Ασυμβίβαστο: Τροποποιήσεις που δημιουργούν ποινικό αδίκημα

Τροποποιήσεις που ενισχύουν τη διερευνητική επιτροπή για το ασυμβίβαστο θα ψηφίσει πριν τις θερινές διακοπές η Ολομέλεια της Βουλής δήλωσε την Τετάρτη ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού προσθέτοντας ότι αμέσως μετά την επάνοδο στις κοινοβουλευτικές εργασίες το Σεπτέμβρη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών θα επανέλθει με στο θέμα του ασυμβιβάστου με πιο ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφερόντων.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών κατά την οποία μελετήθηκε τροποποιητικό νομοσχέδιο και κανονισμούς για το ασυμβίβαστο, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι με τα νομοθετήματα που θα ψηφιστούν πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές δημιουργείται αδίκημα για παράθεση ψευδών στοιχείων ή και την άρνηση κλητευόμενου να παρευρεθεί στη διερευνητική επιτροπή.

Πρόσθεσε πως σημαντική τροποποίηση είναι και η διάταξη που διαλαμβάνει ότι θα δημοσιοποιείται η έκθεση της διερευνητικής επιτροπής για εκλεγμένους όσο και διορισμένους αξιωματούχους που αποδεδειγμένα δεν συμμορφώθηκαν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Διευκρίνισε ότι η δημοσιοποίηση ικανοποιεί την απαίτηση να γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι έχουν παρανομήσει από τη μια και από την άλλη θα αποκαθιστά το όνομα αυτών που αδίκως έχουν κατηγορηθεί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και επίσης και στους κανονισμούς που για τη λειτουργία της ΚΥΠ που βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, προσθέτοντας ότι εντοπίστηκαν σοβαρές αδυναμίες.

Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμα πως διαπιστώθηκε ότι κάποιες από τις διατάξεις των κανονισμών είναι ultra vires δηλαδή βρίσκονται εκτός του πλαισίου που καθορίστηκε με το νόμο και ειδικά σε σημεία που αφορούν τη δημοσιοποίηση του ιστορικού αρχείου της ΚΥΠ. Υπενθύμισε ακόμη, ότι είχε καθοριστεί αυτοματοποιημένη διαδικασία στα 30 χρόνια, προσθέτοντας πως κατά την εκτίμηση του ΑΚΕΛ διατάξεις στους κανονισμούς αλλοιώνουν το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στο ιστορικό αρχείο της ΚΥΠ μέσα από το Κρατικό Αρχείο.

Τέλος, πρόσθεσε ότι πρόθεση είναι να ψηφιστεί το πλαίσιο των κανονισμών στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής, όχι όμως στην μορφή που κατατέθηκαν και ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ κατά πάσα πιθανότητα θα καταθέσει τροπολογίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα