Χ.Τριανταφυλλίδης: "Επιβάλλεται έρευνα για Cyprus Airways"

Τον άμεσο διορισμό ερευνητικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει εις βάθος το πως οι Κυπριακές Αερογραμμές οδηγήθηκαν στο κλείσιμο, εισηγείται ο δικηγόρος Χρίστος Μ. Τριανταφυλλίδης.

Η Κυβέρνηση, αναφέρει στην ανακοίνωσή του, οφείλει άμεσα να διορίσει Ερευνητική Επιτροπή με βάση τον Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμο αποτελούμενη από ανθρώπους υψηλού ηθικού επιπέδου, πλήρως ανεξάρτητους, χωρίς καμμία διασύνδεση αλλά με τις απαιτούμενες εξειδικευμένες γνώσεις για μια τέτοια έρευνα.

Έρευνα με αφετηρία το 1974

Εισηγείται όπως γίνει μία εις βάθος διερεύνηση με αφετηρία το 1974 που λόγω

των γεγονότων είναι καθοριστικό χρονικό σημείο. "Θα πρέπει η κοινωνία ολόκληρη να γνωρίζει πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ. Είναι μόνο θέμα κακοδιαχείρισης; Mήπως οι εκάστοτε αποφάσεις είχαν και άλλα κίνητρα;" διερωτάται ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Μια σωστά στελεχωμένη Ερευνητική Επιτροπή, επισημαίνει, θα μπορέσει να καλύψει όλο το φάσμα των πεπραγμένων και το πόρισμα της, αναλόγως του περιεχομένου του θα μπορεί να αξιοποιηθεί προωθώντας το στην κατάλληλη αρμόδια Αρχή π.χ. Γενικό Εισαγγελέα, Γενικό Ελεγκτή κ.τ.λ αναλόγως εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη ποινικών αδικημάτων ή απλά κακοδιαχείρισης.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης, αναφέρει ότι έχει πλήρη επίγνωσή ότι η θέση του αυτή μπορεί να «εισπραχθεί» δυσάρεστα από ορισμένους, αλλά όπως υποστηρίζει δυστυχώς όταν κάποιοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν θέσεις και αξιώματα οφείλουν να είναι διαθετημένοι να υποστούν και την έρευνα και τον έλεγχο όταν κάτι πάει φοβερά στραβά. «Το χαλί δεν χωρά και αυτή τη μεγάλη καταστροφή από κάτω» ούτε μπορεί να επικρατήσει το «κρύψε να περάσουμε».

Το τελικό κτύπημα και όχι η αιτία

Ο κ. Τριανταφυλλίδης, εκτιμα ότι ο λόγος του «κλεισίματος» της Εταιρείας, η απόφαση δηλαδή του αρμοδίου Οργάνου της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης σχετικά με το παράνομο των δωθέντων κρατικών ενισχύσεων είναι απλά το τελικό κτύπημα όχι όμως και η αιτία. Η τελευταία, αναφέρει, συνδέεται με τη κακοδιαχείριση - και εύχομαι πραγματικά αυτό να είναι μόνο - των πεπραγμένων της Εταιρείας διαχρονικά από πάρα πολλές Κυβερνήσεις και πολλά Διοικητικά Συμβούλια.

Η παρούσα Κυβέρνηση, σημειώνει, έπαιξε το ρόλο του γιατρού του ασθενή που τον παρέλαβε στην εντατική με χρόνια προβλήματα υγείας. "Δεν κατάφερε να τον σώσει και αν φέρει ευθύνη γι΄αυτό θα πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο της έρευνας που εισηγούμαι κατωτέρω. Όμως τι έκαμαν – για να «μείνω» στο παράδειγμα – οι τόσοι άλλοι προηγούμενοι γιατροί που παρακολουθούσαν τον άρρωστο όταν η κατάσταση του δεν ήταν αρχικά τόσο σοβαρή αλλά σταδιακά χειροτέρευε;"

Τέλος ο κ. Τριανταφυλλίδης, αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ο μεγαλύτερος μέτοχος των Κυπριακών Αερογραμμών απώλεσε ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχειό. Αυτό είναι και απώλεια του λαού. Αυτές οι επιπτώσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα