Χριστοδουλίδης: Σε κρίσιμη φάση εισέρχονται οι συνομιλίες

Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ενόψει εξελίξεων το Σεπτέμβριο, με τις δύο πλευρές να επικεντρώνονται στο κρίσιμο ζήτημα των εγγυήσεων.

Εντατικού χαρακτήρα θα είναι και η νέα φάση διαπραγματεύσεων, η οποία κρίνεται από την ε/κ πλευρά ως εξέχουσας σημασίας, καθώς η συζήτηση θα επεκταθεί σε όλα τα κεφάλαια, ακόμα και σε εκείνα, στα οποία δεν υπήρξε μέχρι σήμερα διεξοδική συζήτηση ή δεν καταγράφηκαν συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Στόχος αυτής της φάσης συνομιλιών

είναι να καταγραφούν όσον το δυνατόν περισσότερες συγκλίσεις, πριν από τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 17 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να ταξιδέψει και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο.

Παράλληλα, θα κρίνει πολλά, είπε, και για το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης του Προέδρου της δημοκρατίας με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη.

Κοινή συνάντηση την εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δήλωσε κατηγορηματικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, καθώς, όπως εξήγησε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη ως αρχηγός κράτους.

Η Κυβέρνηση προετοιμάζεται εντατικά για την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί.

Στην Κύπρο αναμένεται σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, προκειμένου να παραστεί στην αυριανή συνάντηση.

Την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες μέσα σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης των κύριων θεμάτων, εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ.

Κατά την αυριανή συνάντηση θα συζητηθεί ο καθορισμός της ημερήσιας διάταξης των επόμενων συναντήσεων, που είναι προγραμματισμένες για τις 29 και 31 Αυγούστου και τις 2,6,8 και 14 Σεπτεμβρίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τ/κ ηγέτης μετέβη στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

Ταγίπ Ερντογάν και Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν την τακτική, που θα ακολουθήσει η τ/κ πλευρά στις κρίσιμες συναντήσεις, που επίκεινται στη διαπραγμάτευση, εμμένοντας στις πάγιες τουρκικές θέσεις.

Η Τουρκία και η τ/κ πλευρά καταβάλλουν προσπάθειες με στόχο αυτή τη χρονιά να ιδρυθεί ένας νέος συνεταιρισμός και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και η ασφάλεια της τ/κ πλευράςδήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Μουσταφά Ακιντζί τόνισε ότι στόχος είναι να εξευρεθεί λύση εντός του 2016 και επανέλαβε τη θέση του για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, για να συζητηθούν το εδαφικό, οι εγγυήσεις και το θέμα της ασφάλειας, εφόσον υπάρχει θετική εξέλιξη στο τελευταίο στάδιο των συνομιλιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα