Μπατενχαϊμ: Ο ΓΓ του ΟΗΕ παραμένει προσηλώμένος στο Κυπριακό

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είναι προσηλωμένος στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπός του στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Η κ. Μπάτενχαϊμ μιλούσε κατά τη διάρκεια επίδοσης σ` αυτήν κοινής διακήρυξης από τις γυναικείες οργανώσεις ΠΟΓΟ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας

αύριο, έξω από το Λήδρα Παλάς.Παραδίδοντας την κοινή διακήρυξη η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι οι γυναικείες οργανώσεις εκφράζουν την βούλησή τους και τη θέση τους για το μέλλον της Κύπρου.«Αυτό είναι που προσπαθούμε όλοι να πετύχουμε στα Ηνωμένα Έθνη: μία συνολική διευθέτηση», απάντησε η κ. Μπάτενχαϊμ. Αυτό, διαβεβαίωσε, «είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μας. Ο Γενικός Γραμματέας είναι προσηλωμένος σ` αυτό (το στόχο) και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε γι αυτό».Η κ. Μπάτενχαϊμ αναφέρθηκε και στην παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, σημειώνοντας ότι το σύνθημα του ΟΗΕ φέτος είναι «Ενδυνάμωση γυναικών. Ενδυνάμωση της ανθρωπότητας».Νομίζω, σημείωσε, ότι δεν θα μπορέσουμε όλοι να εκπληρώσουμε τους στόχους μας αν το 50% του πληθυσμού του πλανήτη δεν είναι σε θέση να ασκήσει όλα του τα δικαιώματα και να πετύχει τους στόχους του». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, πρόσθεσε, το έχει καταστήσει ξεκάθαρο στη δική του δήλωση.Στη διακήρυξή τους την οποία διάβασαν νωρίτερα την Ελληνική και την Τουρκική αντίστοιχα η Σκεύη Κουκουμά και η επικεφαλής της γυναικείας Κίνησης του ΡΤΚ Σιμπέλ Σορακίν, οι γυναίκες καλούν «τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εργαστούν για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών όσο το δυνατόν συντομότερα και να δεσμευθούν για την επίτευξη μιας λύσης εντός του πλαισίου που συμφωνήθηκε, διατηρώντας όσες συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί από Χριστόφια και Ταλάτ».Ζητούν επίσης «τον τερματισμό τυχόν προκλητικών ενεργειών, αφού είμαστε πεπεισμένες ότι εμποδίζουν την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, και εξυπηρετούν μόνο την διαιώνιση του απαράδεκτου status quo και κρατούν όμηρο την προοπτική μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης».Δηλώνουν «τη δέσμευσή μας για μια λύση που εγγυάται το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και αποστρατικοποιεί τη χώρα μας».Με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, υπενθυμίζουν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων «τον σημαντικό ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο». Προς αυτό αναφέρονται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1325, το οποίο, επιβεβαιώνει ότι η ειρήνη δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς τη συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.«Εμείς, οι γυναίκες της Κύπρου, επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, παρά τις διαχωριστικές γραμμές και με την ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών, για την επίτευξη των κοινών μας στόχων», αναφέρουν.Εκφράζουν παράλληλα την πεποίθηση "ότι η ομοσπονδιακή λύση είναι ο μόνος δρόμος προς την υλοποίηση του συνολικού μας οράματος για το μέλλον της χώρας μας, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης, δικαιοσύνης, ευημερίας και ισότητας των φύλων».Ελπίζουμε, σημειώνουν, «ότι η συνεργασία μας θα αποτελέσει παράδειγμα για τους κοινούς αγώνες όλων των Κυπρίων».

ΠΗΓΗ - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα