Η «Ένωσις» και τα πανηγύρια εισβoλής, ψευδοκράτους, Κοκκίνων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό, με αφορμή και τη νέα τροπή που πήραν οι διαπραγματεύσεις, στο φόντο της τροπολογίας που υιοθέτησε η Βουλή την περασμένη Παρασκευή για την ενημέρωση μαθητών στα σχολεία αναφορικά με την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του

1950.

Να σημειωθεί ότι η σχετική τροπολογία εντάσσεται στην ενημέρωση των μαθητών μέσω ανάγνωσης μηνύματος στην τάξη και σχετικής συζήτησης για το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Στην εν λόγω κατηγορία, εντάσσεται, μεταξύ άλλων, και η ενημέρωση των μαθητών για την έκρηξη στο Μαρί, καθώς επίσης και για την Ημέρα του ΟΗΕ, την ημέρα του εκπαιδευτικού, όπως επίσης και άλλων ημερών μνήμης.

Ο Πρόεδρος, χθες, σε σχετική επιστολή που απέστειλε στον κατοχικό ηγέτη, ανέφερε χαρακτηριστικά "Αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων».

Σημειώνεται ότι στα κατεχόμενα, οι κατοχικές δυνάμεις προβαίνουν σε προκλητικούς εορτασμούς την 20η Ιουλίου, ημέρα καταδίκης της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, πραγματοποιώντας παρελάσεις παρουσία Τούρκων αξιωματούχων.

Σχετικά πανηγύρια οι κατοχικές αρχές πραγματοποιούν και στις 15 Νοεμβρίου, ημέρα καταδίκης της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Προκλητικοί, εξάλλου, παραμένουν και οι «εορτασμοί» των Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα κάθε Αύγουστο, με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να μεταβαίνει στην περιοχή με ελικόπτερο για να παραστεί στους εορτασμούς.

Τον Αύγουστο του 1964, τουρκικά αεροπλάνα άρχισαν να βομβαρδίζουν ανηλεώς κατοικημένες περιοχές στην Τηλλυρία, χωρίς να διστάσουν να πλήξουν με βόμβες ναπάλμ ακόμα και το νοσοκομείο του Παχύαμμου. Οι Τουρκοκύπριοι «γιορτάζουν» την ημέρα αυτή την αντίστασή τους.

Για την ιστορία, στο Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950, 215.108 άτομα επί συνόλου 224.757 Ελλήνων της Κύπρου που είχαν δικαίωμα υπογραφής, ποσοστό δηλαδή 95,7%, υπέγραψαν υπέρ της Ένωσης. Μεταξύ αυτών ήταν και μερικοί Τουρκοκύπριοι, αν και η ηγεσία τους ήταν ενάντια στην προοπτική της Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα