Αβέρωφ:Δεν είναι αρμοδιότητα Βουλής οι εγκύκλιοι ΥΠΠ

Ο ΔΗΣΥ θεωρεί πως δεν είναι αρμοδιότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να καθορίζει τις όποιες εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως το ζήτημα αυτό πρέπει να ρυθμιστεί το συντομότερο δυνατό, "για να αποφεύγονται συγχύσεις και να μη δίνονται ευκαιρίες σε οποιονδήποτε για δημαγωγίες”.

Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε το ζήτημα με την εγκύκλιο για το ενωτικό δημοψήφισμα

ως “άκαιρο”, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την αντίδραση και τη συμπεριφορά των Τουρκοκυπρίων “να απαιτούν και να υποδεικνύουν στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στη Βουλή, το τι πρέπει να κάνουν ως Κράτος και ως Βουλή”.

“Ενοχλούνται για μια απλή αναφορά σε ένα ειρηνικό, ιστορικό γεγονός και δεν κατανοούν πώς αισθάνεται ο κάθε Ελληνοκύπριος κάθε Ιούλιο με τις εκδηλώσεις που γίνονται στα κατεχόμενα”, είπε ο κ. Νεοφύτου, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Πρόσθεσε πως είναι επίσης “υπερβολικό και απαράδεκτο να ερμηνεύουν ότι η ανάγνωση ενός μηνύματος σημαίνει αλλαγή της πάγιας εθνικής πολιτικής και στρατηγικής του κυπριακού Ελληνισμού στην προσπάθειά μας να απαλλαχτούμε από την κατοχή μέσα από την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ και τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου”.

“Εάν θέλουν άλλοθι για το Κυπριακό, άλλο ζήτημα”, είπε ο κ. Νεοφύτου, και σημείωσε πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει άλλο ελληνοκυπριακό κόμμα, το οποίο θεωρεί ως σωστές τις ερμηνείες και τις τοποθετήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Επανέλαβε τη θέση του ΔΗΣΥ υπέρ της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού μέσα από τον διάλογο για να καταλήξουμε σε μια ενωμένη πατρίδα, ομοσπονδιακή, στη βάση τη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας”.

Ανέφερε πως στο πλαίσιο της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού, "δεν θα ξεγράψουμε την Ιστορία είτε των Ελληνοκυπρίων είτε των Τουρκοκυπρίων, αλλά με τη λύση του Κυπριακού, παράλληλα, πρέπει και τα διδάγματα από λάθη και παραλείψεις να διδάσκονται, αλλά και να δημιουργήσουμε την κουλτούρα μέσα και από την παιδεία μας, για την ειρηνική συμβίωση Τ/κ, Ε/κ και των άλλων θρησκευτικών ομάδων σε μια ενωμένη Κύπρο".

Είπε πως η αποχή του ΔΗΣΥ κατά την ψηφοφορία σε σχέση με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, “δεν είναι γιατί δεν έχουμε θέση επί των ιστορικών γεγονότων. Δεν αρνούμαστε την ιστορία, αλλά αυτό το ζήτημα υπερκαλυπτόταν από την 1η του Απρίλη. Ούτε και μπορούσε ο ΔΗΣΥ να καταψηφίσει για ένα ιστορικό γεγονός”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε τη θέση πως δεν είναι αρμοδιότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να καθορίζει τις όποιες εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και πως η “ευθύνη και η αρμοδιότητα αφορά, κατά την άποψή μας, αποκλειστικά το Υπουργείο Παιδείας και αυτό το ζήτημα πρέπει να ρυθμιστεί το συντομότερο δυνατόν για να αποφεύγονται συγχύσεις και να μην δίνονται ευκαιρίες σε οποιονδήποτε για δημαγωγίες”.

Επεσήμανε πως αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα απασχολήσει το σύνολο της Πολιτείας, Κυβέρνηση και Βουλή, και εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξουν διαφορετικές από αυτήν του ΔΗΣΥ προσεγγίσεις, από τη συντριπτική -τουλάχιστον- πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο.

Σημείωσε πως όσο μένει ανοικτό αυτό το ζήτημα και δεν ρυθμίζεται με τελεσίδικο τρόπο ότι δεν αφορά τη Βουλή, θα δίδεται η ευκαιρία για δημαγωγία και δημιουργία συγχύσεων.

Ερωτηθείς πώς θα μπορούσε να γίνει η ρύθμιση αυτού του θέματος, ο κ. Νεοφύτου είπε πως αυτό μπορεί να γίνει με καθορισμό μέσα στον νόμο ότι τα θέματα των εγκυκλίων δεν είναι αρμοδιότητα της Βουλής να τα ρυθμίζει μέσω κανονισμών και είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Επεσήμανε πως αν αυτό επικρατήσει, [αυτό] θα ισχύει και για παλιά θέματα και για οποιαδήποτε νέα.

Είπε πως μέσα στα θέματα για τα οποία βγαίνουν εγκύκλιοι είναι και αυτό που αφορά στην έκρηξη στο Μαρί και πολλά άλλα, και την περασμένη Παρασκευή στην ατζέντα της Βουλής ήταν μια εγκύκλιος για τα ζώα και μια εγκύκλιος για γενοκτονία, και διερωτήθηκε τι θα γίνει αν κάθε Παρασκευή οι οποιεσδήποτε πλειοψηφίες στη Βουλή θα αποφασίζουν να προσθέτουν εγκυκλίους και εκδηλώσεις.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως οι αντιδράσεις των Τ/κ προκλήθηκαν από τις αντιδράσεις για το θέμα αυτό στην ε/κ πλευρά, ο κ. Νεοφύτου είπε πως “θεωρώ μικρό να προσπαθούμε μια ζωή, για οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί, να ψάχνουμε αναμεταξύ μας να βρούμε κάποιον να του τα φορτώσουμε. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεων ή των παραλείψεών μας”, ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του ΑΚΕΛ πως ΔΗΣΥ και Προεδρία της Δημοκρατίας λειτουργούν πλέον με βάση προεκλογικές σκοπιμότητες, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως θα αποφύγει να αφήσει οποιοδήποτε υπονοούμενο, σημειώνοντας πως "εάν νομίζει οποιοσδήποτε ότι μπορεί να κερδίσει θέτοντας κομματικούς σχεδιασμούς πάνω από το εθνικό ζήτημα, δεν είναι κέρδος που θα έχει, αλλά ζημιά, όποιος και αν είναι αυτός και όποιο και εάν είναι αυτό το κόμμα".

Keywords
Τυχαία Θέματα