Αρχίζει ο διάλογος

Πρωτοβουλία Υπουργού Υγείας για συμφωνία στο ύψος των συνεισφορών για ΓεΣΥ
Συνεισφορά της τάξης του 2,85% από εργοδότες και εργαζομένους και 4,55% από το κράτος είναι το σενάριο που προτιμά ο Γιώργος Παμπορίδης

Πρωτοβουλία με στόχο να εξευρεθεί συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων σε ό,τι αφορά το ύψος της συνεισφοράς για το ΓεΣΥ ανέλαβε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, μετά από σχετικό αίτημα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, στην οποία συζητήθηκε χθες το θέμα, με τον ίδιο τον Υπουργό να δηλώνει ότι προτιμά το σενάριο που προνοεί συνεισφορά από εργοδότες και εργαζόμενους

της τάξης του 2,85%.

Αναζήτηση αποδεκτής φόρμουλας
Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Παμπορίδης, αφού ακούστηκαν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής ανέλαβε πρωτοβουλία να εξετάσει κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής φόρμουλας από όλους τους ενδιαφερομένους, δηλαδή τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Πρόσθεσε πως μέσα στις επόμενες μέρες, αφού πραγματοποιήσει μαζί τους χωριστές και ενδεχομένως και κοινές συναντήσεις, θα επιστρέψει στην Επιτροπή Υγείας με τα αποτελέσματα της όλης προσπάθειας, έτσι ώστε αν υπάρχει συμφωνία να ενσωματωθεί στα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ. Σε άλλη περίπτωση, ανέφερε ο κ. Παμπορίδης, το θέμα θα αφεθεί στη Βουλή, για να αποφασίσει τον δικαιότερο και πλέον δόκιμο τρόπο προσέγγισής του.

Σε σχέση με τα τέσσερα σενάρια που έχουν κατατεθεί σε ό,τι αφορά το ύψος των εισφορών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι «έχει άποψη σε σχέση με το σενάριο που πρέπει να εφαρμοστεί», σημείωσε ωστόσο πως «θα πρέπει βρεθεί μια φόρμουλα για το πώς η άποψή του θα γίνει δεκτή από τους άμεσα ενδιαφερόμενους».

Ερωτηθείς ποιο είναι το σενάριο αυτό, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι είναι το 4ο σενάριο, το οποίο και προνοεί ότι οι συνεισφορές τόσο από εργοδότες όσο και από εργαζόμενους, συνταξιούχους και εισοδηματίες θα ανέρχεται στο 2,85%, του κράτους στο 4,55% και των αυτοτελώς εργαζομένων στο 4,09%.

Σχέδιο κινήτρων
Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το σχέδιο κινήτρων για εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια, που την Τετάρτη ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι πρόκειται για κίνητρα που θα προσφέρονται στους επαγγελματίες υγείας του δημοσίου, έτσι ώστε να εργάζονται σε υπερωριακή βάση, προκειμένου να διευκολύνουν αφενός την Πολιτεία να μειώσει τις υφιστάμενες λίστες αναμονής και αφετέρου να τους επιτρέψει να αυξήσουν τις αποδοχές τους.

Υπάρχουν εμπόδια
Δηλώσεις για το θέμα έκανε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ανέφερε ότι «είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, που η συζήτηση έφτασε σε ένα προχωρημένο επίπεδο, με τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων, των εργοδοτών του κράτους και ούτω καθεξής να βρίσκονται στο τραπέζι του διαλόγου, υπάρχουν δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας που καταθέτουν προτάσεις και απόψεις που ουσιαστικά βάζουν θρυαλλίδα και ανατινάζουν στον αέρα την όλη προσπάθεια για τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου υγείας.
Τάχθηκε παράλληλα υπέρ της αλλαγής των αναλογιών των εισφορών συμμετοχής των διαφόρων φορέων, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος της συνεισφοράς.

Όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, τα 90 εκατομμύρια τα οποία προνοεί η μελέτη της Mercer, ίσως βάσει των σημερινών δεδομένων να αποτελούν δυσβάστακτο βάρος για τους ίδιους τους ασθενείς. «Θα πρέπει οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες και το κράτος να συμβάλουν περισσότερο με τις εισφορές τους και όχι με τις συμπληρωμές στην οικονομική επιβίωση του ΓεΣΥ. Βλέπουμε ότι μεγαλώνει το ποσοστό της εισφοράς του κράτους. Το 4,55% μπορεί να γίνει και 5% για να μπορέσουμε να έχουμε λιγότερες συμπληρωμές», κατέληξε.

Χαιρετίζουν οι ασθενείς
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων από τις 15 Μαρτίου χαιρέτισε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας παράλληλα ότι το θέμα των τιμών και της διαθεσιμότητας των φαρμάκων θα επιλυθεί οριστικά μέσα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ανέφερε ότι «η μείωση των τιμών των φαρμάκων ως επακόλουθο της προσαρμογής στις τιμές στις οποίες διατίθενται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η οποία αφορά κυρίως φάρμακα για το νευρικό σύστημα, τα αντιβιοτικά και φάρμακα καρδίας, αναντίλεκτα αποτελεί ένα βήμα προς όφελος των Κύπριων ασθενών».

Εξέφρασε, παράλληλα, τη θέση ότι «το γενικότερο θέμα των τιμών και της διαθεσιμότητας των φαρμάκων θα επιλυθεί οριστικά και προς όφελος των ασθενών μέσα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ». Τα οφέλη, πρόσθεσε, «θα είναι πολλαπλά, αφού από τη μία θα υπάρχουν φθηνότερες τιμές και από την άλλη θα βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα».

Από τις 15 Μαρτίου
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος τιμοκατάλογος φαρμάκων θα έχει ισχύ από τις 15 Μαρτίου 2017, κυκλοφορεί, ωστόσο, από τις αρχές του χρόνου, δίνοντας χρόνο στις φαρμακευτικές εταιρείες και στα ιδιωτικά φαρμακεία να προσαρμοστούν με τις νέες τιμές. Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ ανέφερε ότι «από τα συνολικά 5.553 φάρμακα του τιμοκαταλόγου, στην επικαιροποίηση εμπίπτουν τα 2.674, από τα οποία τα 704 παρουσίασαν μείωση στην τιμή, ενώ τα 1970 παρέμειναν ως είχαν.

Η μείωση στην τιμή των 704 φαρμάκων διαμορφώνεται στο -9.31% κατά μέσο όρο και αφορούν κυρίως φάρμακα του κεντρικού νευρικού συστήματος (αντιψυχωσικά, αντιπαρκινσονικά και φάρμακα για την άνοια), του καρδιαγγειακού συστήματος (αντιυπερτασικά) και κάποια αντιβιοτικά. Παρόλο που επικαιροποίηση σημαίνει αυξομείωση των τιμών, εντούτοις δεν έχουν επιτρέψει αυξήσεις, έχουν παγώσει τις τιμές των φαρμάκων που επρόκειτο να αυξηθούν», ανέφερε σχετικά.

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συνδέσμου εξήγησε ότι η επικαιροποίηση γίνεται στα 2.674 φάρμακα, καθώς τα υπόλοιπα είτε έχουν χονδρική τιμή ίση ή μικρότερη των 10 ευρώ, είτε αφορούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα». Η κ. Ισσέγιεκ επεσήμανε ακόμη: «Υπάρχει μια πτωτική τάση στις τιμές των φαρμάκων, κάτι που συμβαίνει τα τελευταία 3-4 χρόνια τουλάχιστον με την ετήσια πλέον επικαιροποίηση». Κατά την κ. Ισσέγιεκ, από τις 15 Μαρτίου 2017 οι ασθενείς θα αγοράζουν από τα αδειοδοτημένα φαρμακεία της Κυπριακής Δημοκρατίας ασφαλή, αποτελεσματικά και φθηνότερα φάρμακα. Η σύσταση του ΠΦΣ είναι να αποφεύγεται η αγορά φαρμάκων από μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία αγορές (διαδίκτυο, κατεχόμενα).

Τα «είπαν» ΕΔΕΚ και ασφαλιστές
ΕΝ ΤΩ μεταξύ, συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου Στέφη Δράκου είχε χθες ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, με θέμα το ΓεΣΥ. Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, ανέφερε ότι «το ζητούμενο για όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι να προσφέρεται η καλύτερη δυνατή ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη στους πολίτες, και κυρίως σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους».

Από την πλευρά της, η κ. Δράκου είπε ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ σχετικά με τα διάφορα σημεία που προκύπτουν από τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και «για τα οποία ο Σύνδεσμος, μέσα από υπόμνημα που έχει καταθέσει στη Βουλή, εκφράζει τις θέσεις του». Όπως δήλωσε, έθεσαν κάποιες ανησυχίες τους, όπως αυτές που αφορούν τους ήδη ασφαλισμένους τους, «οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι 215 χιλ. και που μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι όταν θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν διπλές εισφορές, είτε να διακόψουν τη θεραπεία τους ή να αλλάξουν τις διευθετήσεις που έχουν κάνει».

Keywords
Τυχαία Θέματα