Βουλή: Πέρασε η τροπολογία Κουτσού για εποπτεία τραπεζών

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα σε νόμους, δύο εναρμονιστικά νομοσχέδια που αφορούν την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, αφού προηγουμένως και παρά τις προειδοποιήσεις ΔΗΣΥ και την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Βουλής για επιστολή που παρέλαβε από την ΕΚΤ να μην γίνονται τροποποιήσεις χωρίς διαβούλευση με την ΕΚΤ, ψήφισε

κατά πλειοψηφία τροπολογία του Βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών Νίκου Κουτσού.

Η τροπολογία Κουτσού ψηφίστηκε με 29 ψήφους υπέρ και εναντίον 18 ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ. Η τροπολογία εισήγαγε διάταξη που προβλέπει γραπτή συγκατάθεση της Κεντρικής Τράπεζας για την πώληση δανείων σε επενδυτικά ταμεία. Δεν θέλουμε να πέσουν σε χέρια ξένων επενδυτών τα δάνεια των συμπατριωτών μας, είπε ο κ, Κουτσού αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε.

Τροπολογία του ΑΚΕΛ που προέβλεπε μια φορά το χρόνο ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών ώστε μερικά θέματα να μην τυγχάνουν διαχείρισης εν κρυπτώ, όπως ανέφερε ο Βουλευτής του κόμματος Πάμπος Παπαγεωργίου, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι ο έλεγχος από τη Βουλή θα στοχεύει να περιοριστούν τα μπόνους για να απαλειφθεί το φαινόμενο στελεχών να λαμβάνουν αποφάσεις για άμεσα οφέλη αλλά με ψηλούς κινδύνους και καταστροφικές συνέπειες μακροχρόνια.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες λέγοντας ότι πρόκειται για θέμα τεχνικής διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εισηγήθηκε όπως ψηφιστούν τα νομοσχέδια ως έχουν και δηλώνοντας ότι συμφωνεί με τις τροποποιήσεις, τα προτεινόμενα ζητήματα να ρυθμιστούν μετά τη διαβούλευση με προτάσεις νόμου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ενημέρωσε το νομοθετικό σώμα ότι δέχθηκε επιστολή με προειδοποίηση προς τη Βουλή και την Κυβέρνηση ότι τα θέματα που αφορούν το ευρωσύστημαπρέπει να τυγχάνουν διαβούλευσης με την ΕΚΤ πριν λαμβάνουν νομική ισχύ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως εάν αφορά θέμα διαβούλευσης με την ΕΚΤ και συμφωνηθεί από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες το ΔΗΚΟ θα συμφωνήσει με τον ΔΗΣΥ.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης εισηγήθηκε όπως εάν το ζήτημα είναι θέμα διαβούλευσης να δοθεί αναβολή 15 ημέρες για να εξυπηρετηθούν όλοι οι σκοποί και οι στόχοι της ουσίας των τροποποιήσεων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης εξήγησε ότι υπάρχει παράβαση του κανονισμού από τη Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι εάν περάσουν τα νομοσχέδια δεν θα επιβληθεί πρόστιμο. Εισηγήθηκε να ψηφιστούν ως έχουν τα νομοσχέδια και μετά να συμφωνηθούν τροποποιήσεις.

Ο κ, Νεοφύτου εξήγησε ότι για θέματα που αφορούν το Ευρωσύστημα η ΕΚΤ ζητά διαβούλευση. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα υποβάλει τις απόψεις της και αφήνει στο κράτος μέλος να θεσπίσει τη νομοθεσία του. Δεν θα είμαστε απόλυτα υποχρεωμένοι να ακούσουμε την εισήγηση, είπε ζητώντας να μη “σκοτώσουμε τη διαδικασία και χάνουμε χρόνο για κάτι στο οποίο συμφωνούμε”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ μπορεί να αποσύρει την τροπολογία του. Εισηγήθηκε όμως όπως η τροπολογία Κουτσού που αφορά ουσιαστική πτυχή υπερψηφιστεί.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του διαφωνεί πολιτικά ότι σε όλα τα ζητήματα η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει λόγο, ακόμα στις μικρές λεπτομέρειες και δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την εκχώρηση όλων των εξουσιών στην ΕΚΤ.

Keywords
Αναζητήσεις
κουτσος παναγιωτης παιδιατρος
Τυχαία Θέματα