλευρά το δέχτηκε με προϋποθέσεις και όρους".

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι τέσσερις ελευθερίες θα γίνουν αποδεκτές αν δεν διαταράσσεται η δημογραφική σύνθεση του νησιού και αφού πρώτα ενημερωθεί η Ελλάδα και ζητηθεί η βοήθεια της ΕΕ για την εφαρμογή της απόφασης.

Πηγές αποδίδουν το συγκεκριμένο δημοσίευμα σε προπαγάνδα κάποιων, η οποία αποσκοπεί στο να αποπροσανατολίσει από τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα