Αβέβαιη η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Αβέβαιη είναι η εφαρμογή της περίπλοκη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας την ώρα που η κατάσταση στην ΕΙδωμένη γίνεται όλο και πιο δραματική.

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ειδωμένη, όπου περισσότεροι από 10 000 πρόσφυγες παραμένουν στη μεθόριο ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα σύνορα με τα Σκόπια και θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Με την εφαρμογή της περίπλοκης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας να δείχνει αβέβαιη από το πρώτο κιόλας 24ωρο και με σχεδόν 50.000 πρόσφυγες να έχουν εγκλωβιστεί

πλέον «επίσημα» στην ελληνική επικράτεια, η Αυστρία θέτει θέμα κλεισίματος και του διαδρόμου των Ανατολικών Βαλκανίων, καθώς όπως υποστηρίζει η ΥΠΕΞ της χώρας Γιοχάνα Μίλκ Λαιτνερ, δυνητικά 1,1 εκατ. άνθρωποι θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς τη Βουλγαρία για να φθάσουν μέσω αυτής στην κεντρική Ευρώπη.

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ειδομένη, η Μικλ-Λάιτνερ κατηγόρησε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για «ανεύθυνη» συμπεριφορά υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να παραμείνουν στις «λάσπες», επειδή ίσως μετά ανοίξουν και πάλι τα σύνορα.

Εκλογές στην Συρία το συντομότερο ζητά η αντιπολίτευση

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Συριακή αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την όποια προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει τον επόμενο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 13 Απριλίου.

Κάλεσε μάλιστα τη Μόσχα να ασκήσει την επιρροή της προς την κυβέρνηση Άσαντ, ώστε να παρακαθήσει σε ουσιαστικές συνομιλίες για το πολιτικό μέλλον της χώρας

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιούν χωριστές συνομιλίες στη Γενεύη, με τον Ειδικό απεσταλμένο των Η.Ε. για το Συριακό.

Κι άλλοι Γάλλοι στο ΙΚ

Πάντως, περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Γαλλία με προορισμό τη Συρία ή το Ιράκ, ενώ περίπου 800 επιπλέον θέλουν να φύγουν για να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των προσώπων που εντάσσονται στην τζιχαντιστική οργάνωση δεν ελαττώνεται παρά τους βομβαρδισμούς εναντίον των προπυργίων του Ισλαμικού Κράτους και τη λήψη δραστικών μέτρων από τις γαλλικές αρχές με στόχο την αποτροπή των υποψήφιων τζιχαντιστών να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά τις δύο επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία πέρσι.

"Βρισκόμαστε σε μια μάχη στο έδαφός μας" τόνισε ο Βαλς σε μια ομιλία προς τους υποστηρικτές του σοσιαλιστικού κόμματος. "Κάθε ημέρα είπε, ανακαλύπτουμε δίκτυα, εντοπίζουμε πυρήνες, συλλαμβάνουμε ανθρώπους. Σήμερα 2.029 Γάλλοι υπήκοοι ή πρόσωπα που διαμένουν στη Γαλλία εμπλέκονται σε τζιχαντιστικά δίκτυα".

Keywords
Τυχαία Θέματα