Αποστολή ΟΗΕ στο Αφγανιστάν: 10 άμαχοι νεκροί σε επιδρομή

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 10 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στην πόλη Κουντούζ την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το πόρισμα της έρευνας του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με το οποίο δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Σε μια σειρά μηνυμάτων της στο Twitter, η αποστολή αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) ανέφερε ότι έπειτα από συνεντεύξεις

με πολλούς επιζώντες, γιατρούς, αξιωματούχους της περιοχής και άλλους, έχει συγκεντρώσει ισχυρά στοιχεία ότι άμαχοι ήταν μεταξύ των θυμάτων της επιδρομής που εξαπολύθηκε το Σάββατο.

«Αξιόπιστες αναφορές ότι τουλάχιστον 10 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Κουντούζ του Αφγανιστάν σε αεροπορική επιδρομή στις 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της UNAMA», έγραψε.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με αυτή των ΗΠΑ που εκδόθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με την οποία η έρευνα που πραγματοποιήθηκε δεν εντόπισε στοιχεία για θανάτους μεταξύ των αμάχων.

Το επεισόδιο αυτό φέρνει ξανά στο προσκήνιο την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τους θανάτους αμάχων στο Αφγανιστάν, ένα θέμα που ανάγεται σε ολοένα και πιο σημαντικό, κυρίως καθώς οι ΗΠΑ εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Ταλιμπάν και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Κατά την επίσκεψή του στο Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις είχε επισημάνει ότι οι διοικητές θα έχουν πλέον μεγαλύτερη ελευθερία να χρησιμοποιούν την αμερικανική ισχύ εναντίον των Ταλιμπάν, αλλά πρόσθεσε ότι θα γίνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» προκειμένου να αποφευχθούν τα θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, που έχει έρθει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ για το θέμα στο παρελθόν, καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές, όμως η κυβέρνηση του προέδρου Άσραφ Γάνι δεν έχει κάνει κάποιοι σχόλιο προς το παρόν.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τοπικών αξιωματούχων, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την αεροπορική επιδρομή του Σαββάτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σαχαρντάρα, έξω από την Κουντούζ, ενώ κάποιες άλλες αναφορές κάνουν λόγο για έως και 65 νεκρούς.

Ωστόσο, οι ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν και ο κυβερνήτης της περιοχής διαψεύδουν ότι υπήρχαν άμαχοι μεταξύ των νεκρών από την επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 48 ανταρτών.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι τα θύματα μεταξύ των αμάχων έχουν αυξηθεί κατά 52% τους πρώτους μήνες του έτους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και έχουν φτάσει τους 205 νεκρούς και τους 261 τραυματίες.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα