Αποστολή δορυφόρων για τα μυστήρια της κορώνας του Ήλιου

Φως στα μυστήρια της κορώνας του Ήλιου, όπου γεννιέται ο ηλιακός αέρας και δημιουργούνται γιγάντιες εκρήξεις που επηρεάζουν τις επίγειες δομές, αναμένεται να ρίξουν δύο μικροί δορυφόροι.

Η κορώνα, η οποία φαίνεται κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Ηλίου, εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα.

Ο στόχος της αποστολής είναι η πρόγνωση των αποβολών κορωνιακής μάζας, που είναι γνωστό ότι έχουν δραματικές συνέπειες στα επίγεια ηλεκτρικά πεδία και άλλες δομές.

Οι δύο δορυφόροι ονομάζονται Proba-3 και θα εκτοξευθούν στα τέλη του 2019. Μέσω ενός ακριβούς

σχηματισμού πτήσης, ο ένας θα κάνει σκιά στον δεύτερο ώστε να ανοίξει μια ανεμπόδιστη θέα στην εσωτερική επιφάνεια της «κορώνας», η οποία είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο αχνή από τον εκτυφλωτικά λαμπερό ηλιακό δίσκο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, ενώ η επιφάνεια του Ηλίου έχει μια σχετικά χαμηλή θερμοκρασία της τάξης των 6000ºC, η κορώνα (ή αλλιώς στέμμα) έχει κατά μέσο όρο θερμοκρασίες εκατομμυρίων βαθμών. Το μυστήριο είναι, πως η ενέργεια μεταφέρεται από τον «δροσερό» Ήλιο στην «καυτή» κορώνα, με εμφανή παράβαση των νόμων της Θερμοδυναμικής.

"Με τον δορυφόρο Proba-3 σκοπεύουμε να δούμε υπερβολικά κοντά στην ηλιακή επιφάνεια σε ορατό φως, τοποθετώντας το σκίαστρο και τον στεμματογράφο σε χωριστούς δορυφόρους περίπου 150 μέτρα μακριά.", δήλωσε ο Αντρέι Ζούκοφ, από το Βασιλικό Παρατηρητήριο του Βελγίου, Βασικός Ερευνητής για το ηλιακό όργανο του Proba-3.

Αυτό, είπε, ίσως μας δώσει μια καλύτερη θέα στο πιο ενδιαφέρον σημείο της κορώνας, όπου πολλά ενδιαφέροντα φυσικά φαινόμενα λαμβάνουν μέρος, εκεί όπου γεννιέται ο ηλιακός αέρας και δημιουργούνται «αποβολές της μάζας της κορώνας» – γιγάντιες ηλιακές εκρήξεις με τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις επίγειες δομές.

"Χαρτογραφώντας τη δομή του εσωτερικού μέρους της κορώνας για παρατεταμένο χρόνο – στοχεύουμε περίπου έξι ώρες – η ελπίδα μας είναι ότι θα λάβουμε γνώση για το είδος των ενεργειακών ροών που παίρνουν μέρος", σημειώνει ο Δρ. Ζούκοφ.

Ο τελικός στόχος, είπε, είναι “να καταστεί δυνατή η κατανόηση της φυσικής των καιρικών φαινομένων στο διάστημα, ώστε να υπάρχει πρόγνωση αποβολών κορωνιακής μάζας, που είναι γνωστό ότι έχουν δραματικές συνέπειες στα επίγεια ηλεκτρικά πεδία και άλλες δομές”.

Το ζεύγος δορυφόρων Proba-3 είναι πρωτίστως και κυρίως μια τεχνολογική επίδειξη, εξερευνώντας τη δυνατότητα ενός ακριβούς σχηματισμού πτήσης σε τροχιά. Την ίδια ώρα, η επίτευξη σημαντικών επιστημονικών αποτελεσμάτων θα βοηθήσει επιπλέον να αποδείξει ότι η προσέγγισή του λειτουργεί.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα