Αποποιείται ευθυνών η ΕΚΤ για πώληση υποκαταστημάτων Ελλάδας

"Η πώληση των ελληνικών δραστηριοτήτων των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών ήταν το αποτέλεσμα μιας διμερούς συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας, ο στόχος της οποίας ήταν να προστατεύσει τη σταθερότητα τόσο του ελληνικού όσο και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Η ΕΚΤ

δεν ήταν σε καμία χρονική στιγμή μέρος της διαπραγμάτευσης της τιμής πώλησης, καθώς δεν έχει δικαιοδοσία να κρίνει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την πώληση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών".

Αυτά υποστήριξε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, αποποιούμενος κάθε ευθύνη της ΕΚΤ, σε απάντηση που απέστειλε στους Ευρωβουλευτές της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλή Συλικιώτη και Fabio De Masi.

Οι δύο Ευρωβουλευτές είχαν ζητήσει από την ΕΚΤ να απαντήσει πότε σχεδίασε την πώληση των υποκαταστημάτων στην τράπεζα Πειραιώς και εάν αληθεύουν δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται πως η ΕΚ άσκησε μεγάλη πίεση στις κυπριακές τράπεζες για να αποδεχτούν την πώληση σε πολύ χαμηλή τιμή.

Επίσης ζήτησαν από την ΕΚΤ να απαντήσει πώς δικαιολογεί την υποχρεωτική πώληση των κερδοφόρων παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών και την μεταφορά του κόστους στους πελάτες και τους επενδυτές μέσω του ακολουθούμενου bail-in και την αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κ. Συλικιώτη, «στην πραγματικότητα η ΕΚΤ είχε παρέμβαση κάτι το οποίο αποδεικνύεται από έγγραφο εργασίας της ίδιας της ΕΚΤ. Στο έγγραφο εργασίας που διέρρευσε σε ιστότοπο, αναλύονται με όλες τις λεπτομέρειες τόσο τα σενάρια για πώληση σε εθελοντική βάση όσο και για αναγκαστική πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, όπως εν τέλει έγινε.

Το ότι ο τρόπος πώλησης των τραπεζών έγινε ακριβώς όπως προτείνεται στο έγγραφο εργασίας, αλλά και η σκιαγράφηση αγοράς των παραρτημάτων από ένα αγοραστή με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως και έγινε, αποδεικνύουν την άμεση εμπλοκή που είχε η ΕΚΤ στην διαδικασία της πώλησης.

Για τους λόγους αυτούς η απάντηση του Mario Draghi, ο οποίος προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες τις ΕΚΤ αλλού δεν πείθει καθόλου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα