Αποκαταστάθηκε από τις ΒΒ ο υγρότοπος «Λιβάδι του Φασουρίου»

Το Λιβάδι Ακρωτηρίου (επίσης γνωστό και ως Λιβάδι Φασουρίου) επωφελείται από στοχευμένες δράσεις αποκατάστασης χάριν στη χρηματοδότηση της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω του προγράμματος Darwin Initiative. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος αναφέρει πως ο μοναδικός αυτός υγρότοπος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για σπάνια είδη πουλιών, αμφιβίων, ασπόνδυλων και φυτών.

Η σύνδεση του Λιβαδιού με τον άνθρωπο χρονολογείται αιώνες πριν, καθώς η περιοχή παρείχε τις πρώτες

ύλες για την παραδοσιακή τέχνη της καλαθοπλεκτικής, αλλά και βοσκότοπους για τα ζώα των κατοίκων του Ακρωτηρίου. Το Λιβάδι αποτελεί μέρος του συμπλέγματος υγροτόπων του Ακρωτηρίου, που είναι και το σημαντικότερο στο νησί.

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες η οικολογική αξία του Λιβαδιού υποβαθμίστηκε με αποτέλεσμα η άμεση διαχείριση της περιοχής να καθίσταται αναγκαία.

Το έργο Darwin Plus με τίτλο “Αποκατάσταση Λιβαδιού Ακρωτηρίου: ένας υγρότοπος ορόσημο στις Βρετανικές Βάσεις της Κύπρου” έχει ως στόχο την αναβάθμιση της βιοποικιλότητας του Λιβαδιού, με την αποκατάσταση του υγροτόπου και δημιουργία μωσαϊκού ενδιαιτημάτων, καθώς και την ενίσχυση της σχέσης του Λιβαδιού με την Κοινότητα Ακρωτηρίου με τη δημιουργία νέων κοινωνικοοικονομικών ευκαιριών για την τοπική κοινότητα.

Στα πλαίσια του έργου το Λιβάδι απέκτησε τη δική του ιστοσελίδα www.akrotirimarsh.org, όπου το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για τα τελευταία νέα του έργου, να βρει λεπτομέρειες για το τι μπορεί να δει ο επισκέπτης καθώς και προτάσεις με άλλα αξιοθέατα της Χερσονήσου Ακρωτηρίου, αφού η περιοχή συνδυάζει στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, ιστορίας και πολιτισμού.

Το διετές έργο υλοποιείται από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου ως επικεφαλής εταίρος με συνεργαζόμενους εταίρους το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου και την RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Σε αυτό το έργο περιλαμβάνονται δράσεις για την υδρολογική διαχείριση της περιοχής, δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών φωλιάσματος και τροφοληψίας για σημαντικά είδη πουλιών όπως η Πελλοκατερίνα, ο Καλαμοκαννάς και η Βαλτόπαπια καθώς και δράσεις διαχείρισης της βλάστησης μέσω βόσκησης με αγελάδες της μοναδικής κυπριακής ράτσας.

Το πτηνοπαρατηρητήριο και το μονοπάτι που θα δημιουργηθούν στα πλαίσια του έργου αναμένεται να βελτιώσουν την εμπειρία των επισκεπτών στο Λιβάδι. Το έργο περιλαμβάνει επίσης δημιουργία ενημερωτικού υλικού για την ανάδειξη του Λιβαδιού και της σημασίας του για την άγρια ζωή, διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και δραστηριότητες προώθησης της καλαθοπλεκτικής - μιας παραδοσιακής δραστηριότητας της περιοχής.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα