Αρχίζει η μέλετη Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας Λεμεσού

Με στόχο τη διερεύνηση πολιτικών και δράσεων για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αναγκών των ανθρώπων και των επιχειρήσεων για κινητικότητα, το Τμήμα Δημοσίων Έργων ανακοινώνει την εκπόνηση μελέτης για την ανάπτυξη Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για τη Λεμεσό.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η εκπόνηση της σχετικής μελέτης, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. κατά 85% και θα διαρκέσει 23 μήνες, κατακυρώθηκε σε κοινοπραξία εταιρειών για το ποσό των €630.860,000 και η σχετική Σύμβαση υπογράφηκε στις 2 Μαρτίου 2017.

"Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής

Κινητικότητας αποτελούν την εξέλιξη των παραδοσιακών κυκλοφοριακών μελετών, με περισσότερη έμφαση στον άνθρωπο και το περιβάλλον στο οποίο ζει, και στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πτυχής των αστικών μεταφορών, ατόμων και εμπορευμάτων", προστίθεται και υποδεικνύεται ότι η περιοχή μελέτης καλύπτει την ευρύτερη αστική περιοχή Λεμεσού στην οποία περιλαμβάνονται οι έξι Δήμοι της πόλης και έντεκα περιαστικές Κοινότητες.

Σκοπός της μελέτης, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι η διερεύνηση και αξιολόγηση μέσω λεπτομερούς κυκλοφοριακού μοντέλου διάφορων σεναρίων που θα περιλαμβάνουν δέσμες μέτρων, πολιτικών και δράσεων για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αναγκών των ανθρώπων και των επιχειρήσεων για κινητικότητα. Αναφέρει ακόμη πως "αυτά θα συνοδευτούν με σχέδιο προώθησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης τους καθώς και καθορισμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης".

Συγκεκριμένα, η μελέτη περιλαμβάνει την εκπόνηση μιας σειράς μικρότερων μελετών για επιμέρους θέματα που αφορούν τη βιώσιμη κινητικότητα όπως τις δημόσιες συγκοινωνίες, τη διαχείριση της κυκλοφορίας, ολοκληρωμένο ποδηλατικό δίκτυο, δίκτυο πεζόδρομων, τις εμπορευματικές μεταφορές, τον καθορισμό ολοκληρωμένης πολιτικής για τη στάθμευση, την προσβασιμότητα ειδικών ομάδων όπως ατόμων με κινητικά προβλήματα, άτομα τρίτης ηλικίας, μαθητές κλπ., τα ευφυή συστήματα μεταφορών, την οδική ασφάλεια, την ανακατανομή του οδικού χώρου και προτάσεις αναφορικά με τον πολεοδομικό και συγκοινωνιακό σχεδιασμό της πόλης.

Οι προτάσεις θα συνοδεύονται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, με στόχο η Λεμεσός να θέσει τις βάσεις μιας καθόλα βιώσιμης πόλης, μέχρι το 2030, ενώ η συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων και των πολιτών θα είναι συστηματική σε όλα τα στάδια της μελέτης μέσω της σύστασης και λειτουργίας Επιτροπής Εμπλεκομένων Φορέων, των δημόσιων διαβουλεύσεων με το ευρύτερο κοινό (προγραμματίζονται πέντε) και μέσω των στοχευμένων συναντήσεων με κοινωνικές ομάδες και σύνολα.

Η έναρξη των εργασιών ορίστηκε στις 13 Μαρτίου 2017 και θα αρχίσει σύντομα η συλλογή δεδομένων η οποία περιλαμβάνει κυκλοφοριακές μετρήσεις σε τμήματα των δρόμων και σε σηματοδοτούμενους ή άλλους κόμβους, καθώς και μετρήσεις για τις δημόσιες μεταφορές και τους χώρους στάθμευσης.

Θα διεξαχθούν επίσης συνεντεύξεις με πολίτες/οδηγούς (τηλεφωνικές και στο πλάι του δρόμου), γι αυτό το κοινό παρακαλείται θερμά να συμμετάσχει στις συνεντεύξεις, εφόσον του ζητηθεί, και να διευκολύνει το προσωπικό συλλογής δεδομένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα