Αβέρωφ: Θέλουν αφορμές για να τυπώνουν ανακοινώσεις

Για το Κυπριακό και ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται το κόμμα του ειδικότερα στο θέμα του περιουσιακού ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να παίξει αυτό το παιχνίδι, γιατί κάποιοι θέλουν αφορμές για να τυπώνουν ανακοινώσεις, όπως είπε.

“Το Κυπριακό είναι το ύψιστο θέμα, οι συζητήσεις μας θα γίνουν με ουσιαστικό τρόπο εντός του Εθνικού Συμβουλίου και στο Συμβούλιο Αρχηγών και οι πολίτες βεβαίως δικαιούνται να ενημερώνονται όταν υπάρχουν συγκεκριμένες εξελίξεις”, δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, η συζήτηση επί

θεμάτων που δεν υπάρχει οποιαδήποτε συγκεκριμένη κατάληξη “απλώς για να δείχνουμε είτε τον αρνητισμό μας από την μια, είτε την ετοιμότητά μας να δεχθούμε οτιδήποτε , δεν βοηθούν στην εθνική προσπάθεια για να επανενώσουμε τον τόπο μας”.

Ο κ. Νεοφύτου συνέχισε λέγοντας ότι το μεγαλύτερο όραμά μας είναι η επανένωση του τόπου μας και ότι μεγάλα οράματα δεν χωράνε σε μοιρασμένες πατρίδες. Σε ό,τι αφορά τα διλήμματα που τίθενται , όπως είπε, από αυτούς που θέλουν καθημερινά να καταγράφουν σε όλα τα ζητήματα σχεδόν την άρνησή τους, σημείωσε ότι στο περιουσιακό κατανοεί και συμμερίζεται τους προβληματισμούς τους.

“Θα ήθελα όμως από αυτούς την απάντηση τί γίνεται που εδώ και 41 χρόνια το 37% των περιουσιών μας είναι υπό τουρκική κατοχή, όταν περιουσίες πωλήθηκαν τα τελευταία χρόνια και δεν μέμφομαι, και δεν είμαι εξ εκείνων που θα χαρακτηρίσω προδότη τον πρόσφυγα που εξαιτίας των πολιτικών αδιεξόδων και της στασιμότητας του Κυπριακού και της οικονομικής κρίσης, αναγκάστηκε υποχρεωτικά να έρθει σε συμβιβασμό για τις περιουσίες τους παίρνοντας ως αντάλλαγμα ένα 15 με 17% της πραγματικής αξίας της περιουσίας του, και χωρίς λύση πως διασφαλίζουμε τις περιουσίες των προσφύγων και μη στην κατεχόμενη γη μας;”, διερωτήθηκε.

Είπε ακόμη ότι βεβαίως και έχει την άποψη πως στο σύγχρονο κόσμο δεν χρειάζονται ξένοι στρατοί και ξένες εγγυήσεις, ιδιαίτερα σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, συνέχισε όμως λέγοντας ότι 41 χρόνια “δεν έχουμε παραμονή 500 Τούρκων στρατιωτών όπως προέβλεπε το σύνταγμα του `60 αλλά 40,000 Τούρκους στρατιώτες και πρέπει να κατανοήσουμε ότι για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι τουρκικές εγγυήσεις, ο μόνος τρόπος είναι δια μέσου της λύσης του Κυπριακού”.

“Με άλυτο το Κυπριακό οι τουρκικές εγγυήσεις είναι εκεί, τα τουρκικά στρατεύματα οι 40,000 είναι εκεί, το 37% των περιουσιών μας θα συνεχίσει παρανόμως να χρησιμοποιείται από άλλους εκτός από τους ιδιοκτήτες τους”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνέχισε λέγοντας ότι είναι γνωστό σε όλους, ακόμη και σε αυτούς με την πλήρη άρνηση, ότι ο χρόνος παγιώνει τα τετελεσμένα, τσιμεντώνει την κατοχή όχι μόνο επί εδάφους, αλλά ορατός είναι ο κίνδυνος να τσιμεντωθεί και στις συνειδήσεις των πολιτών.

“Με προβληματίζει το ότι σήμερα το 75% των προσφύγων το 1974 ή ήταν αγέννητοι, ή ήταν ηλικίας κάτω των 18 χρόνων , με προβληματίζει ότι με την παρέλευση του χρόνου θα ζω σε μια μοιρασμένη πατρίδα με τον κίνδυνο οι πρόσφυγες να μην έχουν θύμησες και μνήμες από την κατεχόμενη γη”, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα