Άσφαιρες οι απειλές της Αθήνας

Επεκτείνονται τα μέτρα κατά της Ρωσίας μέχρι τον ΣεπτέμβριοΟμόφωνη απόφαση των «28», με τρεις βασικούς πυλώνες και λήψη νέων μέτρων αναλόγως της κατάστασης, αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕΟύτε ενστάσεις ούτε επιφυλάξεις ούτε βέτο άσκησαν Αθήνα και Λευκωσία επί των Συμπερασμάτων του Έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, με κεντρικό αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις

σε βάρος της Ρωσίας. Σύμφωνα με το κείμενο των Συμπερασμάτων και με όσα δημοσίως δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Κοινής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:1. Την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τον Σεπτέμβριο.2. Τη διεύρυνση του καταλόγου απαγορευμένων προσώπων. Επί τούτου τονίστηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ θα έχουν τα πρόσθετα ονόματα εντός μίας εβδομάδας και η τελική έγκριση θα δοθεί στις 9 Φεβρουαρίου από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.3. Προπαρασκευαστική εργασία για τη λήψη νέων δράσεων, τις οποίες θα αποφασίσει το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, αναλόγως της επί του εδάφους καταστάσεως.Στο προηγούμενο προσχέδιο υπήρχε η φράση «περιοριστικά μέτρα», που αντικαταστάθηκε από τη φράση «κατάλληλες δράσεις». Όπως διπλωματικές πηγές αναφέρουν, γίνεται μεν το κείμενο ηπιότερο φραστικά, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια. Απόδειξη, δε, τούτου είναι η αναφορά της κ. Μογκερίνι ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες, γίνεται ενίσχυση των μέτρων σε βάρος της Ρωσίας.Εποικοδομητική η ΕλλάδαΚυρίως η Ελλάδα, που συνιστούσε το αίνιγμα του Συμβουλίου, τήρησε, όπως τόνισε η κ. Μογκερίνι, «εποικοδομητική στάση». Συγκριτικά με τα όσα δημόσια η Αθήνα δήλωνε, είναι εμφανής η υποχώρηση, υπό το βάρος των πιέσεων, και η εγκατάλειψη των αρχικών πολιτικών ενστάσεων που είχε υποβάλει, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ζήτημα της μη έκδοσης Συμπερασμάτων. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση συμμορφώθηκε με τους υπόλοιπους εταίρους της και θεωρούν θετική, υπό αυτές τις συνθήκες, τη στάση της.Διπλωματική οδός και ο θυμός του ΣουλτςΠάντως, η κ. Μογκερίνι επεσήμανε ότι, πέραν των κυρώσεων, ένας από τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής της ΕΕ είναι η οδός της διπλωματίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, θα υπάρξουν επαφές Ευρωπαίων αξιωματούχων τις επόμενες ώρες στο Κίεβο. Του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών είχε προηγηθεί η συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με τον νέο Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τον Αντώνη Σαμαρά.

Για την υποστήριξη που η νέα ελληνική κυβέρνηση ήθελε να δώσει, σε επίπεδο Συμβουλίου, ο κ. Σουλτς ήταν δημόσια αρνητικός και τη χαρακτήρισε ως «φρικτή». Στο παρασκήνιο φαίνεται ότι υπήρξε διασύνδεση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με την πολιτική στάση που θα τηρούσε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετά κράτη-μέλη είχαν προειδοποιήσει την Αθήνα ότι κάθετη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες θα ήταν καταστροφική.Ξεκίνησαν ήδηΣε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αρχίσει ήδη η προπαρασκευαστική εργασία για τα νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία, αν χρειαστεί, θα ληφθούν κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, είτε στις 12 Φεβρουαρίου -κάτι που φαίνεται δύσκολο- είτε στη συνέχεια, κάτω από την ορολογία της κατάλληλης και ανάλογης δράσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα