Χασμουριέστε; «Πάσχετε» από έμφυτη εξυπνάδα τότε!

Τα πάντα έχουν την επιστημονική τους εξήγηση, ακόμη και το χασμουρητό. Σύμφωνα με νέα στοιχεία λοιπόν, όσο μεγαλύτερος και πιο πολύπλοκος είναι ο εγκέφαλος ενός ζώου τόσο περισσότερο διαρκεί το χασμουρητό του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Άντριου Γκάλοπ του πολιτειακού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters», σύμφωνα με το «Science», παρακολούθησαν στο YouTube

βίντεο με χασμουρητά 29 διαφορετικών θηλαστικών: ανθρώπων, ποντικιών, γατιών, αλεπούδων, καμηλών, σκαντζόχοιρων (ναι, χασμουριούνται κι αυτοί!), ελεφάντων κ.α.

Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι τα ζώα με μικρότερους εγκεφάλους και λιγότερους νευρώνες τείνουν να χασμουριούνται λιγότερη ώρα, σε σχέση με τα ζώα που έχουν μεγάλους εγκεφάλους και περισσότερους νευρώνες.

Ο άνθρωπος, αν και δεν είναι το ζώο με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο σε όγκο, αλλά ασφαλώς είναι εκείνο με τη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και με τους περισσότερους νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα), διαθέτει το χασμουρητό με τη μεγαλύτερη διάρκεια κατά μέσο όρο, λίγο πάνω από έξι δευτερόλεπτα.

Το χασμουρητό των ελεφάντων διαρκεί σχεδόν έξι δευτερόλεπτα, των χιμπατζήδων πέντε δευτερόλεπτα, ενώ των ποντικιών και αρουραίων κάτω από ένα ενάμισι δευτερόλεπτο.

Μη διστάσετε λοιπόν να χασμουρηθείτε εάν βρεθείτε σε ένα βαρετό σκηνικό… πείτε τους απλά ότι πρόκειται για έμφυτη εξυπνάδα…

Πηγή: newsbeast.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα