Χούρικαν: Έναρξη εκποιήσεων με δοκιμές από 18 Αυγούστου

Την αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας των εκποιήσεων oι οποίες τίθενται στη διάθεση των τραπεζών από τις 18 Αυγούστου, θα δοκιμάσει άμεσα η Τράπεζα Κύπρου σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε σε συνέντευξη στο SigmaLive,

ο εκτελεστικός Διευθυντής της, Τζον Χούρικαν.

Ο επικεφαλής της τράπεζας, δεν έκρυψε την ενόχληση του για το γεγονός ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας καθυστέρησε ένα και πλέον χρόνο, λόγω της αχρείαστης κατά την έκφραση του συζήτησης που προηγήθηκε.

«Δεν είναι σωστό να λέμε ότι η Βουλή μας έδωσε όλα τα εργαλεία. Η βουλή καθυστέρησε ένα χρόνο. Η συζήτηση κράτησε υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα καταστρέφοντας την εμπιστοσύνη της χώρας στο εξωτερικό, και τελικά κατέληξε στις 18 Αυγούστου. Ο σκοπός των εργαλείων αυτών δεν είναι να τρομοκρατήσουν τον κόσμο για το μέλλον της στέγασης τους, αλλά για να μπορούμε να συζητήσουμε ουσιαστικά με όσους δεν συνεργάζονται έχοντας στα χέρια μας μια πραγματική απειλή. Η νομοθεσία των εκποιήσεων θα έπρεπε να ισχύει πριν από μια δεκαετία».

Ερωτηθείς για το τι θα ακολουθήσει μετά την 18η Αυγούστου, ο Τζον Χούρικαν, ανέφερε ότι η Τράπεζα σκοπίμως θα οδηγήσει άμεσα κάποιες υποθέσεις στα δικαστήρια ώστε να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας.

«Όπως καταλαβαίνεται θα δοκιμάσουμε με όλα τα μεγέθη μη εξυπηρετούμενων δανείων. Βεβαίως η νομοθεσία δεν σχεδιάστηκε για να κυνηγήσουμε τους μικρούς και άνεργους δανειολήπτες. Θα κυνηγήσουμε μεγάλους δανειολήπτες αλλά και μικρούς οι οποίοι ξεκάθαρα αρνούνται να συνεργαστούν και θα τους οδηγήσουμε σε διαφορετικά δικαστήρια ώστε να μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας».

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η νομοθεσία είναι αναποτελεσματική, τότε τόνισε, θα ζητηθούν αλλαγές.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου, ακτινογραφώντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ανέφερε ότι οι μεγάλοι δανειολήπτες, αρχίζουν σιγά σιγά να ανακάμπτουν και να έρχονται σε συμφωνία με την τράπεζα, την ίδια ώρα που το πρόβλημα αυξάνεται σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους μικρότερους δανειολήπτες. Είναι για αυτό είπε που πρέπει να κρατηθούν ισορροπίες. Παρόλα αυτά παραδέχθηκε ότι με τα σημερινά δεδομένα, τα ΜΕΔ που ανήκουν σε μεγάλους δανειολήπτες, ανέρχονται στα 5 δις ευρώ.

«Τα καλά σημάδια είναι ότι η οικονομία φαίνεται να σταθεροποιείται και πιθανόν ακόμα να εισέρχεται και στην ανάπτυξη. Αυτή είναι και η στιγμή, βλέποντας και τι καταγράφηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη, που η αγορά ακινήτων σταθεροποιείται, ωστόσο έχουμε και τον μεγαλύτερο ‘πόνο΄. Είμαι αισιόδοξος για την αλλαγή στην Κύπρο και είναι για αυτό που επιμένω ότι πρέπει το αντικείμενο των συζητήσεων να αλλάξει», κατέληξε.

Αύριο το Β’ μέρος της συνέντευξης

[email protected]

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα