Ιρλανδία:Προεκλογικές υποσχέσεις για 50% μείωση της ανεργίας

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους ότι θα μειώσει την ανεργία κατά 50% δύο χρόνια πριν από την προθεσμία που έχει θέσει η ίδια, ως το 2018, εάν επανεκλεγεί, δημιουργώντας εκ νέου όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν καθώς η χώρα αναζητούσε κεφάλαια για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που την έπληξε.

Πριν από ένα χρόνο, ο πρωθυπουργός Έντα Κένι δήλωνε ότι το έτος-στόχος για την επάνοδο στην πλήρη απασχόληση (ποσοστό ανεργίας 5-6%) στην Ιρλανδία είναι το 2020. Όμως οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν με ταχύτερο ρυθμό του προβλεπομένου, καθώς ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης

στη χώρα είναι ταχύτερος από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι η ανεργία θα υποχωρήσει κάτω από το 10% φέτος, μετά τη μείωσή της στο 10,6% στα τέλη του 2014 και σήμερα εξήγγειλε πως θα δώσει στη δημοσιότητα μια νέα μεσοπρόθεσμη οικονομική στρατηγική την Άνοιξη, έναν χρόνο πριν διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, με την οποία θα παρουσιάσει αναλυτικά τους σχεδιασμούς της."Η επιτυχία της στρατηγικής μας μέχρι σήμερα σημαίνει ότι μπορούμε να επισπεύσουμε τον στόχο της αντικατάστασης όλων των θέσεων εργασίας οι οποίες χάθηκαν στην πρόσφατη κρίση στο 2018", δήλωσε ο κ. Κένι σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, την Τζόαν Μπέρτον του Εργατικού κόμματος, του ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού.Η Ιρλανδία είχε συμφωνήσει το 2010 να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, ύψους €85 δισεκ., από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), καθώς όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια διπλή, δημοσιονομική και τραπεζική, κρίση.Τα κόμματα της συμπολίτευσης στην Ιρλανδία βασίζουν τις ελπίδες τους να επανεκλεγούν στο ότι οι πολίτες θα αρχίσουν να νιώθουν απτά τα οφέλη της οικονομίας η οποία εκτιμάται πως αναπτύχθηκε με έναν ρυθμό γύρω στο 5% το 2014. Όμως οι ελπίδες της κυβέρνησης προσκρούουν στο κύμα διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων λόγω του γεγονότος ότι η ανάκαμψη είναι ιδιαίτερα άνιση.Το ποσοστό των κυβερνητικών κομμάτων φάνηκε πάντως να ανακάμπτει σήμερα: η πρώτη δημοσκόπηση του 2015 έδειξε ότι το κόμμα Fine Gael του κ. Κέρι καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ενώ οι Εργατικοί ανακτούν ένα μέρος των μεγάλων διαρροών των ψηφοφόρων τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα