Κρίσιμη βδομάδα για την υγεία…

Σήμερα στο Προεδρικό ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και αύριο καθοριστική συζήτηση στην Κ.Ε. Οικονομικών
Η ΠΑΣΥΝΟ θα αναμένει την έκβαση των συναντήσεων και συζητήσεων και αύριο θα συνέλθει για να καθορίσει τα επόμενα βήματά της, την ώρα που τα δημόσια νοσηλευτήρια ασφυκτιούν

Κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που διανύουμε ως προς την εξέλιξη της επ’ αόριστον απεργίας των νοσηλευτών που

ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων στη δημόσια υγεία και επιδεινώνοντας την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια που βρίσκονται υπό κατάρρευση. Σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού θα ανεβεί τον λόφο του Προεδρικού, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με θέμα την κατάσταση στον τομέα της υγείας.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και η απεργία των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΝΟ. Επίσης, αύριο θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, με αντικείμενο τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, στα οποία περιλαμβάνεται και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και συνεπώς και των νοσηλευτών. Σύμφωνα με τα εν λόγω νομοσχέδια, οι νοσηλευτές θα αξιολογούνται ως προσωπικό λυκειακού ή μεταλυκειακού επιπέδου, κάτι που, ωστόσο, δεν δέχονται με τίποτα οι νοσηλευτές. Από την έκβαση των εν λόγω συναντήσεων και συζητήσεων θα ξεκαθαριστούν πολλά.

Η απεργία συνεχίζεται κανονικά
Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης, ανέφερε πως οι νοσηλευτές θα αναμένουν την έκβαση των προαναφερθεισών συναντήσεων και συζητήσεων και αύριο θα συνεδριάσουν για αξιολόγηση της κατάστασης και λήψη αποφάσεων. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως η απεργία συνεχίζεται κανονικά και ότι αύριο οι νοσηλευτές θα πραγματοποιήσουν νέα διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, την ώρα που θα γίνεται η συζήτηση στην Κ.Ε. Οικονομικών. Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού Υγείας στη «Σ», ο κ. Πετέλης ανέφερε πως δεν ικανοποιούν τη Συντεχνία τα όσα ανέφερε ο κ. Παμπορίδης κι ότι τους δημιούργησε νέες απορίες.

«Δεν μας εξηγήθηκε πώς θα γίνει η αναγνώριση της πανεπιστημιακής μας κατάρτισης μέσω της αυτονόμησης, αφού θα μεταφερθεί το καθεστώς μας ως δημόσιοι υπάλληλοι στον νέο οργανισμό. Επίσης, διερωτόμαστε πώς αναγνωρίζει η πολιτεία την επιστημονική μας ιδιότητα, όπως λέει και ο Υπουργός, αφού δεν μας εντάσσει στην εν λόγω κλίμακα;», είπε και σημείωσε πως η Συντεχνία θεωρεί ότι η αναγνώριση της επιστημονικής ιδιότητας των νοσηλευτών και η ένταξή τους στις αντίστοιχες κλίμακες πρέπει να γίνει πριν από την αυτονόμηση. «Επαναλαμβάνω, δεν ζητούμε τις μισθολογικές αυξήσεις τώρα. Ας μπούμε στις εν λόγω δομές και σε κάποιο χρόνο που θα καθοριστεί να γίνουν και οι απαραίτητες αυξήσεις. Κάτι παρόμοιο έγινε και με τους δασκάλους στο παρελθόν.

Συνεπώς, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί να μην γίνει το ίδιο πράγμα και με μας. Είναι σαν να μας κοροϊδεύει το κράτος με το να μην μας αναγνωρίζει», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας πως «η μη αναγνώρισή μας ως επιστημονικό προσωπικό συνιστά άνιση μεταχείριση». Σε σχέση με τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την απεργία της ΠΑΣΥΝΟ, ο κ. Πετέλης είπε πως «αναμέναμε πως θα προκαλούνταν προβλήματα, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή. Το κράτος μάς οδήγησε στην απεργία και ευθύνεται για αυτά τα προβλήματα», κατέληξε.

Αυξάνονται τα προβλήματα μέρα με τη μέρα
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια από την απεργία των νοσηλευτών αυξάνονται καθημερινά και αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από τις δηλώσεις του Προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ και του Προέδρου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ανέφερε πως «η κατάσταση καθημερινά επιδεινώνεται και είμαστε εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να την αξιολογούμε.

Έχουν αναβληθεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ και τα πράγματα στις Πρώτες Βοήθειες είναι πάρα πολύ δύσκολα. Επίσης, προβλήματα υπάρχουν και με τους εσωτερικούς ασθενείς. Συνεπώς, καλούμαστε να χειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση και αναμετριόμαστε με τις δυνάμεις μας. Αυτό δεν μπορεί να κρατήσει επ’ άπειρον. Είμαστε υπόχρεοι να αξιολογούμε την κατάσταση καθημερινά και να λαμβάνουμε αποφάσεις και να εξετάζουμε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως για την ώρα οι κυβερνητικοί γιατροί δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο καθόδου τους σε απεργία.

Υπό κατάρρευση το σύστημα υγείας
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων Μάριος Κουλούμας, μιλώντας στις «Τομές στα Γεγονότα», ανέφερε πως «το σύστημα υγείας είναι υπό κατάρρευση, εάν δεν έχει ήδη καταρρεύσει, και απαιτείται να γίνουν σύντομα μεταρρυθμίσεις». Απηύθυνε δε έκκληση προς τους νοσηλευτές «να άρουν την απεργία τους και να μπουν σε διάλογο με το Υπουργείο για τις μεταρρυθμίσεις, αν και εμείς ως ασθενείς αναγνωρίζουμε το δικαίωμά τους σε απεργίες και την ένταξή τους στην πανεπιστημιακή δομή». Ερωτηθείς εάν κατά τη διάρκεια της απεργίας της ΠΑΣΥΝΟ έχουν κινδυνεύσει ζωές, ο κ. Κουλούμας απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ωστόσο πως «πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και να προχωρήσει η αυτονόμηση και το ΓεΣΥ».

Λεκτικές αντιπαραθέσεις νοσηλευτών
Σημειώνεται πως, ένεκα της συνεχιζόμενης απεργίας, επί καθημερινής βάσεως προκαλούνται λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ νοσηλευτών της ΠΑΣΥΝΟ και της ΠΑΣΥΔΥ ως προς τον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων τους. Από τη μια, οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΔΥ θεωρούν πως είναι λάθος των συναδέλφων τους το γεγονός ότι κατήλθαν σε απεργία, κι από την άλλη οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ ανταπαντούν πως δεν είχαν άλλη επιλογή. Μάλιστα, οι εν λόγω αντιπαραθέσεις γίνονται μπροστά σε ασθενείς και συγγενείς τους, γεγονός που δεν μπορεί να ικανοποιεί κανένα. Επίσης, υπάρχουν και καταγγελίες για παρεμπόδιση ασθενών στο να τύχουν φροντίδας, κάτι που, ωστόσο, διαψεύδεται από πλευράς ΠΑΣΥΝΟ, αφού, όπως μας λέχθηκε, τα Ογκολογικά και Αιματολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, με τη συμμετοχή και νοσηλευτών της Συντεχνίας, οι οποίοι έχουν οριστεί ως προσωπικό ασφαλείας. Σύμφωνα ακόμη με πηγή της ΠΑΣΥΝΟ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί κανονικά και μεταμόσχευση μυελού των οστών, όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι συμμετέχοντες στην απεργία
Σημειώνεται πως στην επ’ αόριστον απεργία της ΠΑΣΥΝΟ συμμετέχουν 1.950 νοσηλευτές-μέλη της Συντεχνίας. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μετατόπιση πολλών νοσηλευτών, οι οποίοι εγκαταλείπουν την ΠΑΣΥΔΥ και εισχωρούν στις τάξεις της ΠΑΣΥΝΟ. Αυτό, μάλιστα, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως ενώ η Συντεχνία αριθμούσε προ μηνός, όταν πραγματοποίησε δύο 12ωρες στάσεις εργασίας, 1.300 περίπου μέλη, σήμερα εκπροσωπεί 1.950 νοσηλευτές, ενώ καθημερινά δέχεται και νέες αιτήσεις. Σημειώνεται, τέλος, πως οι συμμετέχοντες στην απεργία δεν θα πληρωθούν για τις ημέρες που απεργούν αφού, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ψες το «Σίγμα», το Γενικό Λογιστήριο έχει δώσει σχετικές οδηγίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα