Χάρης Γεωργιάδης: Πάμε καλά στην οικονομία, αλλά …

«ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ σε σχέση με την οικονομία μας σιγά-σιγά βελτιώνονται. Μπορούμε να αντέξουμε, συνεπώς, κάποιες βελτιώσεις σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, όπως για παράδειγμα τις φορολογικές ελαφρύνσεις που αγγίζουν το σύνολο των πολιτών. Όμως αυτό που δεν μπορεί, ποτέ, η κυπριακή οικονομία να αντέξει, και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, είναι να επιστρέψουμε στις παλιές διαδικασίες και στις παλιές νοοτροπίες».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας χθες το πρωί στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο μισθολόγιο, ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η νομοθετική παγιοποίηση των αυξήσεων, των προσαυξήσεων, της ΑΤΑ έσπρωχναν διαχρονικά το μισθολόγιο προς τα επάνω, με ένα ρυθμό που υπερέβαινε κατά πολύ τις επιδόσεις και τις αντοχές της οικονομίας.

«Υπήρχε δηλαδή μια συνολική αύξηση στο μισθολόγιο που δεν ήταν βιώσιμη και συνέβαλε μαζί με άλλους παράγοντες, βέβαια, στον εκτροχιασμό της οικονομίας μας. Από το τέλος του έτους, λοιπόν, και αν δεν μεσολαβήσει κάποια άλλη ρύθμιση, επιστρέφουμε στα παλιά και δεν θα είναι ζήτημα απόφασης της Κυβέρνησης, ή του Υπουργείου Οικονομικών, αν θα δοθούν ή δεν θα δοθούν και σε ποια έκταση θα δοθούν. Αυτομάτως, και ασχέτως επιδόσεων και αντοχών της οικονομίας, θα απελευθερωθούν όλα όσα συνθέτουν το μισθολόγιο».

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα αρχίσουν και οι προσλήψεις ένα χρόνο αργότερα. «Να εξηγήσω ότι οι προσλήψεις, που έχουν προωθηθεί τώρα, είναι μια μερική αντικατάσταση αυτών που έχουν αποχωρήσει. Δεν είναι καθαρή αύξηση, αλλά αν έχουν φύγει δέκα άτομα θα προσληφθούν τρία.

Ο τομέας της υγείας, της εκπαίδευσης και της δικαιοσύνης εξαιρείται πλήρως και δεν ισχύει η ρύθμιση αυτή. Εκεί ένας φεύγει, ένας προσλαμβάνεται. Αυτοί οι τομείς δεν επηρεάστηκαν ποτέ και αναφέρομαι στους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς και τους νοσοκόμους, καθώς και στους δικαστές», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως αν δεν ρυθμιστούν οι αυξήσεις, οι προσαυξήσεις, οι προσλήψεις προσωπικού με έναν τρόπο λογικό όπως είναι αυτός που προτείνεται, αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσουμε ξανά πρόβλημα. Όπως είπε:

«Πέρα από τους στενά δημοσιονομικούς υπολογισμούς, υπάρχουν κι άλλοι πολιτικοί λόγοι, λόγοι κοινωνικής δικαιοσύνης που επιβάλλουν, επιτέλους, να προχωρήσουμε σε αυτή τη λογική ρύθμιση, που δεν απαγορεύει την απόδοση αυξήσεων, ούτε και τις προσλήψεις, αλλά τις επιτρέπουν με τρόπο ώστε να συνάδουν με τις επιδόσεις της οικονομίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα